Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Teror v Sydney: 6 mrtvých. Útočník (†40) z nákupního centra měl psychické potíže

Autor: ČTK - 
14. dubna 2024
11:04

Muž, který v sobotu v nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney ubodal šest lidí a kterého policie zastřelila, měl v minulosti psychické obtíže. Nic nenasvědčuje tomu, že by jeho útok byl ideologicky motivovaný, uvedla dnes podle agentury Reuters australská policie.

Policie zveřejnila totožnost útočníka, je jím 40letý Joel Cauchi. Po odvysílání prvních záběrů z útoku se na úřady obrátila Cauchiho rodina, která ho na videu poznala, a upozornila na jeho obtíže.

Rodina v prohlášení uvedla, že je Cauchiho činem zdrcena, vyjádřila soustrast blízkým obětí a zároveň vyslovila pochopení pro postup policistky, která útočníka zastřelila.

Cauchi měl v 17 letech diagnostikované psychické problémy a v posledních čtyřech až pěti letech byl často v kontaktu s policií, uvedl Roger Lowe z policie v Queenslandu.

Právě v sousedním státě Cauchi až donedávna žil, do Sydney se přestěhoval asi před měsícem. V Queenslandu nebyl Cauchi nikdy zatčen, dodal Lowe.

Útočník podle své rodiny vedl potulný život, v poslední době přespával v autě a s matkou byl v kontaktu jen zřídka prostřednictvím textových zpráv.

V Austrálii platí jedny z nejpřísnějších zákonů pro držení zbraní na světě a útoky s podobným počtem obětí jsou tam velmi vzácné. Mnozí politici i veřejnost dnes přinesli na místo neštěstí květiny a vyjádřili soustrast pozůstalým, píše server ABC News.

Video  Silvestr 2023: Velkolepý ohňostroj v australském Sydney!  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Drž hubu ( 14. dubna 2024 16:47 )

Nechápu, proč se v tom někdo rejpe. Normální člověk by přece nikoho nezabil, tak je jasný, že každej vrah je psychicky narušenej. Patří prostě na 30 let do vězení, nebo doživotí. Já bych jim dal blázinec 🙄

Miloslav Podhola ( 14. dubna 2024 15:38 )

U většiny vrahů přijdou lékaři na to, že jsou to lidé s psychicky potížemi a místo do basy, jsou do blázince.
Když je "po vyléčení" propustí, neberou prášky,někdy užívají drogy a zabíjejí znova.

Miloslav Podhola ( 14. dubna 2024 15:38 )

U většiny vrahů přijdou lékaři na to, že jsou to lidé s psychicky potížemi a místo do basy, jsou do blázince.
Když je "po vyléčení" propustí, neberou prášky,někdy užívají drogy a zabíjejí znova.

Zobrazit celou diskusi