Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Republikán Santos končí v Kongresu: Vaz mu zlomil skandál. Lhal o svém životě a zpronevěřoval peníze

Autor: ČTK - 
1. prosince 2023
19:09

Americká Sněmovna reprezentantů dnes zbavila mandátu svého republikánského člena George Santose, jehož méně než roční úřadování od počátku provází nevídaný skandál kolem klamání voličů a dárců během kampaně. Podle sněmovního etického výboru Santosův tým mimo jiné zneužíval volební příspěvky na osobní výdaje. Pro jeho vyloučení se vyslovila potřebná dvoutřetinová většina zákonodárců a politik zvolený ve státě New York se tak stal teprve šestým vyloučeným členem v dějinách sněmovny.

Problémy kongresmana začaly těsně poté, co byl ve svých 34 letech loni v listopadu zvolen. Newyorský tisk v prosinci přinesl informace o tom, že si vymyslel zásadní části životopisu, s nímž se prezentoval voličům, včetně toho, že absolvoval vysokou školu a pracoval pro renomované banky. Etický výbor krátce nato zahájil vyšetřování jeho kampaně a newyorské úřady Santose postupně obvinily z více než dvou desítek bodů včetně krádeže osobních údajů nebo praní špinavých peněz.

Na začátku listopadu Santos ještě hlasování o vyloučení ze sněmovny ustál, když jej drtivá většina republikánů podpořila, po vydání závěrů etické komise však pro jeho potrestání zvedlo ruku 105 z 221 stranických kolegů. V součtu se členy Demokratické strany návrh na Santosovo vyloučení prošel poměrem 311 hlasů ku 114. Dosavadní zástupce obvodu na jihovýchodě New Yorku byl mandátu zbaven s okamžitou platností.

Sněmovní republikánské vedení se za Santose těsně před hlasováním postavilo. Předseda komory Mike Johnson médiím řekl, že bude hlasovat proti návrhu. Santosovo vyloučení mu komplikuje již tak složitou pozici, neboť republikánská většina se ztenčila na 221 mandátů z celkových 435. Santosovo křeslo zůstane prázdné, dokud se v daném obvodu neuspořádají doplňovací volby. Podle analytiků v nich budou mít demokrati značnou šanci posílit svůj sněmovní klub.

Ze sněmovny bylo před dneškem za více než 200 let její existence vyloučeno pouze pět členů. Tři politici byli takto potrestáni v roce 1861 za podporu jižanské Konfederace během americké občanské války. Další dvě vyloučení v letech 1981 a 2002 se týkala kongresmanů odsouzených za korupci a jinou finanční trestnou činnost.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi