Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

VIDEO: Velkolepá podívaná u protinožců. Takhle slavili příchod 2024 ohňostrojem v Sydney

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
31. prosince 2023
16:00

Zatímco se Češi chystali na silvestrovský oběd, první části světa vstoupily do nového roku 2024 hned po 11:00 SEČ. Vzhledem k časovému posunu ho jako první přivítali obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov, který je součástí tichomořského státu Kiribati. O hodinu později přivítaly nový rok také Nový Zéland, státy Tonga a Samoa a ve 14:00 SEČ východní část Austrálie. A to mj. velkolepým ohňostrojem v Sydney.

Na Kiritimati žije asi 5000 lidí a je prvním obydleným ostrovem, jenž pravidelně vstupuje jako první do nového roku, napsal server The Canberra Times, podle něhož tamní úřady letos žádné velké oslavy nepřichystaly.

Stanice Deutsche Welle (DW) poznamenala, že tamní obyvatelé obvykle slaví změnu roku pečeným prasetem a dalšími tradičními pokrmy, které zapíjejí kokosovou šťávou.

Jiné části Pacifiku vítají rok 2024 mimo jiné ohňostroji. Jako jedno z prvních velkých měst světa vstoupil do nového roku novozélandský Auckland, kde se datum změnilo ve 12:00 SEČ a tamní věž Sky Tower rozzářil ohňostroj.

Pozornost se poté stočila na australské Sydney, které vítalo nový rok dvě hodiny po Novém Zélandu slavnostmi ve svém ikonickém přístavu.

Panorama města u mostu Harbour Bridge a budovy opery rozzářil netrpělivě očekávaný ohňostroj, který sledovali nadšení přihlížející. Podle stanice BBC se tam davy shromažďovaly už od rána v naději, že najdou dobré místo ke shlédnutí show, jejíž plánování zabralo 15 měsíců a trvala nakonec celých 12 minut.

Anketa

Vadí vám ohňostroje?

Ano
Ne

Nový rok na Zemi přichází postupně, západně od takzvané datové hranice. Tato mezinárodně uznávaná linie, která prochází přibližně 180. poledníkem zeměpisné délky, je hranicí, po jejímž překročení je nutné změnit datum.

Jako jedna z posledních vstoupí do nového roku Americká Samoa, která tak učiní v pondělí v době, kdy bude v Česku už poledne. Americká Samoa se přitom nachází jen asi 200 kilometrů východně od Samoy, která nový rok slaví jako jedna z prvních.

12:45
1. 1. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou jste našemu onlne přenosu věnovali. Vše důležité najdete v dalších hodinách a dnech na Blesk.cz.

12:45
1. 1. 2024

Tohle je Barborka, první miminko narozené v Česku v roce 2024. Na svět přišla v nemocnici ve Vyškově minutu po půlnoci císařským řezem.

12:33
1. 1. 2024

První dítě se v Olomouckém kraji narodilo v šumperské nemocnici v 10:52. Holčičku Rozálii v 11:37 následovala Nikola z Dolan, přišla na svět ve FNOL.

Zobrazit celý online

Honza H. ( 31. prosince 2023 23:26 )

e.lesanova: Každý si zábavu paní nevážená představuje podle svého.Pokud je Vám jednou za rok strašnou přítěží přežít tradiční ohňostroje na Silvestra v době Vašeho zimního spánku,pak někomu může být přítěží jiná Vaše věc,která ovšem pro Vás bude normalní a naprosto přijatelná.Někdo myslí na pejsky a někoho štve pes,když se šlapne do exkrementu po zrovna takových majitelů psů kteří moralizují druhé.Asi zaseklé myšlení nebo životní trauma? 😁 😁

Honza H. ( 31. prosince 2023 23:19 )

To je vina těch států,které toto dopustí protože miliony,ne-li miliardy lítají uplně někde jinde i když ohnostroje na Nový rok nemají.Všem všechno vadí,ale důležité věci přehlíží.Oslavy příchodu Noveho roku jsou zažitá zvyklost po desetiletí,než se objeví nějaký moralista,který dokáže tolerovat jiné střílení miliard vládou do vzduchu a ještě je potom volí zas a znova...dokonáno JEST 👎

e.lesanova ( 31. prosince 2023 20:38 )

Tohle přece není o nějakém Rakušanovi, ale o zaseklém myšlení mnoha lidí, kteří si takto představují "zábavu", protože přemýšlení v širším kontextu nejsou schopni 👎

e.lesanova ( 31. prosince 2023 20:36 )

Zábava, která pro prostší hovádka ordinována jest 👎 Každá druhá země ryje ústy v hlíně, miliony bezdomovců, zadlužených, chudých bez střechy nad hlavou a na druhé straně se vystřílí za miliardy jedů do luftu...pro stádo, které si nevidí na špičku nosu a dává vydělávat tomuto byznysu 👎

Michelin ( 31. prosince 2023 17:28 )

Rakušan to nemůže pochopit , nemá na to ... 🤔👎🥷

Zobrazit celou diskusi