Přesně před měsícem zaútočil palestinský Hamás na stát Izrael. S nečekanou brutalitou namířenou převážně proti civilistům odstartoval další z mnoha izraelsko- palestinských konfliktů. Poprvé od jomkipurské války v roce 1973 Izrael oficiálně vyhlásil válku. Během prvních hodin konfliktu bylo zabito skoro 2 tisíce Izraelců a minimálně dalších 240 včetně žen a dětí bylo následně uneseno do Gazy. Kde by se tito lidé mohli nacházet a jestli jsou vůbec naživu, je dodnes nejasné.

I z těchto důvodů vznikla iniciativa Kidnapped from Israel, která na svém webu zveřejnila tváře unesených Izraelců, vytvořila plakáty a každý si je může stáhnout a vylepit v okolí. „Tisíce dobrovolníků z více než 30 států celého světa se spojily za jediným účelem. Přivést tyto lidi zpět domů do bezpečí. Poté, co jsme se 7. října stali svědky teroristického útoku Hamásu na stát Izrael, nebudeme v klidu spát, dokud tyto ženy, děti a senioři nebudou doma v bezpečí,“ píše iniciativa na svém webu.

Plakáty budí hněv

Krátce po útoku se plakáty objevily i na různých místech v Praze. Opakovaně však byly strženy. Poslední stržení však na sítích vyvolalo největší pozdvižení a zabývá se jím i policie. Podle očitých svědků plakáty ze zdi Starého židovského hřbitova strhala skupina lidí v autech s vlajkou Hamásu na střeše.

„Podporovatelé Hamásu zaútočili na ulici dvěma auty s vlajkou Hamásu na střeše. Zablokovali ulici asi na dvě minuty, strhli plakáty a uprchli ve svých vozidlech. Policie má jejich registrační čísla a vše je zaznamenáno kamerami,“ zveřejnil na sociální síti X majitel pražské košer restaurace Aaron Günsberger, jehož syn nyní bojuje v Gaze s teroristy z Hamásu.

Vylepování plakátů však bude pokračovat. „Bylo podáno trestní oznámení na neznámé pachatele. Incident už šetří kriminální policie a vyšetřovatelé záznamy vyhodnocují. Není to první incident. Plakáty, které jsme vylepili na druhé straně židovského hřbitova, kde nejsou kamery a ostraha, tak tam je zničili ještě ten den. Někdo se také pokusil zabránit vylepování plakátů i administrativní cestou. Na magistrát přišlo anonymní udání, že provádíme nepovolený výlep. To je samozřejmě nesmysl,“ vysvětluje Michaela Sidenberg, šéfkurátorka sbírek Židovského muzea v Praze.

O nelegálním výlepu se samozřejmě nezapomněli zmínit i někteří uživatelé na sociální síti. „No tak především se nám tu jedná o nepovolený výlep plakátů, za to je pokuta, pokud se nemýlím?“ napsal jeden z diskutujících. Od ostatních to však pěkně schytal. Jak už bylo řečeno, je to soukromý majetek, takže o nepovolený výlep rozhodně nejde. „Zeď, jakožto Starý židovský hřbitov, je majetkem Židovského muzea v Praze. Plakáty jsou vylepeny v souladu s vlastnictvím a zároveň byla informována i radnice. Vše řádně ohlášeno, nemáte zač,“ vysvětlil další z diskutujících.

„Tak, jak nám plakáty budou ničit, tak je budeme obnovovat. Domníváme se, že v současné situaci je třeba neustále upozorňovat na to, co se v Izraeli stalo. Na Starém Městě se neustále pohybuje velké množství turistů z České republiky i celého světa. Mnoho lidí se u plakátů zastavuje a podrobně si čtou uvedené informace a mnozí si je fotí. Proto je budeme vylepovat dál,“ uzavřela kurátorka.  

Video
Video se připravuje ...

Hamás a jeho tunely: Takhle se teroristé skrývají v nemocnici v Gaze IDF

Fotogalerie
26 fotografií