Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Čeho se bojí?“ Bidenova syna vyšetřují Republikáni, tajně ale vypovídat nechce

Aktualizováno -
13. prosince 2023
20:39
Autor: ČTK - 
13. prosince 2023
18:28

Syn amerického prezidenta Hunter Biden dnes trval na své veřejné výpovědi před zákonodárci, když dorazil do Kongresu předvolán k dotazování za zavřenými dveřmi. Dál tak podle médií vyostřil spor s kongresmany Republikánské strany, kteří vyšetřují jeho podnikatelské aktivity ve snaze připravit půdu pro ústavní žalobu na prezidenta Joea Bidena.

„Čeho se bojí? Jsem tady, jsem připravený,“ citovala Bidena mladšího agentura AP. Prezidentův syn dopoledne před sídlem Kongresu učinil vzácné veřejné vyjádření poté, co jej vyšetřovací výbor Sněmovny reprezentantů na dnešek předvolal k neveřejnému slyšení. Republikány vedené vyšetřování přitom kritizoval za šíření lží a manipulací.

Republikánská sněmovní většina se podnikatelskými aktivitami Bidena juniora, které zahrnují lobbistickou činnost a spolupráci s firmami v Číně a na Ukrajině, zabývá již řadu měsíců a obviňuje ho z „kupčení s vlivem“ jeho otce. Jako součást údajné korupční operace vykreslují republikáni i současného prezidenta a v září v této souvislosti zahájili vyšetřování zaměřené na možnost tzv. impeachmentu hlavy státu. Republikáni však zatím nepřišli se žádnými důkazy o nekalém jednání prezidenta a nespecifikovali, z jakého přečinu jej podezírají.

„Můj otec nebyl finančně zapojen do mého podnikání, ať už jde o mou roli právníka, člena představenstva ukrajinské energetické společnosti Burisma, ani o mé partnerství s čínským soukromým podnikatelem, ani o mé investice doma nebo v zahraničí,“ prohlásil dnes Hunter Biden u sídla Kongresu. „Jsem zde, abych vypovídal na veřejném slyšení a zodpověděl jakékoli legitimní otázky výboru.“ 

Žádné slyšení se však nakonec nekonalo a republikánský šéf vyšetřovacího výboru James Comer na vyjádření Bidena mladšího reagoval prohlášením, že republikáni zahájí proces s cílem obžalovat jej z pohrdání Kongresem. „Důkazy ukazují, že Joe Biden se setkal s Hunterovými podnikatelskými partnery a že jeho jméno bylo ve středu rodinné podnikatelské strategie,“ uvedl Comer spolu s dalším prominentním kongresmanem Jimem Jordanem.

Biden mladší již čelí obžalobám z neoprávněného držení střelné zbraně a daňových deliktů. Ta proti němu vznesl tým zvláštního vyšetřovatele Davida Weisse jmenovaného poté, co nečekaně ztroskotala dohoda mezi prokurátory a Bidenovým synem o urovnání obou kauz. Biden mladší obvinění z trestných činů odmítá.

Jeho konflikt s kongresmany eskaluje v době, kdy chtějí republikáni hlasováním na plénu sněmovny dát zelenou svému vyšetřování o podkladech pro případnou ústavní žalobu. Hlasování by podle amerických médií mohlo přijít už dnes, přičemž schválení návrhu by posílilo pozici republikánů při předvolávání svědků nebo shromažďování dokumentů. Bidenovi demokraté vyšetřování odsuzují jako politické divadlo.

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Eva HÁDĚ ( 13. prosince 2023 19:50 )

Snad nejake tajne laboratore... se proslycha

Zobrazit celou diskusi