Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Macron v televizi chválil i přes sexuální skandál „Obelixe“ Depardieua. Schytal kritiku

Autor: jmr - 
25. prosince 2023
20:27

Francouzský prezident Emmanuel Macron oslavil před Vánoci 46. narozeniny, neřeší však zdaleka jen příjemné záležitosti. Čelí totiž i kritice za jeho slova podpory herce Gérarda Depardieua, který je obviněn ze sexuálního napadení a sexismu. Ve svém vyjádření o skandálu pro televizní stanici France 5 totiž hlavně chválil Depardieuův přínos francouzskému filmu, informuje společnost Politico.

Za jeho výstup Macrona již zkritizoval jeho předchůdce François Hollande. „Čekalo se, že prezident republiky bude mluvit o ženách a ne že jen prostě řekne, že je Gérard Depardieu skvělý herec,“ řekl v rádiu France Inter. „Z problematiky násilí na ženách dělal velké téma svého pětiletého volebního období a v případě Depardieua pak jedná takto.“

Macron v rozhovoru uvedl, že je hercovým velkým obdivovatelem a že je na něj Francie pyšná. Též uvedl, že je proti tomu, aby mu byl odebrán Řád čestné legie, nejvyšší francouzské ocenění zásluh, ačkoliv tento proces ministryně kultury Rima Abdul Malaková již zahájila. Depardieua též popsal jako oběť „honu“. Právě tyto komentáře vzbudily ve Francii hněv.

Depardieu byl v roce 2020 obviněn ze znásilnění a čelí také dalšímu tuctu obvinění ze sexuálního obtěžování či napadení. Obětí znásilnění měla před pěti lety být tehdy dvaadvacetiletá herečka Charlotte Arnouldová, jejíž rodiče jsou přáteli v té době sedmdesátiletého herce.

Jakoukoliv vinu Depardieu odmítá, ale nedávno vydaný dokument „Depardieu: Pád zlobra“ ukazující hercovy obscénní poznámky vůči a o ženách, obtěžování překladatelky a sexualizaci mladé severokorejské dívky způsobil novou vlnu pobouření. Několik klíčových postav francouzského filmu a televize po jeho odvysílání odmítlo s hercem opět pracovat.

Hollande nyní Macrona kritizuje za to, že neřekl nic o ženách, které „byly napadeny a poníženy“, a zaměřil se jen na hercův talent a presumpci neviny.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Emmanuelu Macronovi  - Videohub
Video se připravuje ...

Kritický článek o rozhovoru vyšel také na webových stránkách módního magazínu Elle s účelem vyjádřit postoj redakce.

„Ne, pane prezidente, nejsme pyšní. Ne na Gérarda Depardieua. Ne na vaše slova,“ stojí v článku. „Emmanuel Macron, kterému už nezáleží na znovuzvolení, odhalil svou pravou tvář: tvář muže na straně predátorů; tvář prezidenta, který nás přiměl uvěřit v jeho závazek k ženám, jen aby je zradil.“

Kritice Macronovy výroky čelí i od aktivistek za ženská práva. Prezidentka francouzské Nadace žen Anne-Cécile Mailfertová je označila za „potupné, ohavné a z jiného času“. Prezident podle ní „neprojevil žádný respekt k ženám, které se postavily mocným mužům. Záměrně se snaží odvést pozornost od politické hádky o svém imigračním zákoně“.

Zakladatelka organizace Femme et libre zase varovala před „extrémní závažností“ výroků vyjadřujících „masivní podporu“ muži vyšetřovanému kvůli znásilnění. Obává se jejich dopadu na ženy odvážné ozvat se proti mužům.

Video  Petr Pavel s Emmanuelem Macronem v Paříži (20.12.2023)  - Blesk: Anna Bukovanská
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi