Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Německo prodlouží kontroly na hranicích s Českem. A nevylučuje, že to není naposledy

Autor: ČTK - 
25. října 2023
12:29

Německo prodlouží hraniční kontroly s Českou republikou, Polskem a Švýcarskem o 20 dní. Dnes to na tiskové konferenci po jednání vlády oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Řekla, že o tom už se sousedními státy hovořila, a nevyloučila ani další prodloužení. Dodala, že rozhodnutí v této věci padne až podle vývoje migrační situace.

„Se sousedními státy jsme hovořili a nyní jedno prodloužení v každém případě uskutečníme,“ řekla Faeserová. „Prodloužíme kontroly o 20 dní. Postup je takový, že nejdříve je to deset dní, pak 20 a poté budeme zvažovat prodloužení o tři měsíce. Záviset ale bude na aktuální situaci,“ uvedla.

Německo obnovilo hraniční kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem 16. října a zároveň o dalších šest měsíců prodloužilo kontroly s Rakouskem, které byly zavedeny už v roce 2015. Kontroly nejsou plošné po celé délce hranic, ale pouze na vybraných místech. V případě pomezí s Českem hlídkuje německá policie na dálnici mezi Prahou a Drážďany.

Faeserová ke kontrolám před týdnem řekla, že budou pružně reagovat na aktuální situaci, policisté tak mohou působit na jakémkoli úseku hranice. Slíbila také, že Německo bude usilovat o to, aby kontroly měly co nejmenší dopad na běžný život a přeshraniční dopravu. Přesto je nutné při cestách do Německa počítat se zpožděním.

Citronel ( 25. října 2023 13:44 )

A k čemu jsou dobré ty kontroly uprostřed EU??? To jako že oni nám je vrátí, nebo my Slovákům, běženci si řeknou, že když o ně není zájem, koupí si letenku a vydají se do svých domovů????? Šaškárna, ale nikdo nemůže říct, že EU proti migraci nic nedělá.

Zobrazit celou diskusi