Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Musk popudil Tchaj-wan: Rozumím, že ho chce Čína připojit, bere ho jako USA Havaj

Autor: mav, swp - 
16. září 2023
16:57

Tchaj-wan se ústy ministra zahraničí ohradil, že ho Elon Musk označil za „nedílnou součást Číny“. V projevu na dálku na summitu All-in v Los Angeles Musk přirovnal vztah Tchaj-wanu s Čínou ke vztahu Havaje se Spojenými státy. 

„Politikou Pekingu je tak trochu sjednotit Tchaj-wan s Čínou,“ řekl generální ředitel společnosti Tesla s tím, že Číně „dobře rozumí“.

„Z jejich pohledu, víte, možná je to analogické jako třeba Havaj nebo něco podobného, jako nedílná součást Číny, která svévolně není součástí Číny hlavně proto, že americká tichomořská flotila zastavila jakékoliv snahy o sjednocení silou,“ interpretoval Musk stanovisko čínského komunistického režimu.

Loni v říjnu zase Musk navrhl, že napětí mezi Pekingem a Tchaj-pejí by uvolnilo, kdyby komunisté měli určitou kontrolu nad Tchaj-wanem, uvedla BBC.

Anexe Havaje bez referenda

Tchaj-wan (formálně se sám nazývá Čínská republika, takřka žádná jiná země ho však za samostatný stát neuznává) je demokratický ostrov, který komunistické vedení v Pekingu dlouhodobě prohlašuje za součást svého území, přestože jej nikdy neovládalo, jak píše CNN. Havajské ostrovy jsou od roku 1959 oficiálním (a posledním) státem USA. V 19. století však bývaly královstvím, po pádu monarchie  roku 1898 Spojené státy souostroví anektovaly. Roku 1993 se Washington Havajanům omluvil, že o připojení k USA neměli referendum.

Čína často demonstruje sílu v okolí Tchaj-wanu, například válečnými loděmi či přelety stíhaček.

„Poslouchejte, Tchaj-wan není součástí Čínské lidové republiky a rozhodně není na prodej!“ kontroval tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu ve středečním prohlášení na X (dříve Twitteru). A právě v otázce této sociální sítě, kterou loni Elon Musk koupil, do nejbohatšího muže planety ještě šťouchl: „Mohl byste přesvědčit Komunistickou stranu Číny, ať X otevře svým lidem,“ naráží ministr na skutečnost, že západní sociální sítě čínská cenzura zakazuje.

„Možná si myslí, že jeho zákaz je dobrá politika, stejně jako když vypnul Starlink, aby zmařil ukrajinský protiúder proti Rusku,“ narazil ještě ministr na loňský incident s vypnutím satelitního internetu, který se aktuálně opět probírá – a kterým si Musk (už poněkolikáté) zase popudil Ukrajince.

Musk má v Číně velké zájmy, mj. má v Šanghaji Gigafactory na elektromobily Tesla, která produkuje takřka polovinu globálních prodejů automobilky. A plánuje v témže městě otevřít další obří továrnu na baterie. V cenové válce se Musk snaží dobývat i Čínu, tedy největší automobilový trh světa. Jak psala CNN, v současnosti je tam Tesla druhá za domácí konkurencí BYD, kvůli které Musk několikrát své vozy v Číně zlevňoval.

Poznámky o Tchaj-wanu pronesl Musk poté, co dostal otázku na výzvy pro americké firmy v Číně. Odpověděl, že vzhledem ke svým silným obchodním zájmům se tam setkával s řadou představitelů na všech úrovních a tudíž cítí, že na „člověka zvenku Číně docela dobře rozumím“.

Video  Muska v San Francisku vypískaly tisíce lidí  - Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi