Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Izraelský „vražedný hněv“ může válku v Gaze protáhnout o dalších 50 let, varuje exministr

Autor: jmr - 
20. prosince 2023
05:00

Bývalý ministr obrany Velké Británie Ben Wallace varoval, že izraelský nevybíravý „vraždný hněv“ v Gaze může způsobit ztrátu právní autority země v konfliktu. Nelítostné útoky proti Palestincům by podle něj také mohly pohánět celý konflikt dalších 50 let a zradikalizovat mladé muslimy po celém světě, informuje deník The Independent.

Wallace se takto vyjádřil poté, co ministr zahraničí David Cameron požadoval uzavření udržitelného příměří a uvedl, že Izrael „zabil příliš mnoho civilistů.“ Počet obětí v Gaze ale dál nekontrolovaně stoupá. Wallace proto říká, že „jít po Hamásu je legitimní, ale devastování rozsáhlých částí Gazy ne. Užití přiměřené síly je legální, ale kolektivní trestání a nucené odsuny civilistů ne.“

„Vstupujeme teď do nebezpečné fáze, kdy Izrael svou původní právní autoritu sebeobrany vlastními činy podkopává. Dělá chybu, když se svou právní autoritou přichází i o tu morální,“ uvedl.

Ve článku pro Daily Telegraph Wallace obvinil izraelské politiky, že se chovají jako „býk v porcelánu,“ a o premiérovi Benjaminu Netanjahuovi řekl, že poté, co nedokázal zabránit útokům Hamásu ze 7. října, ztrácí pohled na budoucnost. „Pokud si myslí, že celou situaci napraví vražedný hněv, tak se velmi mýlí,“ uvedl Wallace.

„Jeho metody tento problém nevyřeší. Ve skutečnosti věřím, že jeho taktiky budou dalších 50 let palivem konfliktu. Jeho činy radikalizují muslimskou mládež po celé zeměkouli. Internace Severního Irska nám ukázala, jak může neúměrná odpověď státu posloužit teroristické organizaci jako ten nejlepší náborář,“ vysvětlil.  

Wallace odstoupil z pozice ministra obrany na konci letošního srpna. Jeho zásah a požadavek, aby Izrael ukončil „tuto surovou a nevybíravou metodu útoku“ a bojoval s Hamásem jinak, přichází zároveň se změnou oficiálního britského tónu v jednáních s Izraelem.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

David Cameron a jeho německý protějšek Annalena Baerbocková ve společném vyjádření uvedli: „Naším cílem nemůže být prosté okamžité ukončení bojů. Musí to být mír, který vytrvá dny, roky, generace. Podporujeme tedy příměří, ale jen pokud bude udržitelné. Víme, že mnozí nejen na Blízkém východě požadují okamžité příměří. Uvědomujeme si, co tyto procítěné požadavky motivuje.“

„Nedomníváme se, že požadování okamžitého a všeobecného příměří s nadějí, že se nějak stane permanentním, je cesta vpřed. Ignoruje totiž, proč se Izrael musí bránit: Hamás Izrael barbarsky napadl a stále se každý den snaží raketami zabíjet izraelské občany. Hamás musí složit zbraně,“ řekli také Sunday Times.

Přesto oba ministři zahraničí varovali Izrael, že má sice právo se bránit, ale musí se přitom řídit mezinárodním humanitárním zákonem. „Pokud Izrael svými operacemi zničí šanci na soužití s Palestinci v míru, pak tuto válku nevyhraje. Má právo odstranit hrozbu Hamásu, ale již bylo zabito příliš mnoho civilistů. Izraelská vláda by měla dělat víc, aby rozlišila teroristy od civilistů a zajistila, že jejich tažení bude cílit na lídry a operativce Hamásu,“ prohlásili.

Video  Izraelci objevili obrovský tunel Hamásu: Má přes čtyři kilometry.  - IDF
Video se připravuje ...

Lomikel ( 25. prosince 2023 12:20 )

je to Blízký a Střední východ...!
Tam platí zákony Chamurappiho už čtyři tisíce let.
Oko za oko, zub za zub. Takže všechno je v cajku.

Lomikel ( 25. prosince 2023 12:15 )

dej si mokrej hadr na hlavu,
uleví se ti...

seng ( 21. prosince 2023 11:05 )

Uvedomte si kolik tam zemřelo už nevinných malých dětí. Hamas jsou teroristé , vyhladit celou gazu Izraelci ale nemohou. Je tam slozite to vyřešit. Ani Izraelci se nezachovali dobře v minulosti k Palestině, proto taková velká nenávist.

Celebrity-chachacha ( 21. prosince 2023 08:30 )

Celej život už mě ty problémy Izraele a jeho okolí lezou na nervy . Dejte mi s tím už pokoj.

owner ( 20. prosince 2023 20:59 )

Absolutní alibistické nesmysly. Hamás je v Gaze dokonale zakopaný a zakořeněný a nelze ho jinak vymýtit než rychlou a razantní silou, byť tato vykazuje prvky brutality. Je katastrofa, že tímto trpí nevinní civilisté, ale na druhou stranu jsou to oni, kdo je nedílnou součástí Hamasu. Utrpení civilistů je bohužel vedlejším produktem války proti teroristům. Cameron je jen jeden z dlouhé řady evropských politiků, kteří zradili a zaprodali své občany za falešné ideologie. Izraeli budíš čest.

Zobrazit celou diskusi