Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Dcery (4 a 2) byly na návštěvě v kibucu u babičky, unesl je Hamás: „Je to peklo,“ naříká otec

Autor: ver - 
4. listopadu 2023
09:26

Spolu se svou matkou Doron byly čtyřletá Raz a dvouletá Aviv zajaty 7. října při útoku Hamásu a předpokládá se, že patří mezi nejmladší z 240 rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy. „Byly na prázdninové návštěvě u babičky v Nir Oz,“ říká jejich otec Yoni Asher, který ten den zůstal doma kvůli práci a se svou rodinou nejel. Izraelský kibuc Nir Oz leží jen dvě míle od Pásma Gazy. Byla to jedna z komunit nejhůře postižených útokem, přičemž asi každý čtvrtý z těch, kdo tam žili, byl zabit nebo unesen Hamásem, informuje BBC

První potvrzení, že Yoniho rodinu unesl Hamás, přišlo na videu z Pásma Gazy zveřejněném na sociální síti TikTok. V pětisekundovém klipu je vidět jeho manželka Doron, oblečená v nočním prádle, nacpaná na motorovém vozíku v obklopení ozbrojenců Hamásu. Na záběru se objevuje i Raz v růžových letních šatech.

„Tohle je Avivina ruka,“ říká Yoni a ukazuje na pět malých prstů, které se natahují směrem k matce. Video bylo natočeno před více než třemi týdny a od té doby Yoni svou rodinu neviděl ani o ní neslyšel. Jejich babička Efrat Katz byla nalezena mrtvá. Její partner Gadi Mozes, který byl rovněž unesen, je nezvěstný.

„Jediný způsob, jak to popsat, je peklo. To je definice pekla,“ říká Yoni. „Jak mohu jíst, když nevím, co jí moje rodina? Jak mohu spát, když nevím, jestli jim není zima nebo horko?“ dodává. „Pokud jste někdy viděli své děti skákat na posteli nebo pohovce, máte jako otec strach, že nešikovně spadnou a ublíží si. Takže si představte, jak se v této situaci cítím. Děsí mě úplně všechno,“ popisuje Yoni. 

V tuto chvíli Yonimu zbyly jen vzpomínky. A uvnitř jeho domu o ně nouze není. Fotografie a obrázky, jež jeho dcery namalovaly, zdobí zdi jejich bývalého domova. Na nich jsou červenou barvou obtisknuté i dětské dlaně. „Rády kreslily. Tohle pro mě udělala Raz,“ říká Yoni a ukazuje na kreslenou postavu na nástěnce, která má vypadat jako on. „Řekla mi, že je to superhrdina,“ dodal. 

V domě se mimo jiné povaluje i mnoho hraček. „Vždycky rády předstíraly, že mi vaří,“ řekl Yoni. V rohu mezi dětskými knihami je seřazeno několik párů dětských bot. „Z hlučných hraček jsem musel vyndat všechny baterie,“ popisuje. 

„Moje dcery jsou takové malinké kuličky energie. Se třemi ženami v domě tu bylo dost hlučno,“ vzpomíná Yoni s úsměvem. Na videa, která zveřejnil Hamás, se podle něj nebylo lehké dívat. „Hamás využívá ty, kdo byli uneseni, cynickým a nejnižším možným způsobem k vedení vlastní psychologické války,“ hodnotí. 

„Jak můžete nenávidět dítě?“

Když byla Yonimu položena otázka ohledně současného počínání Izraele v Pásmu Gazy, které je už téměř měsíc terčem bombardování, otec dvou dcer má jasno. „Děti jsou děti a je jedno, z jaké země jsou,“ říká. „Děti by do toho neměly být zatahovány. Nemohu nenávidět ani děti mých takzvaných nepřátel. Jak můžete nenávidět dítě?“ ptá se. Podle OSN byly v Pásmu Gazy za poslední týdny zabity nebo zraněny tisíce dětí. 

Konflikt Izraele s Palestinou je nedílnou součástí života sedmatřicetiletého Yoniho. A jeho historie sahá také hluboko do rodinné minulosti. I pro jeho rodiče byl každodenní realitou. Ale 7. říjen vnímá Yoni jako nejhorší okamžik. „Byl to jednodenní holokaust,“ uvedl a pozastavil se, aby zvážil svá další slova. „Vím, že je to drsné slovo, ale ten den byl nejhorší v celé historii židovského národa a izraelského lidu,“ řekl. 

Pokud jde o kolektivní trauma, s nímž se Izrael potýká, podle Yoniho ho jeho obyvatelé musí zvládnout překonat. „Nemáme jinou možnost. Je to jako můj osobní případ. Buď budu bojovat nebo padnu,“ komentuje. „Musíme se vzpamatovat. Bude to velmi těžké. Ale věřím, že v dlouhodobém horizontu se to našemu národu povede,“ uzavírá. V současné chvíli ale Yonimu nezbývá nic jiného než čekat, doufat a vyprávět příběh své rodiny. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi