Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nová zpráva o zneužívání práce migrantů: Nejčastějšími provinilci jsou FIFA a Meta

Autor: jmr - 
16. prosince 2023
10:23

Podle dat zveřejněných ve zprávě Zdrojového centra pro byznys a lidská práva (BHRRC) zemřelo za poslední rok následkem korporátního zneužívání alespoň 90 migrantských pracovníků. Množství úmrtí, která nebyla vůbec hlášena, je ale nejspíš mnohem vyšší, informuje deník The Guardian.

„Migrantští pracovníci jsou vystaveni škále porušení lidských práv – často umožněných vládními regulacemi a nadnárodní společnosti na vrcholu dodavatelského řetězce je nechávají pokračovat, když porušení dostatečně nemonitorují, nevyšetřují a nenapravují,“ řekla Isobel Archerová, vrchní výzkumnice pro práva migrantů v BHRRC.  

Zpráva je založená na veřejně zdokumentovaných informacích zveřejněných mezi prosincem 2022 a koncem listopadu 2023 neziskovými organizacemi, vládními orgány a médii. BHRRC tato data posbírala a analyzovala. Vyplývá z nich, že většina zaznamenaných úmrtí (83%) byla spojena s porušeními ochrany zdraví při práci a bezpečnostních opatření.

„Obavy budí to, že skutečné rozměry tohoto zneužívání migrantských pracovníků jsou nejspíš mnohem větší, než tato čísla naznačují – to kvůli restrikcím svobody tisku, nedostatečnému přístupu pracovníků k nápravným mechanismům nebo k možnosti podat stížnost a hrozba odvety, kvůli které se mnozí bojí vůbec ozvat,“ stojí ve zprávě.

BHRRC také analyzovalo zprávy o jednotlivých společnostech spojených s údajným zneužíváním práce migrantů. Jako nejčastěji zmíněné společnosti v ohlášených případech identifikovalo FIFA, Meta a Tesco. Ty se v databázi objevují na základě vlastních operací, obchodních vztahů či dodavatelských řetězců. Ve zprávě ovšem není naznačeno, že incidenty, ve kterých tyto entity figurují, vedly ke smrti.

Meta v případech zneužívání figuruje kvůli roli svých sociálních platforem v náboru migrantů hledajících práci.  FIFA je pak především spojená se zneužíváním migrantů z Ghany, Keni, Nepálu, Indie, Ugandy, Pákistánu a Filipín během prací spjatých s loňským Mistrovstvím světa ve fotbale v Kataru.

Dohromady byla sesbírána data o 613 případech spjatých s 389 jmenovanými společnostmi. Mezi prohřešky je krádež mzdy, násilí, přehnaná pracovní doba, svévolné odepírání svobod, porušení ochran zdraví při práci a bezpečnostních opatření a neférové náborové praktiky jako požadování zaplacení pokoutných náborových poplatků.

Migrantští pracovníci mají většinou propojující slabiny, které je dělají snadnou kořistí pro bezohledné zaměstnavatele, což je například nedostatečný přístup k sociálnímu pojištění, informacím, odborům či advokátům. Také často zažívají společenskou marginalizaci včetně diskriminace a xenofobie. Oběťmi byli nejčastěji pracovníci z Nepálu, Filipín a Indie, kteří za prací vycestovali na Blízký východ, do Evropy či do Severní nebo Jižní Ameriky.

„Společnosti si musí uvědomit, že zkrátka nestačí vydat všeobecné zásady pracovních práv, ale že musí rozeznat specifické slabiny a urgentně na ně zareagovat zavedením na míru připravených a na migrantské pracovníky zaměřených vyhodnocení rizik, náležité péče a nápravných procesů,“ řekla Archerová.

„Je s politováním, že tato zpráva nebere v potaz rozsáhlá opatření zavedená organizátory turnaje v Kataru a FIFA za účelem zajištění ochrany migrantských pracovníků zúčastněných v přípravě a průběhu Mistrovství světa ve fotbale 2022, která byla uznána několika nezávislými organizacemi, jako jsou OSN nebo Mezinárodní organizace práce, a mezinárodními odbory, které tato pracoviště pravidelně kontrolovaly,“ uvedl mluvčí FIFA. „Navíc je všeobecně známo, že Mistrovství světa ve fotbale 2022 vedlo k zavedení pracovních reforem, které posílily ochranu stovek tisíc pracujících v zemi.“

Mluvčí Tesca zase uvedl: „Ochrana lidských práv v našem dodavatelském řetězci je pro náš podnik ústřední – jakákoliv forma porušování lidských práv je nepřijatelná a očekáváme, že všichni naši dodavatelé respektují práva pracovníků a komunit, ve kterých operují. Jakožto zodpovědný podnik a za účelem zajištění transparentnosti vydáváme každoročně Prohlášení o moderním otroctví.“  

Společnost Meta se ke zprávě nevyjádřila.

Video  Pašerák migrantů ujížděl a havaroval, teď dostal téměř 7 let v base  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Uživatel_5413502 ( 16. prosince 2023 12:20 )

A protože jsou tak mírumilovní , a máme je rádi , měli by jsme je stále hladit až do úplného vyhlazení 🤣🤣🤣

Lapazul ( 16. prosince 2023 12:17 )

To je čirá spekulace, protože od Kataru bereme demokratickou ropu, stejně jako z Ázerbájdžánu. Islám je mírumilovné náboženství, muslimové nikomu neubližují a nikdy neublížili. Nic s ničím nesouvisí.

Zobrazit celou diskusi