Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Německo prodloužilo kontroly na hranicích s Českem až do března. Policie odhalila stovky pašeráků lidí

Aktualizováno -
15. prosince 2023
14:32
Autor: ČTK - 
15. prosince 2023
14:19

Německo prodloužilo hraniční kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem o tři měsíce do 15. března. Dnes to oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Kontroly, které ve snaze zastavit nelegální migraci zavedla v polovině října, označila za fungující, neboť policie při nich od té doby zadržela zhruba 340 pašeráků lidí. Německo rovněž provádí hraniční kontroly na hranicích s Rakouskem, kde toto opatření zavedlo již v roce 2015. Prodloužení tam nyní platí do května. Hranici s Českem střeží také Rakousko, které chce v ostraze pokračovat do 16. února 2024.

„Dnes jsem rozhodla pokračovat v dočasných kontrolách na našich hranicích s Polskem, Českem a Švýcarskem po tři další měsíce až do poloviny března 2024,“ řekla Faeserová. „Spolková policie tak může nadále pružně provádět celou paletu stacionárních i mobilních policejních opatření,“ uvedla.

Dnešek je posledním dnem předchozího prodloužení kontrol, které Faeserová oznámila 4. prosince. Ministryně dosud kontroly prodlužovala o deset, případně o dvacet dní. Takový postup kritizoval mimo jiné saský ministr vnitra Armin Schuster, který před týdnem vyzval k půlročnímu prodloužení. Krátce poté Faeserová na okraj jednání se zemskými ministry vnitra řekla, že po 15. prosinci prodlouží ostrahu pomezí nejméně o dva měsíce. Nakonec se rozhodla pro tři měsíce.

Očekávané prodloužení kontrol avizoval na dnešní vládní tiskové konferenci také mluvčí ministerstva vnitra Mehmet Ata. Uvedl, že kontroly fungují, proto v nich Německo hodlá pokračovat. Německo od zavedení kontrol zaznamenalo podle Aty do 10. prosince na hranici s Českem 2950 případů nelegálního vstupu, na hranici s Polskem 3500 a se Švýcarskem 3450.

Ministryně vnitra pak nyní upřesnila, že počet nelegálních vstupů do Německa v listopadu poklesl oproti říjnu o více než 60 procent na asi 7300 případů. V říjnu jich bylo přes 20.000.

Kontroly nejsou plošné po celé délce německých hranic, ale pouze na vybraných místech. V případě pomezí s Českem hlídkuje německá policie mimo jiné na dálnici mezi Prahou a Drážďany. Faeserová v minulosti opakovaně řekla, že kontroly budou zbytečné, jakmile Evropská unie reformuje své azylové právo a bude lépe hlídat své vnější hranice.

V Německu letos do konce listopadu požádalo o azyl přes 304.000 lidí, což je o 60 procent více než za stejné období loňského roku. Nejvíce žádostí registruje Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) od občanů Sýrie (95.663), Turecka (55.354), Afghánistánu (48.172) a Iráku (10.376).

Video  Kvůli migrační krizi se 3. října 2023 opět rozely kontroly na hranicích Česka a Slovenska.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi