Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kdo může za havanský syndrom? Zřejmě ti, co mají na svědomí Vrbětice. Co všechno víme?

Autor: Daniel Kraus - 
2. dubna 2024
05:00

Ruský investigativní web The Insider přišel se zarážejícím odhalením. Za tzv. havanským syndromem, tedy zdravotními a neurologickými potížemi amerických diplomatů, by mohli stát příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. Té stejné, která zřejmě mohla za výbuch ve Vrběticích z roku 2014. V rozsáhlém spise jsou Vrbětice zmíněny několikrát…

Investigativní portál přes rok zjišťoval okolnosti případů spojovaných s havanským syndromem, který se poprvé začal objevovat na Kubě. Své vyšetřování podnikl společně s německým listem Der Spiegel a pořadem 60 Minutes americké stanice CBS.

O havanském syndromu byly první zmínky v roce 2016 v souvislosti s potížemi amerických diplomatů působících na komunistickém ostrově v Karibiku. Šlo o bolesti hlavy, únavu, deformaci sluchu, ale i závratě a nevolnosti. Ty ohlásili diplomati, agenti CIA či rodinní příslušníci těchto osob žijících v řadě dalších zemí včetně Rakouska, Kolumbie nebo Vietnamu.

Kreml jakoukoliv vinu opakovaně odmítl. Web však odhalil, že ve městech, v nichž se syndrom objevil, se pohybovali členové ruské vojenské rozvědky z jednotky 29155. Ta je spojována s otravou bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v Londýně nebo zbrojaře Emilijana Gebreva v Bulharsku.

Ruská sabotáž

A právě Gebrev měl uskladněné zbraně ve Vrběticích, když v říjnu 2014 muniční sklad vybouchl. Explozi, z níž Česko od roku 2021 viní právě GRU, je ve spisu zmiňována v souvislosti s událostmi na Ukrajině v tom stejném roce.

Jelikož se podle investigativců jednotce 29155 nepodařilo zabránit prozápadní revoluci v Kyjevě, tzv. Euromajdanu, přesměrovali se špioni k poškozování ukrajinských partnerů v zahraničí. Zde přichází na řadu právě Česko.

„Jeden tým operativců jednotky, cestující pod falešnými identitami, pronikl do muničního skladu kontrolovaného českým ministerstvem obrany ve Vrběticích,“ píše The Insider.

„Tam nainstalovali výbušniny a vyhodili do povětří zásilku dělostřelecké munice, která patřila společnosti EMCO zbrojaře Gebreva. O ní se GRU domnívala, že směřuje na Ukrajinu,“ pokračuje web.

V témže roce další tým jednotky 29155 podle webu podnikl opakované cesty do Prahy. V lednu 2014 přistáli v Praze generálmajor Denis Sergejev a Alexandr Miškin. Odtud podle údajů jeli vlakem do Mnichova, kde si pronajali auto a na dalších 40 hodin se vytratili. Následující večer v Mnichově vypůjčené auto vrátili a odjeli vlakem do Prahy, načež odletěli zpět do Moskvy.

Kreml v reakci na zprávu o nových zjištěních médií opět odmítl jakékoliv zapojení s tím, že o ruském zapojení jim chybí důkazy.

Video  Petr Pavel v pořadu Hráči: Má být v Moskvě český velvyslanec?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

gabreta ( 2. dubna 2024 19:43 )

Řekl bych, že kam se za těmi dvěma Rusy hrabe Agent 007!!!! 😁

Uživatel_5347357 ( 2. dubna 2024 16:02 )

A teprve až se proflákne, že za Bidenovi senilitu může také GRU resp. ten Čuk a Gek, to bude teprve bomba!!!

Lomikel ( 2. dubna 2024 12:39 )

dřív se lidstvo strašilo navzájem čertem, polednicí, trestem bóžím a dalšími pohádkovými bytostmi.
Dnes jsme dál a strašíme ruskými notně zlými agenty.
Pokrok nezastavíš, jen bláznů je na světě tak nějak víc.

Uživatel_5486376 ( 2. dubna 2024 10:33 )

Za vrbeticemi může BIS na přání Ameriky zabili naše dva spoluobčany

Uživatel_5413502 ( 2. dubna 2024 09:32 )

Plesku, nechceš raději tisknou na pokračování knihu Čuk a Gek?

Zobrazit celou diskusi