Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Němci obžalovali 27 lidí z příprav převratu. Je mezi nimi bývalá poslankyně i aristokrat

Autor: jmr - 
15. prosince 2023
08:22

Německá prokuratura konečně vznesla obvinění proti 27 lidem zatčeným při loňských raziích proti členům krajně pravicového hnutí Reichsbürger (Občané Říše). Ti plánovali svržení vlady, informuje Deutsche Welle.

Úřady v západoněmeckém městě Karlsruhe oznámily, že obvinily 26 lidí z členství v teroristické organizaci a jednu Rusku z její podpory. Mezi obviněními na oficiálních stránkách prokuratury figuruje i velezrada. „Obvinění jsou vážně podezřelí z příslušnosti k teroristické organizaci a přípravy zrádných činů,“ stojí ve vyjádření prokurátorů.  

Policie loni v prosinci v první vlně razií zatkla napříč několika německými státy 25 podezřelých. Prokurátoři tehdy uvedli, že se okruh podezřelých stále zvětšuje. Mezi těmi nyní obviněnými je i bývalá německá poslankyně za krajně pravicovou stranu Alternativa pro Německo Birgit Malsack-Winkemannová nebo podnikatel a aristokrat Heinrich XIII. Reuss.

Ten měl také být hlavou celé organizace. Její plány byly už tak pokročilé, že si její členové již rozdělili vládní odvětví, které měli po puči převzít. Malsack-Winkemannová, která v době zatčení působila jako berlínská soudkyně, měla převzít ministerstvo spravedlnosti, zatímco Reuss se měl stát hlavou státu.

Mezi obviněnými je také bývalý člen zvláštních jednotek německé armády. Cílem hnutí totiž bylo svrhnout současný německý politický pořádek silou. Jeho členové byli údajně smířeni s tím, že jejich úsilí bude muset zahrnovat násilí i úmrtí.

Podle prokurátorů skupina kontaktovala ruské úřady, aby si zajistila podporu při odnovavání pořádku v Německu po sesazení současné vlády. Také začala shromažďovat zbraně. Podezřelí údajně plánovali založení 280 ozbrojených jednotek, jejichž úkolem by po úspěšném puči bylo zatýkání a popravování lidí. Sami plánovali, že ozbrojení vpadnou do budovy Říšského sněmu v Berlíně a pozatýkají poslance.

Hnutí provedlo hned několik konkrétních kroků k přípravě puče i následného zajištění moci. Centrálním orgánem přechodné administrativy měla být „Rada,“ která by fungovala podobně jako běžná vláda. Jejím úkolem by bylo vyjednat nový státní pořádek s vítěznými státy druhé světové války. Nejpokročilejší přípravy byly v Sasku, Durynsku a Bádensku-Württembersku.

Případem se budou nyní zabývat soudy ve Frankfurtu, Mnichově a Stuttgartu. Ve Frankfurtu by měli přitom být souzeni ti nejprominantnější obvinění.

Členové hnutí Reichsbürger věří konspiračním teoriím, které popírají existenci německé poválečné Spolkové republiky a zpochybňují autoritu německé vlády. Německo je podle nich nyní ovládáno členy tzv. „hlubokého státu“ (deep state), tajné vlády skrývající se ve stínech. Věří také, že německé hranice z roku 1937 jsou stále platné.

Dále se domnívali, že osvobodit Německo jim pomůže tajná aliance, která jim měla dát signál v „den X,“ kterým by puč započal. Součástí této aliance měly být vlády, zpravodajské služby a armády různých států včetně Ruska a USA.

Video  Extrémní krupobití překvapilo Němce: Kroupy a záplavy udeřily v Reutlingenu.  - Reuters
Video se připravuje ...

diskutujici ( 16. prosince 2023 08:21 )

Nj, na Němce si troufnou.

Uživatel_5413502 ( 15. prosince 2023 11:05 )

Někdo řekl že historie se opakuje. Pokud si dobře pamatuji z hodin dějepisu tak Hitler byl také odsouzen za pokus o převrat a uvězněn. Dle průzkumu by se AFD mohla umístit v příštích volbách v první trojce. Naprostá kopie třicátých let dvacátého století. Kdo se chce vsadit že budou brzo všichni omilostněni a oslavování jako národní hrdinové.

Zobrazit celou diskusi