Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ministryně po zmaření útoků islamistů: Nebojte se vánočních trhů. V Berlíně je hlídají desítky policistů

Autor: ČTK - 
7. prosince 2023
14:42

Berlínská senátorka pro vnitro Iris Sprangerová dnes na zasedání zemských ministrů vnitra vyzvala veřejnost, aby se nebála navštívit vánoční trhy, protože policie akce dobře střeží. Německo v posledních dnech zadrželo trojici extremistů, kteří podle policie připravovali o Vánocích teroristické útoky. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová prohlásila, že Německo nebude tolerovat islámské radikály a bude proti nim nadále tvrdě postupovat, a to i na internetu.

„Absolutní bezpečnost neexistuje, to ví každý. Naše policie ale odvádí skvělou práci, proto se nebojte vánoční trhy navštívit,“ řekla Sprangerová, jejíž funkce odpovídá zemské ministryni vnitra.

Německá policie nedávno zadržela dva mladíky, kteří plánovali nechat vybouchnout dodávku na vánočním trhu v Leverkusenu v Severním Porýní-Vestfálsku. Jen krátce poté skončil ve vazbě mladý muž v Dolním Sasku, který chtěl podle policie rovněž spáchat teroristický útok během adventu.

Faeserová prohlásila, že nynější složitější bezpečnostní situace souvisí s válkou v Pásmu Gazy. „Tu vyvolal teroristický útok (palestinského radikálního hnutí) Hamásu proti Izraeli, což má dopady i na naši vnitřní bezpečnost,“ řekla.

Poznamenala, že od 7. října, kdy Hamás překvapivě zaútočil na Izrael, se v Německu stalo na 4300 trestných činů, které s blízkovýchodními událostmi souvisí. Většina trestných činů se týkala poškozování věcí a provokací, ale policie zaznamenala i 470 násilných činů. Řekla, že během té doby bylo zraněno 130 policistů. „To je něco, co nebudeme trpět,“ uvedla.

Německo podle Faeserové bude nadále tvrdě postupovat proti islámským radikálům a islamisty bez německého občanství důsledně deportovat. Řekla také, že policie opakovaně zasahuje i proti radikální islámské propagandě na internetu. „Policie uzavřela přes 200 kanálů na sociální síti Telegram,“ dodala.

Video  Fiala v Německu: Podivoval se nad cenami potravin  - FB Petr Fiala
Video se připravuje ...

ivana kollerova ( 9. prosince 2023 07:06 )

a proc ty deportace neprovadeli driv? asi nebyla vule.

Zobrazit celou diskusi