Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruská média o pohřbu Navalného: Krátké zprávy a mlčení státních televizních kanálů

Autor: ČTK - 
1. března 2024
21:33

Ruská státní média jen stručně informovala o dnešním pohřbu ruského opozičního představitele Alexeje Navalného, uvedl opoziční portál Meduza. Rozloučení s Navalným tak sice bylo hlavním materiálem na webech nezávislých ruských portálů, ve státních tiskových agenturách ale zapadlo mezi jiné články.

„Byly dvě možnosti - buď o tom nepsat vůbec, nebo zveřejnit zprávu, že Navalnyj byl pohřben (s výčtem jeho trestních stíhání a uložených trestů) a podtrhnout, že na pohřbu byli zahraniční velvyslanci, a nepřitahovat pozornost k velké účasti lidí,“ popsal podle Meduzy zdroj z jednoho velkého ruského média.

Stručnou zprávu o Navalného pohřbu zveřejnila státní tisková agentura TASS, která upozornila na účast zahraničních velvyslanců. Účast diplomatů rovněž dostala značný prostor ve zprávě agentury RIA Novosti. Tato agentura také poukázala na to, že Navalnyj byl odsouzen za celou řadu kriminálních činů. Agentura Interfax se o účasti velvyslanců nezmínila, její zpráva ale spíše opakuje tvrzení úřadů o Navalného úmrtí, než aby přinesla podrobnosti z dnešního rozloučení.

Zdroje z některých provládních médií, jako je list Vedomosti nebo agentura RBK, se novinářům Meduzy svěřily, že přímo zákaz informovat o pohřbu nedostaly, ale že jim zároveň nikdo v redakci nedal najevo, že by se nějaký materiál z pohřbu plánoval. RBK se tak omezila na jednu krátkou zprávu, jejíž součástí bylo půlminutové video se záběry lidí, kteří se přišli s opozičním představitelem rozloučit. Na webu listu Vedomosti se do dnešního večera zpráva o Navalného pohřbu vůbec neobjevila.

O Navalného pohřbu mlčely podle Meduzy i federální televizní kanály. Zpravodajství stanic První kanál, Rossija-1 a NTV Navalného pohřeb nezaznamenala; televizní stanice místo toho informovaly o pohřbu bývalého sovětského premiéra Nikolaje Ryžkova.

Video  Blesk Podcast: Dojde během pohřbu Navalného k represím?  - pdc, bp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

dynaty ( 2. března 2024 01:28 )

u nás státní média o některých věcech neinformují vůbec, znamená to snad, že jsou demokratičtější než naše ČT? 😨

Zobrazit celou diskusi