Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Drtivá porážka pro Trumpa: Soudce mu uložil pokutu 8 miliard, trest stihl i syny. Má na zaplacení?

Aktualizováno -
17. února 2024
17:23
Autor: ČTK, simao - 
16. února 2024
21:42

Pokuty v celkové výši přes 350 milionů dolarů (přes osm miliard Kč) uložil v pátek newyorský soudce bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho firmám v kauze zveličování hodnoty majetků v komunikaci s bankami či pojišťovnami. Rozhodnutí soudce Arthura Engorona také exprezidentovi zakazuje na tři roky vést podnik ve státě New York. Deník The New York Times to označil za drtivou porážku pro Trumpa, která by mohla vymazat jeho finanční rezervy. Podle médií přitom není jasné, zda má Trump peníze, jež mu soudy nařídily vyplatit.

Verdikt oznámený po několikatýdenním občanskoprávním procesu, který skončil minulý měsíc, odpovídá návrhu newyorské generální prokuratury, která požadovala pokutu ve výši 370 milionů dolarů.

Soudce už před začátkem hlavní části procesu uznal hlavní tvrzení prokuratury, tedy že firma Trump Organization roky vytvářela nepravdivá majetková přiznání, v zásadě se tak čekalo pouze na výši trestu.

„Jejich naprostý nedostatek lítosti a výčitek hraničí s patologičnem,“ uvedl Engoron ve zdůvodnění vysoké pokuty. „Jsou obviněni pouze z toho, že zveličili hodnotu svého majetku, aby vydělali víc peněz. Záznamy to znovu a znovu prokazují. Je to všední hřích, nikoli smrtelný hřích... Přesto jsou žalovaní neschopni přiznat vlastní chybu,“ napsal.

Trest stihl i syny Trumpa

Kromě Trumpa, který chce v listopadu bojovat o znovuzvolení do Bílého domu, byly žalováni také jeho synové a vysoce postavení činitelé Trump Organization Donald mladší a Eric, jakož i další společnosti nesoucí rodinné jméno. Celkově uložené pokuty dosahují asi 364 milionů dolarů, píše agentura AP, z toho přibližně 355 milionů se týká exprezidenta a jeho firem.

Zákaz vést firmu či zastávat vysoké podnikatelské posty dostali také jeho dospělí synové, a to na dva roky. Oba také mají zaplatit po čtyřech milionech dolarů. Soudce nicméně nenařídil rozpuštění Trumpových firem, informuje AP.

Odškodné ženám

Minulý rok Trump pod přísahou řekl, že jeho finanční rezervy přesahují 400 milionů dolarů (skoro 9,5 miliard Kč). Pokud tomu tak skutečně je, mohl by nyní o veškeré úspory přijít právě kvůli trojici verdiktů v občanskoprávních procesech.

Média upozorňují, že rozhodnutí pro něj mají finanční důsledky, i když se proti nim odvolává. Nejdříve loni porota nařídila Trumpovi zaplatit pět milionů dolarů novinářce Jean Carrollové za to, že ji před lety sexuálně napadl a pak ji v této souvislosti pomluvil. Letos v lednu jiná porota ve stejné věci přisoudila ženě odškodné přes 83 milionů dolarů. Právní výdaje mezitím exprezidenta, který se chce letos vrátit do Bílého domu, stály další desítky milionů dolarů.

Největší úder

V pátek pak přišel dosud největší úder - pokuta 355 milionů dolarů pro Trumpa a jeho firmy. Zpravodajská společnost BBC upozorňuje, že konečná částka by mohla být ještě o 100 milionů vyšší, když se započítají úroky.

Dohromady by se tak jednalo o více než 500 milionů dolarů. Zda Trump takovou částkou disponuje, není jasné. Jeho firma není akciovou společností a sám politik nezveřejňuje svá daňová přiznání, takže jeho finanční zázemí není známé, upozorňuje web Politico.

Při výpovědi v rámci přípravy na proces ohledně jeho podnikání Trump prohlásil, že má okamžitě k dispozici přes 400 milionů dolarů a že tyto úspory „každý měsíc velmi výrazně stoupají“.

