Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Házení kamenů, desítky zatčených: Demonstranti v Bělehradě přitvrdili, Rusko viní Západ

Autor: ČTK - 
25. prosince 2023
21:12

V Bělehradě několik stovek lidí zahájilo ohlášenou blokádu hlavních dopravních tahů města, informovala agentura AFP. Jde o pokračování protestních akcí proti výsledkům a průběhu parlamentních a místních voleb, při kterých od neděle policisté zadrželi 38 lidí. Dva policisté utrpěli vážná zranění. Rusko dnes obvinilo Západ ze snahy o destabilizaci situace v Srbsku.

Protestující požadují zneplatnění výsledků voleb, v nichž 17. prosince zvítězila Srbská pokroková strana (SNS) nacionalistického prezidenta Aleksandara Vučiče.

Mezinárodní pozorovatelské skupiny, včetně Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), poukázaly na nesrovnalosti ve volbách, což protesty podnítilo.

Od voleb se v Srbsku každý den ve večerních hodinách konají poklidné protesty, v neděli poprvé demonstrace přerostly v násilí, napsal zpravodajský server BBC News. Vůdci opozice vyjádřili podezření, že do protestů před radnicí byli zapojeni provokatéři. Demonstranti také policii obvinili z použití nepřiměřené síly.

„Narodila jsem se v roce 2002 a nenapadlo by mě, že budu za demokracii muset bojovat na ulici jako moji rodiče,“ řekla AFP jedna z protestujících, studentka politologie.

Vučić: Potvrdili, že jsou skutečnými gangstery

Prezident Vučić prohlásil, že za nedělními nepokoji je patrné zahraniční vměšování. „Ti, kteří tvrdili, že budou bojovat proti násilí, jen znovu potvrdili, že jsou těmi skutečnými gangstery,“ řekl Vučić.

Prezident již dříve uvedl, že prosincové hlasování se odehrálo ve spravedlivé a demokratické atmosféře. Pozorovatelská mise OBSE naopak upozornila na praktiky jako kupování hlasů, zneužívání veřejných zdrojů nebo zastrašování voličů.

Premiérka Ana Brnabičová pochybnosti ohledně průběhu voleb označila za „úmyslné šíření paniky“ a v neděli pozdě večer poděkovala ruským tajným službám za poskytování informací o aktivitách, které opozice plánuje. „Toto mé prohlášení nebude na Západě populární,“ cituje Brnabičovou, členku SNS, agentura Reuters.

Rusko viní Západ

Je zřejmé, že se kolektivní Západ snaží destabilizovat situaci v zemi,“ uvedla dnes s odkazem na situaci v Srbsku mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Protesty v Srbsku přitom přirovnala k demonstracím na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdan), které před deseti lety vedly k nástupu prozápadní vlády na Ukrajině.

Demonstranti v neděli házeli na radnici v Bělehradě kameny, jimiž rozbili okna. Do budovy se rovněž pokusili vniknout. Policisté proti nim použili slzný plyn a od budovy je vytlačili. Vučić řekl, že dva policisté utrpěli vážná zranění a 38 lidí bylo zadrženo.

Video  Rozzuřený dav srbských fanoušků na Čechově mostě.  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi