Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pohádkově bohatá dědička impéria L'Oréal: Stala se první ženou se 100 miliardami dolarů!

Autor: ČTK - 
28. prosince 2023
21:49

Dědička francouzského kosmetického impéria L'Oréal Françoise Bettencourtová Meyersová se podle agentury Bloomberg stala první ženou, která nashromáždila majetek v hodnotě 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč). Tento milník přichází poté, co akcie společnosti L'Oréal, kosmetické firmy založené jejím dědečkem, vzrostly na rekordní úroveň a zažívají nejlepší rok od roku 1998.

Podle žebříčku miliardářů sestavovaného agenturou Bloomberg je hodnota majetku Bettencourtové Meyersové 100,2 miliardy USD.

Stále však zaostává za majetkem jejího francouzského krajana Bernarda Arnaulta, zakladatele luxusní firmy LVMH, který činí 179,4 miliardy USD. Arnault je tak druhým nejbohatším člověkem na světě.

Sedmdesátiletá Bettencourtová Meyersová je místopředsedkyní správní rady firmy L'Oréal, jejíž tržní kapitalizace činí 241 miliard eur (téměř šest bilionů Kč) a ve které je ona a její rodina největším akcionářem s podílem téměř 35 procent.

Její synové Jean-Victor Meyers a Nicolas Meyers jsou rovněž členy správní rady. Firmu, kterou po desetiletí řídí manažeři mimo rodinu, založil v roce 1909 její dědeček, chemik Eugène Schueller, aby prodávala a vyráběla jím vyvinutou barvu na vlasy.

Bettencourtová Meyersová se vyhýbá okázalému společenskému životu, který vyhledává řada světových boháčů. Napsala dvě knihy - pětisvazkovou studii Bible a genealogii řeckých bohů. Je známá tím, že každý den hraje hodiny na piano.

Rodinnou aféru zachytil Netflix

Jako jedináček získala Bettencourtová Meyersová majetek po smrti své matky Liliane Bettencourtové v roce 2017. S matkou se v minulosti dostala do sporu a právní bitva o to, zda je matka způsobilá spravovat rodinné bohatství, na počátku tisíciletí přerostla z rodinného sporu v politický skandál.

Minulý měsíc společnost Netflix přišla s třídílným dokumentárním filmem L’Affaire Bettencourt, který vypráví o této události, v níž figuruje také bývalý francouzský prezident a tajné nahrávky pořízené komorníkem.

Problémy v době pandemie

Firma L’Oréal v desetiletí před pandemií nemoci covid-19 rychle rostla, ale měla problémy v době pandemie, kdy lidé kvůli omezením pohybu používali méně dekorativní kosmetiky.

Poté však přišlo rychlé oživení, protože spotřebitelé začali utrácet za luxusní položky. To v letošním roce poslalo cenu akcií firmy vzhůru o 35 procent. Podle analytika firmy Consumer Edge Research Bretta Coopera by v příštím roce mohly posílit o dalších 12 procent.

Manžel ředitelem holdingu

Bettencourtová Meyersová je také předsedkyní rodinného holdingu Téthys, který vlastní podíl v L'Oréal. Její manžel Jean-Pierre Meyers je generálním ředitelem holdingu.

V roce 2016 oba založili dceřinou společnost Téthys Invest. Generálním ředitelem této firmy, jejímž záměrem jsou přímé dlouhodobé investice do podnikatelských projektů, je bývalý investiční bankéř z banky Lazard Alexandre Benais.

Téthys Invest nedávno koupila podíl ve francouzském pojišťovacím makléři April Group. Loni koupila podíl v módní značce Sézane a investovala také do soukromého provozovatele nemocnic Elsan.

Video  Helen Mirren v kampani L´Oréal Paris.  - youtube.com
Video se připravuje ...

Eva Komárková ( 29. prosince 2023 04:57 )

A je šťastná ?

Eva Komárková ( 29. prosince 2023 04:56 )

No potkat ji v lese tak nechám na pařezu celou peněženku a uteču

Eva Komárková ( 29. prosince 2023 04:55 )

Víš co? Jednoho sbalíš ty a druhého já

amerlock ( 28. prosince 2023 22:18 )

To jí ještě nikdo neřekl, že v těch brýlích vypadá jak pí.tscha na plotě? 😃

Zobrazit celou diskusi