Bankrot mu nehrozí

Celkově se odhaduje, že Trumpovo jmění v uplynulých letech dosahovalo alespoň dvou miliard dolarů. I proto zřejmě deník The New York Times (NYT) v pátek uvedl, že bankrot exprezidentovi nehrozí.

Série verdiktů pro něj však představuje značnou finanční ránu v době, kdy se navíc připravuje na možnou sérii trestních procesů. Proti verdiktům ohledně žalob novinářky Carrollové se odvolává a odvolání avizoval i proti stamilionové pokutě, to ovšem neznamená, že pro něj verdikty nemají bezprostřední důsledky.

Podle NYT se po pátečním verdiktu rozběhla 30denní lhůta, přičemž Trumpovi situaci komplikuje i soudní nařízení, které mu na tři roky zakazuje sjednávání půjček. Média spekulují, že exprezident by mohl být kvůli pokrytí verdiktů donucen prodat některou ze svých nemovitostí nebo jiná aktiva.

„Kdyby Trump nebyl schopen obnos složit ani si zajistit dluhopis, pak by verdikt okamžitě nabyl platnosti a šerif by mohl Trumpovi začít zabavovat majetek,“ uvádí Politico o pátečním rozhodnutí.

CNN: Trump si myslí, že pravidla platí jen pro ostatní?

Způsob, jakým Donald Trump vede své podnikání, je oknem do jeho duše, stejně jako jeho ničivá páteční porážka u newyorského soudu. Tak uvádí stanice CNN svou analýzu závěru soudního procesu.

„Proces zakončený ostrým rozsudkem (soudce Arthura Engorona), který Trump poznamenal teatrálností a pohrdáním soudním systémem,“ píše stanice CNN, „odhalil čtyři základní vzorce, které vysvětlují Trumpovu překotnou cestu životem, jenž on vnímá jako nekonečný proud obchodních a politických dohod, které musí uzavřít.“

Z Engoronova rozsudku podle CNN vyplývá, že „Trump si myslí, že pravidla platí jen pro ostatní a sám je připravený je porušit ve snaze získat bohatství, pozornost nebo hlasy“. „Myslí si, že pokud mu realita neposkytne to, co chce, vytvoří si novou (...) a když musí čelit odpovědnosti za své činy, vnímá spravedlnost jen jako utlačování ze strany svých nepřátel,“ poznamenala CNN.

Dělal, že je bohatší, než skutečně je?

Republikánům nakloněná Fox News s odvoláním na právní experty naopak spekuluje, zda rozsudek nevyžene ze státu New York firmy, které se budou obávat podobných „politických rozmarů“ ze strany justice. „New Yorku prostě zamáváte na shledanou, jako to udělala spousta úspěšných lidí v poslední době, protože New York je příliš politický, příliš modrý a příliš represivní... vlna kriminality v tom státě ten problém jen umocňuje,“ uvedl spolupracovník Fox News Ari Fleischer.

Trump při své první kandidatuře do Bílého domu v roce 2016 mimo jiné vyzdvihoval, že se financuje sám. Mnoho voličů dokázal přesvědčit, že je mnohem bohatší, než ve skutečnosti byl, a mnozí nabyli dojmu, že kvůli penězům je důvěryhodný, jelikož ho nelze koupit, píše NYT.

Video  Exprezident Donald Trump se v Georgii vydal úřadům v nechvalně proslulé věznici  - Profimedia.cz
Video se připravuje ...

Karel Voříšek ( 26. února 2024 10:51 )

Ty Určitě

Petr Petrovic ( 17. února 2024 18:25 )

Pokial kradně moze být rad, že neide do těplakov...

Petr Petrovic ( 17. února 2024 18:23 )

U nás se ještě dlouho bude justice bát...takovou odvahu nebudou snad mít nikdy...

Aksik ( 17. února 2024 17:53 )

Porážka bude, 😁 když nevyhraje volby.

sekebo ( 17. února 2024 10:05 )

Taky teď soudí pouze špičku ledovce, co napáchal

Zobrazit celou diskusi