Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusko drží smutek za oběti útoku. Podezřelé obvinili z terorismu, hrozí jim doživotí

Aktualizováno -
24. března 2024
21:54
Autor: ČTK - 
24. března 2024
12:20

Lidé v Rusku dnes drží celostátní smutek na památku obětí pátečního teroristického útoku v koncertní síni v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy, při kterém zahynulo nejméně 133 lidí. Dalších 152 lidí, včetně pěti dětí, bylo při útoku zraněno, upřesnilo dnes ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Soud v Moskvě dnes obvinil dva lpodezřelé z teroristického činu spáchaného skupinou. Hrozí jim doživotí, uvedla agentura TASS. 

O vyhlášení celostátního smutku v sobotu informoval v televizním projevu ruský prezident Vladimir Putin. Televizní a rozhlasové stanice poté změnily vysílání, ze kterého zmizely zábavné pořady i reklama. Na poledne byla naplánována minuta ticha v muzeích, uvedlo ministerstvo kultury. Ministerstvo zahraničí nařídilo zastupitelským úřadům spustit vlajky na půl žerdi a podle BBC jsou na znamení solidarity vlajky spuštěny i na zahraničních velvyslanectvích v Moskvě. List Kommersant napsal, že jde o 30. smutek v moderní historii Ruska.

Majitel koncertní síně, zničené při páteční střelbě a následném požáru, dnes oznámil, že budovu obnoví. Ze střediska Crocus City Hall zbyly po útoku a požáru pouze ohořelé železné nosníky a ocelové rámy stovek sedadel. Středisko se síní s kapacitou více než 6000 míst postavila skupina Crocus miliardáře Arase Agalarova v roce 2009. Je součástí rozsáhlého komplexu nákupních center, restaurací a hotelů na západním okraji hlavního města, kousek od moskevské okružní dálnice.

„Nikdy nezapomeneme na ty, kteří se stali oběťmi teroristů. Co jejich špinavé ruce zničily, to bude obnoveno,“ uvedla společnost Crocus Group.

K místu přicházejí stovky lidí uctít památku zabitých. Kladou květy a zapalují svíčky u ohrazení, které brání v přístupu k vypálené koncertní síni. Na místě jsou podle ruských médií dobrovolníci a rozdávají čaj, vodu a sušenky. Mezitím více než 5000 lidí darovalo krev pro zraněné.

Obviněným hrozí doživotí

Přísná bezpečnostní opatření podle serveru BBC News panují u moskevského soudu, před který měli být kvůli uvalení vazby předvedeni podezřelí z útoku. Dvojici údajných útočníků soud nakonec obvinil z teroristického činu spáchaného skupinou. Hrozí jim doživotí.

Soud v Moskvě má rozhodnout, zda na podezřelé uvalí vazbu, zatím tak učinil v případě jednoho z nich. Určil, že dvouměsíční lhůta může být prodloužena do doby, než bude zahájen soudní proces na základě obvinění z terorismu. Podle soudu se rodák z Tádžikistánu přiznal.

Dva podezřelí, které soud obvinil z terorismu, se jmenují Dalerdcon Barotovič Mirzojev a Sajdakrami Murodali Račabalizoda, uvedla s odkazem na soudní spisy agentura Reuters.

Jeden z podezřelých byl dnes do soudní síně přiveden se zavázanýma očima. Pásku mu sundala ostraha, takže bylo možné vidět jeho monokl, uvedla agentura AP. 

Ruské úřady uvádějí, že v souvislosti s útokem zadržely 11 lidí, včetně čtyř mužů podezřelých přímo z útoku v koncertní síni ve středisku Crocus City Hall v Krasnogorsku. Ruští představitelé v čele s Putinem a státní média poukazují na údajnou souvislost s Ukrajinou, kam podle nich podezřelí z útoku prchali. Ukrajina jakékoliv spojení s útokem odmítá a tvrdí, že Rusku jde o záminku pro další mobilizaci do armády, která už déle než dva roky válčí proti Ukrajině.

K útoku se opakovaně, v pátek a v sobotu, přihlásila teroristická organizace Islámský stát (ISIS). Spojené státy před touto hrozbou Rusko varovaly, ale prezident Putin varování veřejně odmítl jako pokus o zastrašování.

Spojené státy v pátek uvedly, že mají k dispozici zpravodajské informace, které potvrzují, že k útoku se hlásí Islámský stát-Chorásán, což je afghánská větev této teroristické organizace. Objevila se ve východním Afghánistánu koncem roku 2014 a rychle si získala pověst mimořádně brutálního uskupení, uvedla agentura Reuters. V sobotu označila IS za jediného viníka útoku u Moskvy také mluvčí americké Národní bezpečnostní rady.

V autě, ve kterém podezřelí prchali z Moskvy, se podle jednoho z ruských poslanců našly cestovní pasy Tádžikistánu. Ruská média zveřejnila záběry, na nichž jeden ze zadržených odpovídá na otázky tádžicky.

Putin dnes telefonicky hovořil s vůdcem Tádžikistánu Imomalim Rachmonem, který teroristický útok odsoudil. Tádžikistán a Rusko potvrdily odhodlání společně pokračovat v boji proti terorismu, zdůraznila podle Kommersantu prezidentská kancelář v Dušanbe. „Teroristé nemají ani národnost, ani vlast, ani víru,“ prohlásil Rachmon.

Video  Střelba v ruském městě Krasnogorsk  - Síť X
Video se připravuje ...

Jan Novák ( 25. března 2024 18:14 )

Za vším stojí Putin

Jan Novák ( 25. března 2024 18:13 )

Rusko si to způsobilo samo. Lidé co se mají starat o bezpečnost ve státě jsou na Ukrajině. A když je USA varuje, tak se smějí.

Annika ( 25. března 2024 16:12 )

Co na to Alastair Crooke byvaly Britsky diplomat? http­s://ww­w.you­tube­.com/l­ive/­0uy6K­VHRB30­?si=JG­QpbRJQ­bP8d9L­fg

Annika ( 25. března 2024 14:20 )

Za vsim stoji New World Order Klause Schwaba a Ukrajina je jen zaplacene zlo.

Uživatel_5313099 ( 24. března 2024 16:56 )

Jaký soud ? Každý by si měl donést svoji matrací a je vyřešeno.

Zobrazit celou diskusi