Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Za kritiku Muska na dlažbu. SpaceX nezákonně vyhodila osm zaměstnanců, další vyslýchala

Autor: jmr - 
5. ledna 2024
10:23

Federální regulátoři práce tvrdí, že společnost SpaceX protizákonně propustila zaměstnance, kteří veřejně kritizovali jejího zakladatele a výkonného ředitele Elona Muska. Podle obvinění uvedených v oficiální stížnosti podané tento týden u regionální pobočky Národní kanceláře pro pracovní vztahy (NLRB) propustila společnost v roce 2022 osm zaměstnanců a tucty dalších vyslýchala kvůli otevřenému dopisu, jenž požadoval, aby vedení společnosti odsoudilo Muskova „urážlivá“ a „sexuálně motivovaná“ prohlášení na sociálních sítích, informuje stanice CBS News.

Dopis podle NLRB také kritizoval selhání společnosti vypořádat se s kulturou „sexismu, obtěžování a diskriminace“ na pracovišti. Žádání odsouzení Muskova „škodlivého chování na Twitteru“ bylo tak jen dílčí částí dopisu. „Elonovo chování na veřejné scéně je pro nás častým zdrojem rozptýlení a zostuzení,“ stojí v dopise.

Podle vyjádření NLRB pak společnost Space X „řekla ostatním zaměstnancům, že těch osm bylo propuštěno kvůli účasti na psaní a distribuci otevřeného dopisu, vyslýchala další zaměstnance kvůli onomu dopisu (a nabádala je, aby tyto výslechy s nikým neprobírali), vytvořila dojem sledování (včetně čtení a ukazování screenshotů komunikace mezi zaměstnanci), znevažovala účast na tvorbě otevřených dopisů a zakázala zaměstnancům distribuci tohoto dopisu.“

Mluvčí NLRB sdělil CBS, že, pokud SpaceX případ neurovná, 5. března se bude konat soudní slyšení o stížnosti. NLRB má pravomoc přikázat společnostem opětovné zaměstnání chybně propuštěných. Společnost SpaceX na žádosti o komentář kauzy neodpověděla.

Muskovo vedení přitom již obdrželo vlnu kritiky i v další z jeho společností. Zaměstnanci sociální sítě X v roce 2022 uvedli, že přišli o práci poté, co nesouhlasili s Muskovými veřejnými i soukromými vyjádřeními o společnosti.

Video  Start Starship a Super Heavy zpomaleně (18. 11. 2023)  - SpaceX
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi