Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čínský novoroční projev namířený proti Tchaj-wanu: Sjednocení je nutnost, vzkázal Si Ťin-Pching

Autor: ČTK - 
31. prosince 2023
14:45

Znovusjednocení Číny je historickou nutností, prohlásil dnes v novoročním projevu čínský prezident Si Ťin-pching s odkazem na Tchaj-wan. Pochválil také ekonomické úspěchy své země v letošním roce a zdůraznil potřebu udržet její dlouhodobou prosperitu a stabilitu. Agentura Reuters připomněla, že slova ohledně sjednocení pronesl čínský prezident jen dva týdny před prezidentskými a parlamentními volbami na Tchaj-wanu.

„Znovusjednocení vlasti je historickou nevyhnutelností,“ řekl Si podle agentury Reuters. Oficiální anglický překlad jeho projevu zveřejněný agenturou Nová Čína ale zněl trochu jinak, napsal Reuters.

„Čína bude určitě znovu sjednocena a všichni Číňané na obou stranách Tchajwanského průlivu by měli být vázáni společným cílem a sdílet slávu oživení čínského národa,“ uvedl podle agentury Nová Čína Si Ťin-pching.

Tchaj-wan funguje de facto nezávisle od roku 1949, ale Čína ho považuje stále za své území. Jeho samostatnost uznávají méně než dvě desítky zemí, většina světa formálně respektuje politiku jedné Číny, ale některé země s Tchaj-wanem udržují neoficiální vztahy. Tchaj-wan má od začátku 90. let demokratické zřízení, zatímco v Číně je režim jedné strany.

Čínský prezident dnes také řekl, že čínská ekonomika se nadále zotavuje a zlepšuje, a hovořil o „překypující dynamice rozvoje“, která se podle něj projevila mimo jiné v úspěšném prodeji nejnovějších modelů čínských mobilních telefonů či ve výrobě elektrických vozidel.

Mezi vrcholnými úspěchy roku Si zmínil první komerční let letadla čínské výroby C919 a dopravení dalších čínských astronautů lodí Šen-čou na čínskou vesmírnou stanici Tchien-kung.

Prezident Si také v projevu připomněl, že Čína v roce 2024 oslaví 75. výročí vyhlášení Čínské lidové republiky, a vyzval k prohloubení reforem a modernizace země. „Podpoříme dynamický rozvoj ekonomiky a zdvojnásobíme úsilí o podporu vzdělání a o pokrok ve vědě a technologii,“ uvedl Si podle agentury Nová Čína.

12:45
1. 1. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou jste našemu onlne přenosu věnovali. Vše důležité najdete v dalších hodinách a dnech na Blesk.cz.

12:45
1. 1. 2024

Tohle je Barborka, první miminko narozené v Česku v roce 2024. Na svět přišla v nemocnici ve Vyškově minutu po půlnoci císařským řezem.

12:33
1. 1. 2024

První dítě se v Olomouckém kraji narodilo v šumperské nemocnici v 10:52. Holčičku Rozálii v 11:37 následovala Nikola z Dolan, přišla na svět ve FNOL.

Zobrazit celý online

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

viho ( 31. prosince 2023 20:56 )

Stát dnes ovládající Taiwan se sám nazývá Čínská republika na Taiwanu. Dnes už je ale nereálné, aby Taiwanci ovládli zpět pevninskou Čínu a celý vývoj směřuje asi právě k tomu, že se Taiwan stane nezávislým státem a zřejmě opustí i ten název Čínská republika, takže bude zase jen jedna Čína. K názvu Taiwan se přiklání i tamní současní většinoví politikové. Současná patová situace samozřejmě vyhovuje mnoha tamním byznysmenům i běžným lidem, kteří mají snadný přístup do pevninské Číny, protože ta je považuje za svou součást. Ovládnutí Taiwanu pevninskou Čínou je ale také nereálné, protože je pod ochranou USA, které ho považují za strategickou bariéru před expanzí pevninské Číny dále do Tichomoří.

Petr Kolar ( 31. prosince 2023 19:35 )

Tak si tu hlavu z analu vytahnete a nactete si ty dejiny. Cina jako stat byl poprve zalozen roku 1912 (a trval do roku 1949, kdy vznikly dve Ciny).

viho ( 31. prosince 2023 18:45 )

Tchaj-wan nebyl vždycky čínský. Číňané ho začali obsazovat teprve před několika sty lety. Tchaj-wan je kolébkou austronézské kultury, kterou jak čínští, tak následně evropští kolonizátoři systematicky likvidovali, aby získali více území. Takže samostatný Tchaj-wan by byl nejlogičtějším a nejsprávnějším řešením současné patové situace. Čínská lidová republika Tchajwan ani nikdy neovládala.

Frantik Weigl ( 31. prosince 2023 18:16 )

Naprosto souhlasím 👍

Michelin ( 31. prosince 2023 18:13 )

👍 Já chci taky ČSSR 🙁

Zobrazit celou diskusi