Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Biden se po roce sejde se Si Ťin-pchingem. Na programu je obchod i krize na Blízkém východě

Autor: ČTK - 
10. listopadu 2023
15:00

Americký prezident Joe Biden bude příští středu v San Francisku jednat se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem ve snaze "stabilizovat" vzájemné vztahy, sdělili dnes médiím američtí činitelé. Konkrétně by se podle nich schůzka měla týkat obchodních vztahů, Tchaj-wanu, války na Ukrajině i krize na Blízkém východě, informují světové tiskové agentury.

Lídři dvou největších světových ekonomik se znovu sejdou rok po poslední schůzce, která se loni uskutečnila v Indonésii. V Kalifornii na tuto událost navážou jednáním na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), který začíná v sobotu.

Čínské ministerstvo zahraničí podle Reuters oznámilo, že Si bude ve Spojených státech od 14. do 17. listopadu. Potvrdilo konání schůzky s Bidenem, konkrétní témata však neuvedlo.

O novém setkání se spekulovalo už řadů týdnů, potvrzení termínu však přišlo až dnes. Vrcholná schůzka přichází po sérií jednání čínských a amerických činitelů, kteří mimo jiné tento týden poprvé po letech probírali možný společný postup v otázce jaderných zbraní. Na konci října Biden ve Washingtonu mluvil s nejvýše postaveným čínským diplomatem Wangem I, minulý víkend zase jednali americký klimatický zmocněnec John Kerry a jeho čínský protějšek Sie Čen-chua.

Američtí činitelé při oznámení termínu vrcholné schůzky zmínili celou řadu témat, které chce Biden nastolit, od dlouhodobě napjatých ekonomických vztahů přes boj proti změně klimatu až po „regionální a globální otázky“. Americký prezident podle vyjádření Washingtonu bude apelovat na to, aby Peking „v rámci svého vzkvétajícího vztahu s Íránem“ odrazoval Teherán od rozdmýchávání konfliktů na Blízkém východě. V souvislosti s Ukrajinou zase Američané dlouhodobě Činu vyzývají, aby nerozvíjela vojenské partnerství s Ruskem.

Podle agentury AP se neočekává, že by schůzka v San Francisku vyústila v zásadní oznámení nebo urovnání dlouhotrvajících sporů. Místo toho jeden z amerických činitelů význam události popsal tak, že Biden chce „zvládat soupeření, předejít riziku konfliktu a zajistit, aby zůstaly otevřené komunikační kanály“.

Video  Bidenův pád  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi