Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Hrdina zastavil útočníka, který pobodal malé děti v Dublinu: Lidé mu darují 8 milionů „na pivo“

Autor: jmr - 
27. listopadu 2023
18:16

Následkem dublinského útoku nožem na tři malé děti a ženu jsou nejen nejhorší výtržnosti v irském hlavním městě za poslední dvě dekády, ale také oslava brazilského imigranta Caia Benicia, který zasáhl a útočníka zneškodnil. O jeho odměně přináší zprávy deník New York Times.

Na internetu byla založena sbírka s názvem „Kupte Caiovi Beniciovi pivo“. Koupě piva je v Irsku běžným vyjádřením díků. Není ovšem běžné pro někoho na pivo vybrat více než osm milionů korun, jako to udělali dárci pro Benicia, rodáka z Ria de Janeira žijícího v Dublinu, který si útoku všiml, když kolem školy projížděl na svém mopedu.  

Instinktivní zásah kurýra

Benicio, kurýr pro společnost Deliveroo, právě rozvážel objednávky, když si všiml něčeho, co považoval za rvačku, a zpomalil. Jak sdělil televizní stanici RTE, rychle si uvědomil, že se ve skutečnosti jedná o muže bodajícího malou dívku, kterou se od něj snaží odtrhnout žena.

„Všechno to bylo instinktivní,“ uvedl Benicio. „Pamatuji si, že jsem sundal helmu, abych se jí bránil a použil ji jako zbraň. Prostě jsem ho praštil vší silou do hlavy a on spadl.“

Holčička a žena stále v nemocnici

Policie po útoku potvrdila, že pětiletá holčička a přibližně třicetiletá žena jsou stále v nemocnici s těžkými zraněními. Další pětiletý chlapec a šestiletá dívenka utrpěli lehčí zranění. Pachatele, kterého svědci popisují jako muže kolem padesátky, policie veřejně neidentifikovala.

Na internetu se ovšem rozšířila zvěst, že je pachatelem imigrant z Alžírska, což vedlo ke shromáždění krajně pravicových entit v dublinském centru. Někteří z účastníků drželi transparenty s nápisem „Na irských životech záleží“. Protest rychle eskaloval a skupina čítající přibližně 500 lidí tvořená hlavně mladými muži začala ničit auta, vykrádat obchody a útočit na hostely a hotely, ve kterých se měli zdržovat imigranti.

Poděkování za odvahu

Před koncem nepokojů bylo do centra nasazeno 400 policistů a zatčeno 34 lidí. Premiér Leo Varadkar o pachatelích násilí prohlásil, že zostudili Irsko.  

Mnoho z lidí, kteří příslovečně přispěli Beniciovi na pivo, si všimlo té ironie, že protiimigrantské nálady rozdmýchal útok, který hrdinně zastavil imigrant. Celkem do sbírky zatím přispělo více než 31 000 dárců, přičemž většina darovala částku odpovídající ceně jednoho piva v Dublinu. To je v přepočtu přibližně 120 korun.

„Děkuji vám za váš úžasně odvážný čin,“ napsala ke svému příspěvku v hodnotě 1 200 korun Aoife Brennanová. „Irsko je lepším místem díky skvělým lidem, jako jste vy.“

„Každý rodič by udělal to samé“

Benicio médiím řekl, že v Dublinu žije už rok a snaží se vydělat dostatek peněz, aby do Irska mohl přivést i svou ženu a dvě děti, devatenáctiletou dceru a dvanáctiletého syna. Co se týče jeho rozhodnutí zasáhnout, říká, že to byla otázka okamžiku.

„Když vidíte chlapa s nožem, ani nad tím nepřemýšlíte, jednáte instinktivně,“ uvedl. Závěrem dodal, že „každý rodič by udělal to samé“. Byl to pak prý právě následný telefonát s jeho dětmi, který považuje za neocenitelný. „Je to hezké, že na mě mohou být pyšní,“ řekl. „Je to moc, moc hezké.“

Na zneškodnění útočníka se podílel také sedmnáctiletý francouzský kuchařský učeň, který je v Dublinu na stáži. Ten si z incidentu odnesl lehká poranění ruky a obličeje. Následně obdržel telefonické gratulace od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Premiér Varadkar ve svém projevu po výtržnostech prohlásil: „Toto není, kým jsme. Toto není, kým chceme být, a toto není, kým se kdy staneme.“ Mnoho dárců sdílelo podobný názor. Kupříkladu vzkaz Aine Watersové hrdinovi zní:

„Sundal jste si helmu a pomohl, zatímco jiní si zakryli obličeje, nasadili čepice a terorizovali. Jste skutečný hrdina a jsem šťastná, že jste přišel žít do Irska.“

Další sbírka již vybrala více než 5,3 milionu korun pro oběti útoku. Obě sbírky jsou stále aktivní a vybrané částky tak mohou dále narůstat.

Video  Ohně v Dublinu: Irskou metropoli zasáhly protesty po útoku muže s nožem na děti.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi