Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výbuch sopky na Islandu: Erupce a proudy lávy! Hrozí i zasažení zastavěných oblastí, varuje expert

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. prosince 2023
20:09
Autor: ČTK, jrm - 
19. prosince 2023
07:04

Na jihozápadě Islandu v noci na dnešek vybuchla sopka na poloostrově Reykjanes. Podle místních úřadů je erupce výrazně větší než minulé případy v této vulkanicky aktivní oblasti. Erupce nastala po týdnech otřesů půdy v regionu, které vedly v listopadu k evakuaci více než 3000 obyvatel rybářského města Grindavík.

Sopka vybuchla zhruba čtyři kilometry severovýchodně od Grindavíku. Zatím se zdá, že láva z vulkánu teče jiným směrem, než leží město, což dává naději na záchranu domů, uvedli dnes podle agentury Reuters geologové a představitelé úřadu pro řešení katastrof.

„Erupce neohrožuje lidské životy,“ napsala islandská vláda v prohlášení. „Letový provoz není narušen, mezinárodní letecké cesty zůstávají otevřené,“ dodala vláda. Policie varovala, aby se lidé nevydávali do oblasti sopky.

Erupce následovala po novém zemětřesném roji, tedy po další sérii stovek otřesů, které oblast v minulých týdnech zažívala opakovaně. Sopka vybuchla v pondělí ve 22:17 místního času (23:17 SEČ) a vychrlila lávu a popel do výšky více než 100 metrů. Erupce byla viditelná z islandské metropole Reykjavíku, která se nachází asi 40 kilometrů severovýchodně od Grindavíku.

Záběry na sociálních sítích ukazují jasně žlutou, oranžovou a červenou lávu proti noční obloze a proudy lávy tekoucí po svazích sopky.

„Délka pukliny (ze které tryská láva) dosahuje asi 3,5 kilometru a proud lávy má objem 100 až 200 kubických metrů za sekundu. To je mnohem víc než při předchozích erupcích na poloostrově Reykjanes v posledních letech,“ uvedl meteorologický úřad. Rozšiřování trhliny by navíc mohlo případně vést k dalším erupcím. 

Island patří k vulkanicky nejaktivnějším regionům na světě. Nachází se zde přibližně 30 aktivních vulkanických lokalit.

V okolí sopky Fagradalsfjall na poloostrově Reykjanes, který leží jihozápadně od metropole Reykjavíku, byly od října registrovány desetitisíce otřesů. Výbuchy sopky byly zaznamenány v letech 2021, 2022 a letos v létě. Ve všech případech jim předcházely delší série zemětřesení. Pří žádné z těchto erupcí nebyly ohroženy obydlené oblasti.

Český expert: Současná intenzita může trvat i měsíce

Aleš Špičák, seismolog a ředitel Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, ve vysílání ČT24 označil tuto erupci za nejsilnější z těch, ke kterým na poloostrově za posledních pár let došlo.

„V noci se magma dostalo až na zemský povrch, začala erupce (...) Reliéf v místě té erupce ze včerejší noci je víceméně plochý a k výronům lávy zde dochází podél dlouhé trhliny, která je dlouhá několik kilometrů,“ popsal.

Magma v hloubce 800 - 1000 metrů pod povrchem prochází i pod městem Grindavík. Včera v noci magma urazilo posledních několik set metrů k povrchu, podotkl seismolog. „Je otázka, jak se bude prodlužovat ta několik kilometrů dlouhá trhlina,“ upozornil Špičák.

Může být město Grindavík v ohrožení? "Zatím pozorování neukazují, že by se k němu přibližovala, ale podle seismické aktivity z předchozích měsíců a geodetických údajů (...) není vyloučeno, že magma se může vylévat bohužel i v místech, které je zastavěné. Tady bohužel přesná předpověď možá není," říká expert s tím, že erupce naštěstí nemá zatím ničivý potenciál, protože k ní dochází momentálně v odlehlé oblasti.

I přesto, že nemá ničivý potenciál větších kuželovitých sopek v kopcích, český expert ocenil, že islandské úřady dokázaly odolat volání po návratu obyvatel Grindavíku, kteří byli evakuováni již před více než měsícem. 

„Je skvělé, že islandské úřady udržely ten tlak k návratu lidí domů, který na ně byl velký. Teď erupce začala a v následujících dnech se uvidí, jak se bude moci vyvíjet dál,“ řekl Špičák.

Ná základě seismických dat je totiž stále možné, že si láva najde cestu do zabydlených oblastí. Naopak nelze odhadovat, jak dlouho bude erupce ještě trvat. „Situace se mírmně stabilizovala, objem (vytékající lávy) se mírně snížil, ale současná vysoká intenzita výronu lávy může skutečně trvat několik měsíců,“ uvedl v ČT Špičák. 

Celebrity-chachacha ( 19. prosince 2023 08:35 )

Nebudou tam zájezdy od CK ?

Zobrazit celou diskusi