Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Republikáni mají kandidáta na šéfa Sněmovny: Scalise ale nemá hlasy všech kolegů

Autor: ČTK, mav, lig - 
11. října 2023
21:46

Republikáni v americké Sněmovně reprezentantů dnes vybrali Stevea Scaliseho za kandidáta na uvolněné místo předsedy dolní komory. Kongresman z Louisiany a druhý nejvýše postavený republikán ve sněmovně získal ve vnitrostranickém hlasování 113 hlasů, zatímco jeho oponenta, šéfa sněmovního výboru pro soudnictví Jima Jordana podpořilo 99 republikánských kongresmanů. Zatím to však nevypadá, že by měl jisté všechny hlasy - v celkovém hlasování stačí, aby ho nepodpořilo šest spolustraníků, a neuspěje.

Osmapadesátiletý Scalise z Louisiany je šéfem republikánské sněmovní většiny, odpůrcem sesazeného předsedy sněmovny Kevina McCarthyho a zástupcem konzervativního křídla Republikánské strany. Ačkoliv je nyní favoritem většiny republikánů, aby vysoký post získal, musí mít podporu nejméně 217 kongresmanů v názorově rozpolcené komoře, která má 433 členů.

Obavou části republikánů je, že zvolený kandidát Scalise nezíská mezi spolustraníky podporu dostatečnou na to, aby převážila jen těsnou demokratickou menšinu ve Sněmovně reprezentantů. Republikáni po loňských volbách drží 221 křesel - čili pouhých pět rebelů stačí, aby kandidát neprošel.

„Víc než půltucet republikánů ve středu prohlásil, že na plénu bude volit pro Jordana, několik dalších se vyjádřilo, že zůstává nerozhodnutých,“ píše CNN.

„Jdu jedině s Jordanem, až do konce,“ prohlásil například kongresman z Ohia Max Miller.

„Měli jsme šanci sjednotit stranu za zavřenými dveřmi, ale Bažina a lobbisté tomu zabránili. Americký lid si zaslouží skutečnou změnu ve vedení, ne jen pokračování statu quo,“ tweetovala kongresmanka Lauren Boebertová, skálopevná zastánkyně Donalda Trumpa a výrazná tvář krajní pravice u republikánů. Bažinou tato frakce označuje etablované mainstreamové politiky. I ona prý podpoří Jordana.

Scalise proto zatím nespěchá, hlasování celé sněmovny původně plánované na dnešních 21:00 středoevropského času bylo odvoláno. Sněmovnu reprezentantů dočasně vede McCarthyho spojenec, republikán Patrick McHenry. Ten se však od McCarthyho sesazení příliš neprojevuje a americká média píší o „paralyzované“ sněmovně. Scalise mezitím o své podpoře a dalším postupu jedná v kanceláři vyhrazené pro předsedu, kde na dveřích stále visí McCarthyho jméno, všímá si kongresový zpravodaj NYT Robert Jimison.

Křehkost republikánské většiny ve sněmovně se projevila i při volbě nyní sesazeného předsedy McCarthyho, který v lednu potřeboval 15 kol hlasování a předsednický post získal za cenu četných ústupků konzervativnímu křídlu strany; to jej ale nakonec začátkem října ústavního postu společně s demokraty zbavilo.

Výběr McCarthyho nástupce probíhá v okamžiku, kdy je stále na obzoru hrozba zablokování peněz pro americké vládní úřady v důsledku absence rozpočtu a kdy vláda prezidenta Joea Bidena volá po uvolnění dalších financí na podporu Ukrajiny. Výčet naléhavých otázek nyní rozšiřuje palestinský útok na Izrael, jehož podpora by mohla rovněž vyžadovat intervenci Kongresu.

Scalise před spolustraníky jako jednu ze svých hlavních předností prezentuje schopnost zajistit financování strany a voličskou podporu, podotýká list The New York Times (NYT). V průběhu své kongresové kariéry pro stranu získal přes 170 milionů dolarů (téměř čtyři miliardy korun) a v roce 2022 strávil 112 dní cestováním po Spojených státech a vedením kampaně pro republikánské kandidáty.

Mezi nejkontroverznější momenty jeho kariéry patří projev, který v roce 2002 přednesl pro skupinu zastánců bělošské nadřazenosti Ku Klux Klan (KKK). NYT připomíná, že Scalise se v 90. letech v jednom interview připodobnil k šéfovi jedné z organizací KKK Davidu Dukeovi, který byl mimo jiné také kongresmanem za Republikánskou stranu. Scalise se později za svůj projev omluvil a odsoudil „rasové a náboženské názory, jež skupina jako KKK vyznává“, píše CNN.

Stephen Joseph Scalise

  • Scalise je šéfem republikánské sněmovní většiny, odpůrcem sesazeného předsedy sněmovny Kevina McCarthyho a zástupcem konzervativního křídla Republikánské strany. Členem sněmovny je od roku 2008. V roce 2014 nahradil republikánského poslance Kevina McCarthyho ve funkci označované v americkém politickém systému jako „whip“ (nahaněč) a stal se stranickou trojkou ve sněmovně, o pět let později se stal ve sněmovně stranickou „dvojkou“. McCarthy se stal šéfem sněmovny letos v lednu a minulý týden bylo po historickém hlasování i s podporou několika republikánů po devíti měsících odvolán a o místo předsedy se znovu ucházet nebude.
  • Scalise je proti zákonu o přísnější kontrole zbraní, v roce 2017 podpořil protiimigrační dekret tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, který dočasně zakázal vstup do USA obyvatelům několika převážně muslimských zemí.
  • V květnu 2021 Scalise hlasoval proti zřízení vyšetřovací komise, která se zabývá násilnostmi spáchanými při útoku na washingtonský Kapitol v lednu 2021. Scalise také otevřeně podpořil odvolání republikánské kongresmanky Liz Cheneyové, kterou strana odvolala ze třetí nejvyšší funkce ve stranické sněmovní hierarchii za to, že hlasitě kritizovala Trumpa mimo jiné za jeho pokračující šíření nepodložených tvrzení o volebních podvodech.
  • V červnu 2017 se stal obětí střelce, který zaútočil na baseballový trénink republikánských zákonodárců před charitativním zápasem s demokraty. Scalise tehdy utrpěl průstřel boku, při kterém mu kulka rozdrtila několik kostí a způsobila vážná vnitřní zranění s velkou ztrátou krve. Poslanec podstoupil několik operací a krevních transfuzí, několik týdnů byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče. Podle deníku The New York Times Scalise aktuálně podstupuje chemoterapii kvůli rakovině krve.
  • V srpnu 2021 v televizi CBS nazval stažení amerických sil z Afghánistánu „epickým selháním“ a evakuaci americké ambasády z Kábulu označil „saigonským okamžikem“ demokratického prezidenta Joea Bidena. Za situaci, kdy před dvěma lety hnutí Tálibán opětovně převzalo vládu v zemi, podle něj může šéf Bílého domu a jeho zpravodajský tým, který se mýlil ve svých predikcích ohledně vývoje v Afghánistánu.
  • Vystudoval informatiku a politologii na Louisianské státní univerzitě (LSU). Narodil se 6. října 1965 v New Orleans. Je ženatý, má dvě děti.

Video  Zeman měl s Bílým domem pech. Pavel má velmi dobré jméno, míní expert a zmínil rivalitu s Fialou.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi