Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zvrat v Polsku završen: Donald Tusk slaví, jeho vláda získala důvěru! U Dudy složil přísahu

Aktualizováno -
13. prosince 2023
13:52
Autor: ČTK, simao - 
11. prosince 2023
19:28

Nová polská vláda vedená Donaldem Tuskem získala v úterý důvěru poslanců Sejmu, dolní komory polského parlamentu. Podpořilo ji 248 ze 449 hlasujících poslanců. Tusk v Sejmu řekl, že Polsko se pod vedením nové vládní koalice vrátí na místo, které mu v Evropě náleží. Slíbil také, že jeho vláda bude usilovat o mobilizaci Západu na pomoc Ukrajině čelící ruské agresi. Ve středu přísahu nových členů vlády přijal prezident Andrzej Duda.

V Polsku došlo ke zvratu, byť řadou lidí očekávanému. Polský Sejm totiž v pondělí pověřil Donalda Tuska sestavením nové vlády. Té se již v úterý podařilo získat důvěru.

Končí tak osmiletá vláda Práva a spravedlnosti (PiS), stávající premiér Morawiecki se svým kabinetem totiž v pondělí důvěru nezískal a řada tak byla na Tuskovi.

Nový polský premiér Donald Tusk nyní věří, že Polsko dosáhne vedoucí pozice v EU a bude silnou součástí NATO. Uvedl to v úterý ve svém projevu a upozornil, že jeho vláda podle něj také bude usilovat o mobilizaci svobodného světa na pomoc Ukrajině.

Doavadní vládní lídr PiS sice v polovině října získala v parlamentních volbách nejvíce hlasů, ale přišla o většinu v parlamentu.

Zákonodárci stran nové polské koalice výsledek hlasování přijali skandováním „Donald Tusk“. Vládu tvoří Tuskova proevropská Občanská koalice, středová Třetí cesta a Nová levice.

„Děkujeme ti, Polsko!“

O deni později Tusk složil přísahu u prezidenta Andrzeje Dudy. V prezidentském paláci ve Varšavě dnes přísahali také všichni nově jmenovaní ministři, podotkla agentura AP, podle níž se jedná o poslední krok v rámci předávání moci v Polsku.

Tusk a jeho ministři přijeli k prezidentskému paláci autobusem v bílé a červené barvě polské vlajky a s nápisem: „Děkujeme ti, Polsko!“. Vítali je jásající příznivci, popsala AP.

Prezident se dříve k novému premiérovi vyjadřoval velmi kriticky, ale po dnešním ceremoniálu nasadil smířlivý tón, napsala agentura Reuters s odkazem na Dudova slova o připravenosti ke spolupráci. „Pocházíme z různých politických táborů, ale zjistil jsem, že v důležitých otázkách, jako je bezpečnost, se můžeme dohodnout,“ uvedla hlava státu.

Tusk prohlášení prezidenta přivítal „s velkou radostí“, ale zároveň citoval slova své přísahy, která slibuje respekt k ústavě a zákonům. Premiér uvedl, že se jeho vláda zaměří na obnovení právního státu a respektování ústavy. Nový kabinet podle Reuters považuje Dudu za spoluzodpovědného za reformy předchozí vlády, které podle něj podkopávají nezávislost soudnictví.

Morawiecki pohořel

Prezident Andrzej Duda, spojenec PiS, měl volbu číslo 1 - a pověřil úkolem sestavit novou vládu dosavadního premiéra Mateusze Morawieckého. Jeho vláda ale v pondělí v Sejmu propadla, důvěru nezískala, a tak – v souladu s polskou ústavou – přešel výběr nového premiéra do rukou Sejmu.

Pro to, aby novou vládu sestavoval Tusk, hlasovalo 248 poslanců, 201 bylo proti, žádný poslanec se nezdržel hlasování, uvedla televize TVN 24 na webu.

Gratulace Tuskovi

Tuskovi jako novému polskému premiérovi poblahopřála i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Chci poděkovat Polkám a Polákům. Děkuji Polsko, je to opravdu nádherný den. Ne pro mne, ale pro všechny, kteří dlouhá léta věřili, že ještě bude líp a že zaženeme temnotu a zlo. Díky vám se to stalo,“ řekl Tusk. Ironicky poděkoval i zástupcům PiS za to, že svou politikou probudili miliony Poláků, kteří je nakonec odstranili od moci. S nápravou křivd se začne hned, slíbil.

„Blahopřeji Donaldu Tuskovi ke jmenování předsedou vlády Polska. Přeji Vám, aby pod Vaším vedením Polsko nadále prosperovalo, a věřím, že se bude prohlubovat úzká spolupráce mezi našimi zeměmi, jako sousedy i spojenci v EU a NATO. Bude mi potěšením Vás brzy přivítat v Praze,“ uvedl český premiér Petr Fiala (ODS).

Chce žádat plné odhodlání pomoci Ukrajině

V úterním projevu před poslanci Tusk přislíbil, že se jeho vláda pokusí rychle vyřešit a ukončit protest polských dopravců. Ti od začátku listopadu blokují kamionovou dopravu na velkých hraničních přechodech z Polska na Ukrajinu a stěžují si tak na levnější ukrajinskou konkurenci.

V souvislosti s Ukrajinou podle listu Gazeta Wyborcza řekl, že už nemůže poslouchat, jak někteří politici hovoří o „únavě“ z Ukrajiny. „Úkolem polské vlády je důrazně požadovat plné odhodlání pomáhat Ukrajině, a budu tak činit od prvního dne,“ řekl šéf polské vlády.

Dále mimo jiné prohlásil, že Polsko se pod vedením nové vládní koalice vrátí na místo, které mu náleží v Evropě. „Každý, kdo podkopává pozici Polska v EU, kdo si hraje na izolaci... s tím, co se děje na našich hranicích, vystavuje existenci naší vlasti velkému riziku,“ prohlásil.

Tuskovi vyčetli „útěk do Bruselu“ a milionovou penzi

Jménem klubu poslanců PiS vystoupil v Sejmu dosavadní ministr obrany Mariusz Blaszczak, podle kterého Tusk na cestě k moci nebere na nikoho a na nic ohledy a manipuluje voliči. „Tusk (jako premiér) zacházel s Poláky jako lacinou pracovní silou pracující pro německou ekonomiku,“ prohlásil.

„Vše už tu bylo a pamatujeme si, jak to dopadlo: útěkem do Bruselu pro milionovou penzi,“ řekl na adresu Tuska, který byl premiérem v letech 2007 až 2014 a následně také předsedou Evropské rady.

PiS tvrdí, že u kormidla moci bránila polskou svrchovanost a tradice před cizím vměšováním. Uvádí také, že za její vlády stoupla životní úroveň milionů Poláků díky zavedení štědrých sociálních dávek a zvýšení minimální mzdy.

Kaczynski: Je to německý agent!

Na závěr pondělního jednání vůdce PiS Jaroslaw Kaczyński přistoupil k řečnickému pultu a mikrofonu a obvinil Tuska, že je „německý agent“. Maršálek Sejmu Szymon Holownia se za takové chování omluvil; Holownia již dříve Kaczyńskému radil, že prohrávat se musí umět.

Tusk následně jednal s prezidentem Dudou. Aby se mohla nová vláda mohla chopit svých pravomocí, je potřebné, aby její přísahu přijal šéf státu. To by se mělo stát ve středu v Prezidentském paláci.

Od parlamentních voleb zájem veřejnosti o jednání zákonodárců prudce stoupl. Sledovanost parlamentního kanálu na serveru YouTube se raketově zvýšila. Některá zasedání přilákala i více než milion diváků. Jedno z varšavských kin se dokonce rozhodlo vysílat dnešní jednání Sejmu v kinosále na plátno a o vstupenky projevily zájem dvě tisícovky lidí, dodává Reuters.

Video  Pavel a Duda mluvili o hrozbě útoku Ruska. Maďarka Nováková i Čaputová podpořily v Praze Ukrajinu.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

amerlock ( 13. prosince 2023 16:56 )

Som voľaaký zmätený! 😨
Tak dle reakcí lidí v diskusi unisono zní, že Tusk= Fiala a že do 2 let Poláci budou nakupovat u nás a podobně a přitom ČT, mainstreamová media a novináři do nás mlátí, jaké to je štěstí pro svět i Polsko, že mají novou vláadu s Tuskem.
Tak jak to tedy vlastně je? 😃

Frantik Weigl ( 12. prosince 2023 23:53 )

Tusk = Fiala 🤮👎

Uživatel_5413502 ( 12. prosince 2023 22:59 )

Zato váš komentář je odpovídající vašemu uživatelskému jménu. Já bych mu ji klidně dál, tak poraďte jak se k němu dostat když jste tak chytrej.

sekebo ( 12. prosince 2023 02:29 )

Kaczynski prohru neunesl a předvedl se, jako Pšonek - ubožák 👎

gabreta ( 11. prosince 2023 21:45 )

Nutelovi je jedno, do jaký pr.ele vleze. Tomu stačí, když je trochu pootevřená!! 👎

Zobrazit celou diskusi