Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Konec lží.“ Nová polská vláda rozprášila komisi k letecké havárii ve Smolensku

Autor: ČTK - 
15. prosince 2023
18:09

 Polské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že rozpouští komisi, která za minulých vlád konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) značně kontroverzním způsobem vyšetřovala letecké neštěstí u ruského Smolenska. V troskách vládního letounu tehdy v roce 2010 spolu s dalšími 95 lidmi zahynul i tehdejší polský prezident Lech Kaczyński, bratr-dvojče šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńského.

Rozhodnutí o rozpuštění komise, v jejímž čele stál bývalý ministr obrany Antoni Macierewicz, následovalo dva dny po nástupu nové vlády do funkce.

Komise vznikla v roce 2016 krátce poté, co se PiS chopila moci. Jejím cílem bylo obhájit tezi, že se polský prezident stal obětí teroristického útoku, zorganizovaného Moskvou. Přesvědčivé důkazy však nepředložila, napsala agentura AFP.

Dodala, že PiS vždy zpochybňovala výsledky oficiálního vyšetřování, podle kterého k pádu vládního letadla došlo z nedbalosti a špatného počasí, což odporovalo hypotéze o spiknutí Rusů s polskými oponenty Kaczyńského a o výbuchu na palubě letounu. Po léta také vládnoucí strana pořádala měsíční připomínky havárie, aby zdůraznila potřebu odhalit „pravdu“ o jejích příčinách.

„Toto je konec lží ve jménu polského státu, konec utrácení stovek milionů zlotých na aktivity, které nemají nic společného s objasňováním příčin katastrofy, ale mají hodně společného s politikou,“ řekl dnes novinářům náměstek ministra obrany Cezary Tomczyk. „Toto je skutečně historický okamžik, kdy se polský stát konečně drží pravdy, kdy polský stát (...) uznává, že je na odbornících, aby vysvětlili příčiny katastrofy, a ne na politicích, podvodnících a lidech, kteří slouží jako (cizí) nástroj,“ dodal.

Šéf komise Macierewicz svého času obvinil z „diplomatické zrady“ Donalda Tuska, který v době havárie byl a i nyní je předsedou vlády, zatímco Jaroslaw Kaczyński opakovaně tvrdil, že Tusk byl „morálně odpovědný“ za smrt jeho bratra.

Macierewicz kritizoval Tuska také za to, že nedokázal získat zpět z Ruska trosky letadla, což je ale problém, který se ani vládám PiS za posledních osm let nepodařilo vyřešit, podotkla AFP.

Obětí havárie byli členové státní delegace, kteří do Smolenska letěli uctít památku tisíců polských důstojníků, povražděných v Katyni v roce 1940 na Stalinův rozkaz.

Tara-Tara ( 18. prosince 2023 15:04 )

psalo se to krátce po tom neštěs­tí..­...pi­loto­vi prostě nařídili, kam a jak má letět a nezvládl to...co v tom chtějí po těch letech ještě najít ?????

Zobrazit celou diskusi