Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Další riziko v oblacích: Boeingu 737 odpadly kryty motoru, cestující vyděsila ránu do křídla

Autor: mav - 
8. dubna 2024
13:31

Problémy dopravních letadel značky Boeing jako by nekončily. Stroji 737-800 americké společnosti Southwest Airlines se krátce po startu rozpadlo opláštění motoru a narazilo do klapky.

„Let 3695 společnosti Southwest Airlines se v neděli 7. dubna kolem 8:15 místního času bezpečně vrátil na mezinárodní letiště v Denveru poté, co posádka oznámila, že během vzletu odpadl kryt motoru a zasáhl klapku křídla. Boeing 737-800 byl odtažen k bráně,“ uvádí Federální úřad pro letectví (FAA). Letadlo směřovalo z coloradského Denveru do texaského Houstonu. „Pro další informace se obraťte na leteckou společnost,“ uvádí ve stručné zprávě FAA.

„Omlouváme se za nepříjemnosti spojené s jejich zpožděním, ale nejvyšší prioritou je pro nás maximální bezpečnost našich zákazníků a zaměstnanců,“ cituje CNN vyjádření společnosti, která jen dodala, že se nikomu nic nestalo.

Úder do křídla

„Několik cestujících a letušek slyšelo, jak něco hlasitě udeřilo do křídla,“ hlásil pilot dispečerům.

Podle portálu Flight Aware letoun vystoupal jen asi do tří kilometrů a strávil ve vzduchu 25 minut. Jedná se o stroj z roku 2015, který pobere maximálně 175 cestujících, letělo jich 135 plus šest členů posádky.

Video, jež natočil někdo z nich, ukazuje, kterak stroj dosedl na ranvej, vlající opláštění nakonec úplně upadlo. Velké štěstí, že nenadělalo větší škodu za letu – třeba na křídle či motoru.

V březnu ohlásil svou rezignaci generální ředitel společnosti Boeing Dave Calhoun, a to kvůli přibývajícím incidentům. V posledních měsících například boeingy ztrácely šrouby a matky, jeden i celou záslepku otvoru pro dveře. A za záhadných okolností zemřel bývalý kontrolor kvality jedné z továren Boeingu, který dlouhodobě upozorňoval na šlendrián ve výrobě.

Video  Letoun ztratil ve vzduchu nákladní dveře, dekomprese vysála sedadla s devíti cestujícími (Los Angeles→Sydney, 1989).  - Videohub
Odemknout video

Uživatel_5542819 ( 8. dubna 2024 16:00 )

Vidno, že im záleží na bezpečnosti pasažierov a lietadlo pred štartom dôkladne skontrolujú ...

Zobrazit celou diskusi