Brněnské Vánoce se podle pořadatelů staly vyhledávanými nejen mezi Brňany a lidmi z okolí, ale do města v adventu přijíždějí i lidé z jiných regionů Česka a také ze zahraničí.

Adventní trhy se dokonce staly pro příjezdový turistický ruch jednou z klíčových atrakcí. Turistická a informační centrála (TIC) Brno nyní zjišťuje, kdo byl konkurentem Brna v soutěži, která se pořádá od roku 2017.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

V hodnocení porota Brno nazvala „kreativním vánočním drahokamem“, který přitahuje turisty a má významné sociální a ekonomické dopady na město.

„Hlavní témata, která jsme v přihlášce akcentovali a která byla vysoce oceněna, byla lokálnost a solidarita. Dlouhodobě spolupracujeme s místními prodejci, umělci, hudebníky, designéry, výrobci, ale také zapojujeme brněnské firmy a instituce. Tato spolupráce vytváří na Brněnských Vánocích neopakovatelnou autentickou atmosféru,“ uvedla ředitelka TIC Brno Janulíková. V Brně získala v posledních letech silnou roli i dobročinnost.

Na několika náměstích

Již řadu let lidé najdou v Brně o Vánocích trhy na náměstí Svobody, na Zelném trhu a na Moravském náměstí. Letošní novinkou jsou nově uspořádané trhy na posledním ze zmíněných míst, které bylo podle odborníků zdařile revitalizováno a pořadatelé na něj letos poprvé umístili i oválné kluziště.

VIDEO: Technické muzeum otevřelo unikátní výstavu Mechanické Vánoce.

Video
Video se připravuje ...

Technické muzeum otevřelo unikátní výstavu Mechanické Vánoce. TV Blesk Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
17 fotografií