Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čína pokračuje v čistce na vrcholu armády. Připravuje se k útoku na Tchaj-wan?

Autor: jmr - 
29. prosince 2023
20:00

Čína odstranila tři představitele státem vlastněných armádních podniků z nejvyššího rádcovského orgánu. To značí další upevnění kontroly prezidenta Si Ťin-pchinga nad ozbrojenými složkami poté, co se dal do přestavby čínské armády, zatímco země ve své asertivitě vůči Tchaj-wanu a dalším teritoriím v Jihočínském moři čelí odporu USA a jeho spojenců, informuje deník Financial Times.

Podle státních médií zrušila Čínská lidová politická konzultativní konference (CPPCC), vládní poradenská skupina spadající pod Komunistickou stranu Číny, členství Liou Š‘-čchuana, ředitele výrobce zbraní China North Industries Group, Wu Jen-šenga, ředitele Čínské vesmírně vědecké a technologické společnosti, a představitele čínské vesmírně vědecké a průmyslové společnosti Wang Čchang-čchinga.

Již v říjnu přitom Peking oficiálně odvolal Li Šang-fua z postu ministra obrany. Z veřejnosti Li zmizel už dva měsíce předtím. Podle představitelů USA je teď bývalý ministr vyšetřován za korupci. Je již druhým ministrem, který byl letos odvolán poté, co Si po měsíční absenci nahradil ministra zahraničí Čchin Kanga jeho předchůdcem Wangem I.

Odstranění Lioua, Wua a Wanga z CPPCC přichází také půl roku po zmizení několika vrchních důstojníků raketových jednotek Čínské lidové osvobozenecké armády (PLA), které mají pod dozorem státní arzenál jaderných i běžných raket. Zahraniční experti a představitelé zpravodajských služeb se tehdy vyjádřili, že tato reorganizace je součástí snahy došlápnout si na korupci a udržovat disciplínu komunistické strany.

O dalších osudech tří odstraněných členů CPPCC žádné detaily zveřejněny nebyly. Veřejná oznámení o odvolání funkcionářů v Číně v minulosti předznačovala zatčení a vyšetřování spojené s korupcí. Mnoho zahraničních analytiků si zásahy v armádě vysvětluje jako nejnovější znamení Siovy snahy konsolidovat politickou moc a centralizovat kontrolu nad ozbrojenými složkami. Za poslední desetiletí jsou toto charakteristické znaky jeho vlády. 

Alex Payette, vrchní ředitel Cercius Group, konzultační organizace sledující čínskou vrcholovou politiku, uvedl, že náprava korupce v armádním zásobovacím systému je klíčová nejen pro Siho, ale i pro bojovou připravenost PLA během rostoucího bezpečnostního napětí s USA. Podle dat Cerciusu bylo v poslední čistce odvoláno nebo zmizelo alespoň 70 vysoko postavených důstojníků. Podle Payetteových odhadů bude tato čistka pokračovat i v nadcházejícím roce, ale s hlubším zaměřením na armádní dodavatelské řetězce.

„Nebavíme se jen o zpronevěřování zásob nebo úplatcích od společností spojených s armádou, ale také o snížených standardech kontroly kvality, které vedou k nákupu nedostatečně kvalitní výzbroje a vojenského vybavení pro užívání PLA,“ řekl Payette.

Si také ze základny válečného průmyslu čerpá při náboru vysoko postavených členů strany, což je součástí jeho několik let dlouhé snahy o posílení propojení mezi armádou a civilisty. Tato politika zahrnuje také využití nejnovějších technologií ze soukromého sektoru pro potřeby čínské rapidně modernizované armády.

Čínský prezident tento týden opět varoval Tchaj-wan při příležitosti 130. narozenin Mao Ce-tunga. Sám Si je považován za nejsilnějšího vůdce země od smrti tohoto předsedy Komunistické strany. Peking nadále tvrdí, že mu Tchaj-wan, který pořádá 13. ledna prezidentské volby, patří a Si nevylučuje, že by ho Čína mohla zabrat silou.

„Dosažení kompletního znovusjednocení Číny souzní s trendy současné doby, vůlí čínského lidu a všeobecnými zájmy čínského národa. Čína musí a jistě bude znovusjednocena,“ uvedl Si.

Video  Čínské lodě okolo Tchaj-wanu  - Reuters
Video se připravuje ...

fesak2 ( 31. ledna 2024 14:06 )

A ve svém žlutočerveném kostýmku chodí jen doma?

Ivo Meluzín ( 30. prosince 2023 13:46 )

Klasiční komunisti (fašisti), co jiného od nich čekat.

amerlock ( 30. prosince 2023 08:45 )

Doporučuji všem aktivistům v čele s Pekarovou i redaktory plátků si nastudovat dějiny Tchaj-wanu. I když si nedělám iluze o tom, že těm, kteří to chtějí vidět jinak to nějak pomůže.

Zobrazit celou diskusi