Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odpor při prezidentských volbách v Rusku: Požáry, útok barvou i zatýkání. Putin volil online

  • Autor: simao,bel,ČTK,mav - 
    Aktualizováno -
    15. 3. 2024
    21:30
    15. 3. 2024
    10:37

    I v Praze se vydali v Česku žijící Rusové volit prezidenta - ve volbách, v nichž je takřka jisté, že si Putin prodlouží vládu nad Kremlem o dalších 6 let. Volby se nesou i v duchu uctění památky zesnulého opozičníka Alexeje Navalného. Moskevská prokuratura však pohrozila voličům pětiletým vězením v případě, že dorazí k volebním místnostem v neděli v pravé poledne, jak vyzýval spolu s dalšími opozičníky, než zemřel. K volební urně v Rusku mezitím již dorazili ministr obrany Sergej Šojgu či bývalý prezident Dmitrij Medveděv, zatímco Vladimir Putin hlasoval online ze své pracovny. Došlo také na první projevy odporu.

  • 1.Volební fraška

    Očekává se, že Vladimir Putin, který je u moci už 24 let, nynější volby s přehledem vyhraje. Kreml zveřejnil na sociální síti Telegram krátké video, kterak v jedné ze svých pracoven přichází k počítači a volí online.

    O prezidentské křeslo se kromě něj formálně ucházejí další kandidáti, jejichž funkcí je podle analytiků pouze vytvořit zdání konkurence.

    Formálně úřady do voleb zaregistrovaly čtyři kandidáty, kromě Putina ještě Nikolaje Charitonova (75) za komunisty, Leonida Sluckého (56), který předloni v čele nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR) vystřídal zesnulého dlouholetého šéfa strany Vladimira Žirinovského, a Vladislava Davankova (40) z parlamentní strany Noví lidé, existující teprve od roku 2020.

    Státní média, která dominují ruskému éteru, jsou Putinovi neochvějně loajální. Úkolem tří soupeřících kandidátů je prohrát. Jejich popularita v průzkumech nepřesahuje šest procent. K volbám úřady nepřipustily mimo jiné Borise Naděždina, který vystupoval jako protiválečný kandidát.

    Volby Rusko vypsalo i na územích, které okupuje na Ukrajině, což Kyjev hodnotí jako nezákonný krok.

    Hlasování potrvá tři dny, volby ale mají jen jednoho skutečného kandidáta a jediného vítěze, napsala agentura Reuters. Volební místnosti se otevřely v každém časovém pásmu v 8:00 ráno místního času, vzhledem k časovému posunu na Dálnému východě volby začaly už ve čtvrtek večer středoevropského času.

    Hlavní starostí Kremlu je zajistit vysokou volební účast. Někteří šéfové státních společností nařídili zaměstnancům, aby svou účast ve volbách doložili snímky svých hlasovacích lístků. Dokonce i bankomaty připomínají Rusům, aby volili. Vůdci roztříštěné ruské opozice jsou buď v zahraničí, ve vězení, mlčí, nebo jsou mrtví. Jako například Alexej Navalnyj, který podle ruských úřadů zemřel náhle 16. února přirozenou smrtí, dodal Reuters.

    Prezidentské volby v Rusku (15.3.2024) Prezidentské volby v Rusku (15.3.2024) | ČTK / AP / Dmitri Lovetsky

  • 2.Volby i v Praze

    K volbám vyrazili i Rusové žijící v ČR - na ambasádu v Praze 6. Rusové volí také v zahraničí, a to včetně toho „nikoliv přátelského“, tedy i na ruském velvyslanectví v Praze.

    Podle fotoreportéra Blesku je před ruskou ambasádou stánek, kde se pořádají „alternativní volby“. Lidé, kteří právě na ambasádě odvolili, mohou volit „volně“ na tomto stánku.

    „Všichni víme, jak to dopadne, ale stejně je pro mě důležité, že mohu přijít volit. Dobrý kandidát tam nebude, všichni jsou pryč, nebo zabití,“ řekla pro novinky.cz jedna z příchozích.

    Do 14:00 přišlo hlasovat 712 občanů, uvedla ruská ambasáda na síti X. „Nejsem si jistá, zda se hlasy s partnerem shodujeme, ale ve smyslu plánujeme hlasovat se stejným cílem. Stále si nejsme jistí, ale oba chceme náš hlas dát protikandidátům Putina,“ řekla žena, která přišla volit s manželem a malou dcerou.

    Volby ruského prezidenta. Volili i Rusové žijící v ČR (15.3.2024) Volby ruského prezidenta. Volili i Rusové žijící v ČR (15.3.2024) | Blesk:Alexandr Malachovsky

    Volby ruského prezidenta. Volili i Rusové žijící v ČR (15.3.2024) Volby ruského prezidenta. Volili i Rusové žijící v ČR (15.3.2024) | Blesk:Alexandr Malachovsky

    Volby ruského prezidenta. Volili i Rusové žijící v ČR (15.3.2024) Volby ruského prezidenta. Volili i Rusové žijící v ČR (15.3.2024) | Blesk:Alexandr Malachovsky

  • 3.Navalného výzva

    S výzvou, aby voliči na výraz protestu proti stávajícímu režimu prezidenta Vladimira Putina přišli k volbám v neděli v poledne na důkaz nesouhlasu s režimem, přišel opoziční politik Maxim Reznik, zpoza mříží ji podpořil nedlouho před smrtí Alexej Navalnyj. Slibují si od toho vytvoření dlouhých front, které by byly svého druhu protestním shromážděním. Ruské úřady až na výjimky demonstrace nepovolují a obvykle je rázně potlačují.

    Výzvu dál šíří Navalného spolupracovníci a podpořila ji i řada dalších opozičních osobností včetně dalšího Putinova kritika Michaila Chodorkovského.

    Moskevská prokuratura ve svém prohlášení na platformě Telegram uvedla, že shromáždění lidí u volebních místností o nedělním poledni bude posuzovat jako nepovolenou hromadnou událost, jejímž cílem je porušit volební zákony. Dodala, že podobné „nezákonné jednání“ může jiným občanům bránit ve svobodném výkonu jejich volebního práva, a proto hrozí postih podle trestního zákoníku.

    Část zákona, kterou prokuratura jmenovala, předpokládá až pětileté odnětí svobody, uvedl portál Meduza.

    Pohřeb Alexeje Navalného (1. 3. 2024) Pohřeb Alexeje Navalného (1. 3. 2024) | ČTK

    Pohřeb Alexeje Navalného v moskevském kostele (1. 3. 2024). Pohřeb Alexeje Navalného v moskevském kostele (1. 3. 2024). | ČTK / AP / Uncredited

  • 4.Vyhrožování

    O zapojení zabraných ukrajinských území do prezidentských voleb rozhodlo Rusko loni v závěru roku. Hlasování už začalo v Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti, kterých se Moskva částečně zmocnila po invazi na Ukrajinu z února 2022 a poté je prohlásila za součást Ruské federace.

    Objevují se dokonce zprávy o tom, že někteří lidé byli k hlasování nuceni pod hrozbou použití zbraně.

    Ukrajinský starosta okupovaného Mariupolu Vadym Bojčenko agentuře popsal, že k bytu jeho souseda dorazila v doprovodu dvou čečenských vojáků s automatickými puškami žena s urnou a dala na srozuměnou, že není jiná možnost než hlasovat.

    Dalším lidem podle AP okupační úřady vyhrožovaly, že pokud nebudou volit, tak přijdou o sociální výhody či možnost zdravotní péče.

    Okupovaný Donbas: Ruští vojáci volí v předtermínu prezidenta (7. 3. 2024). Okupovaný Donbas: Ruští vojáci volí v předtermínu prezidenta (7. 3. 2024). | MO RF

  • 5.Výpadky a trable

    Začátek hlasování v ruských prezidentských volbách poznamenaly výpadky portálů, které jsou součástí systému elektronického hlasování. Úřady to vysvětlily velkým zájmem voličů.

    Spolupředseda hnutí Golos monitorujícího volby Stanislav Andrejčuk podle portálu Meduza uvedl, že pravá příčina přetížení systému elektronického hlasování spočívá v tom, že lidé od rána musí hlasovat na svých pracovištích pod dohledem svých šéfů.

    Video  Epicentrum : Hostem byl Pavel Sedlák, který dohlížel coby pozorovatel i na minulé prezidentské volby v Rusku  - Martin Valeš, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 6.Ti, co Putina milují...

    „Podporuji Putina a samozřejmě ho budu volit,“ řekla Reuters 46letá Ljudmila Petrovová na jihu Moskvy. „Putin zvedl Rusko z kolen. A Rusko porazí Západ a Ukrajinu. Nemůžete porazit Rusko - nikdy,“ uvedla volička a dodala: „Copak se na Západě úplně zbláznili? Co máte s Ukrajinou společného?“

    Západ pohlíží na Putina jako na autokrata, válečného zločince, vraha, a dokonce, jak minulý měsíc řekl americký prezident Joe Biden, jako na „šíleného hajzla“, který podle amerických představitelů zotročil Rusko ve zkorumpované diktatuře vedoucí ke strategickému úpadku.

    Ale válka podle průzkumů veřejného mínění a ruských představitelů pomohla 71letému Putinovi, bývalému podplukovníkovi komunistické tajné služby KGB, upevnit moc a zvýšila jeho popularitu u Rusů. „Nepochybujte: Tohle je doživotní práce,“ řekl jeden vlivný Rus, obeznámený s myšlením na nejvyšší úrovni v Kremlu. S Reuters hovořil pod podmínkou anonymity.

    „Putin nemá konkurenty - je na úplně jiné úrovni. Západ udělal velmi vážnou chybu, když svými sankcemi a haněním Ruska pomohl sjednotit velkou část ruské elity a ruského obyvatelstva kolem Putina,“ řekl.

    Video  Vladimir Vladimirovič Putin  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 7.Gratulace z EU

    Šéf Evropské rady Charles Michel dnes ironicky poblahopřál Putinovi ke znovuzvolení, přestože hlasování sotva začalo. V Rusku dnes začaly prezidentské volby, které potrvají tři dny, a to i na Moskvou okupovaných územích Ukrajiny. Podle západních médií je ale vítěz předem jasný.

    „Chci poblahopřát Vladimiru Putinovi k jeho drtivému vítězství ve volbách, které dnes začínají,“ napsal Michel na sociální síti X. „Žádná opozice. Žádná svoboda. Žádná volba,“ dodal.

  • 8.Střelba ve volebních místnostech?

    Ukrajinské síly dnes ostřelovaly volební místnosti v Ruskem okupované části Chersonské oblasti. Oznámila to podle agentury TASS tamní Moskvou dosazená volební komise. O ojedinělých incidentech a projevech odporu v souvislosti s hlasováním v prezidentských volbách, hovořily i úřady či média v Rusku.

    Obvinění proruských orgánů z Chersonské oblasti, podle kterých Ukrajina v první den voleb ostřelovala volební místnosti v Kachovce a Brylivce, Kyjev zatím nijak nekomentoval. Okupační úřady uvedly, že na místě je blíže neurčený počet zraněných a škody. Toto tvrzení nelze nezávisle ověřit.

    Jihoukrajinská oblast je jednou ze čtyř ukrajinských regionů, kterých se Rusko po své invazi v únoru 2022 zmocnilo a následně je prohlásilo za svou součást. Ukrajina stejně jako Západ tuto anexi podobně jako připojení Krymského poloostrova v roce 2014 neuznává a volby na svých územích považuje za nezákonné.

    Hořelo ve volebních místnostech

    Rusové v první den voleb způsobili požáry v nejméně třech volebních místnostech, napsal list The Moscow Times. Starší žena v Moskvě zapálila volební plentu, v Petrohradě 21letá žena hodila zápalnou láhev ke vstupu do školy, kde jsou volební místnosti, napsal server Fontanka. Z akce, kterou označil za nepříliš úspěšnou, zveřejnil video.

    Oheň se v Petrohradě rychle podařilo uhasit, nezpůsobil žádné škody a nevyžádal si žádné zraněné. Volební komise uvedla, že incident nijak nenarušil hlasování, podle Fontanky ho však ruské úřady mohou hodnotit jako teroristický čin.

    Další incident nastal v západosibiřském Chantymansijském autonomním okruhu, kde se žena pokusila patrně zápalnou lahví zapálit volební urnu.

    Ruský vyšetřovací výbor také uvedl, že zahájil trestní řízení proti jiné ženě, která nalila do volební urny zelenou barvu. Za tento čin jí hrozí až pětiletý trest vězení, napsala agentura Reuters. Objevily se také první záběry zatýkání.

  • 9.Nejméně transparentní v historii

    Probíhající ruské prezidentské volby jsou nejméně transparentní v historii země. Podle agentury Reuters to tvrdí nezávislé hnutí Golos (Hlas) monitorující průběh třídenního hlasování. Právě výjimečná délka voleb a nový systém elektronického hlasování podle spolupředsedy Golosu Stanislava Andrejčuka přispívají k tomu, že jsou volby méně transparentní než kdykoli v éře po rozpadu Sovětského svazu před 33 lety.

    „Toto jsou nejuzavřenější, nejtajnější volby v ruské historii,“ řekl Andrejčuk, jehož organizace dostala od ruských úřadů označení zahraniční agent a nemá dovoleno posílat do volebních místností své pozorovatele.

    První den prezidentských voleb provázela podle úřadů vysoká účast, když svůj hlas odevzdalo 33 procent lidí. Podle Andrejčuka je to zčásti způsobeno tlakem, který na své podřízené vyvíjejí šéfové podniků v rámci snahy Kremlu o co nejvyšší účast legitimizující očekávané vítězství Putina. Vedení firem posílá zaměstnance volit dnes, ve všední den, protože má nad nimi lepší kontrolu než o víkendu.

    „V naší továrně bylo všem řečeno, aby šli volit 15. března a poslali selfie šéfovi,“ řekl Reuters nejmenovaný zaměstnanec státního podniku.

    Fakt, že hlasování potrvá až do neděle, nechává více prostoru pro možné manipulace s volebními urnami v noci mezi hlasováními, řekl Andrejčuk.

    „Byla zavedena cenzura, v zemi panuje represe a část opozice je za mřížemi. Takže tyto volby jsou nesvobodné a nedemokratické od samotného začátku,“ dodal spolupředseda organizace, jejíž další předák Grigorij Melkoňjanc sedí už přes půl roku ve vazbě za údajnou spolupráci s takzvaně nežádoucí organizací. Podle Andrejčuka je to důsledek činnosti Evropské sítě organizací monitorujících volby (ENEMO), k níž dříve Golos patřil.

Jirik-ta ( 15. března 2024 22:57 )

Na jedné straně podporujeme Banderovu ukrajínu a na druhé utečence z ukrajíny. Před kým asi ti ukajinci utekli? Před Rusy a nebo Banderovci? A proč se nevrátí zpět a napodpoří Banderovce? Oni se tam už nevrátí nikdy.

Miroslav Miki ( 15. března 2024 22:40 )

Je jich tady spousta,na ně platí pouze Kocáb🤣🤣🤣

Manowar ( 15. března 2024 17:57 )

To co třeba ušáci,kteří mají na svědomí několik suverénních států.

Uplnyhovado ( 15. března 2024 17:52 )

Babiš už si na něj na TEMU vyžádal složku.

Uživatel_5347357 ( 15. března 2024 17:36 )

Na světě je mnoho zmanipulovaných voleb, např. poslední prezidentské volby v USA, ale jsou také volby, kde prostě jeden kandidát má maximální podporu, protože to prostě s lidmi umí. Bohužel, není to u nás, i když zejména ti současní by to velice uvítali, když tak rádi mluví o nerozdělování národa. Bohužel, my tu nemáme Putina, ale houfy šašků, kteří nás hodně stojí a jediné co po zvolení napáchají, je naprostý bordel.

Zobrazit celou diskusi