Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Návrat covidu? Chřipkové mutace? Čínou se prudce šíří zápaly plic, sousedé posilují opatření

Autor: mav, swp - 
29. listopadu 2023
05:00

Nečekaný rozmach případů zápalu plic zasáhl mnoho částí Číny, zejména severovýchod včetně Pekingu. Někde nestíhají nemocnice, trpí hlavně děti. Sousední země i Světová zdravotnická organizace (WHO) to nechtějí podcenit, posilují proto preventivní opatření.

Podle WHO se epidemie v Číně v poslední době zhoršila, což podnítilo země jako Tchaj-wan, Indii a Vietnam, aby se připravily pro případ, že by se respirační onemocnění dále šířilo.

Indické federální ministerstvo zdravotnictví podle zprávy televize NDTV nedávno vyzvalo indické státy a svazová území, aby v souvislosti s epidemií vyhodnotily opatření připravenosti nemocnic. Země podniká kroky k zajištění dostatku zásob pro případ, že by v Indii vypukla podobná epidemie - například posuzuje dostupnost lidských zdrojů, nemocničních lůžek, léků, kyslíku, ochranných pomůcek a testů.

Vietnam si vyžádal od WHO a dalších úřadů informace o onemocnění. Národní generální ředitelství preventivní medicíny informovalo, že plánuje navrhnout možná preventivní a kontrolní opatření v případě, že by se virus rozšířil celosvětově, uvádí zpráva serveru Vietnamnet Global.

Maria Van Kerkhoveová, úřadující ředitelka Oddělení WHO pro připravenost a prevenci epidemií a pandemií, zatím ujišťuje, že nárůst onemocnění v Číně není stejný jako pandemie koronaviru. Uvedla, že Čína během své první plné zimy od uvolnění omezení proti covidu-19 bojuje s nárůstem respiračních onemocnění. „Není to stejná situace, v jaké jsme byli v prosinci 2019 a lednu 2020. Neznačí to nový patogen. Je to očekávané - s tímtéž se většina zemí potýkala před rokem nebo dvěma,“ uvedla pro medicínský zpravodajský web Stat.

Čína každopádně uznává, že se něco děje. Severní provincie v Číně zaznamenaly od poloviny října skokový nárůst onemocnění podobných chřipce po dobu pěti týdnů v řadě. Mluvčí ministerstva zdravotnictví v neděli uvedl, že nárůst akutních respiračních onemocnění souvisí se současnou cirkulací několika běžných patogenů. Mezi viníky tak jsou virus chřipky, rhinoviry a respirační syncytiální virus neboli RSV, adenovirus a také bakterie jako mycoplasma pneumoniae.

„Během prvních dvou let pandemie covidu klesl výskyt chřipky na velmi nízkou úroveň díky rouškám, rozestupům a dalším opatřením. Jakmile se však situace začala vracet do normálu, chřipkové infekce měly tendenci se vracet zpět,“ komentuje tým medicínských výzkumníků Univerzity Nového Jižního Walesu v Sydney. „Chřipka má nejzávažnější průběh u dětí do pěti let a starších osob, takže to může přispívat k hospitalizacím dětí,“ píšou na webu The Conversation. Podobně to platí pro RSV.

Koronavirus SARS-CoV-2 naopak u dětí většinou zápal plic nevyvolává. Jsou však v této souvislosti známy bezpříznakové případy tzv. „suchých“ či „studených“ (v anglickojazyčném prostředí „chodících“) zápalů plic, kdy rentgen zápal ukáže, ale pacienti příliš netrpí, nemají horečky, minimum hlenu… Suchý zápal plic ale může způsobovat i zmíněná bakterie mycoplasma pneumoniae.

Podle australských badatelů může být koronavirus nepřímo na vině ještě jiným způsobem: Mohl oslabit imunitu lidí.

„Virem, z něhož máme největší obavy pro jeho pandemický potenciál, je ptačí chřipka, jež může mutovat a stát se snadno přenosnou mezi lidmi,“ varují Australané. „V minulosti byla Čína epicentrem ptačí chřipky, ale šíření kmene H5N1 se přesunulo do Amerik, Evropy a Afriky. Letos ovšem Čína hlásila vícero lidských případů různých kmenů ptačí chřipky, včetně H3N8, H5N1, H5N6 a H9N2.“

Jak se choroba více objevuje u ptáků i u savců, roste riziko mutací i míchání genetického materiálu ptačí a lidské chřipky – „Což by mohlo vést k nové pandemii chřipky,“ varují experti ze Sydney, ovšem důvod k panice nevidí. „Nejsou náznaky, že by současná situace v Číně byla novou pandemií, ale vždy bychom měli identifikovat a sledovat nediagnostikovaná ohniska zápalu plic. Systémy včasného varování nám dávají nejlepší šanci příští pandemii předejít.“

Video  Do každého ramene jednu: Válek apeluje na očkování proti covidu i chřipce, dá se zvládnout naráz.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 4. prosince 2023 11:49 )

Zisky za covidu byly tučné, manipulace lidí snadná, proč to nezopakovat? Začněme statistikou mrtvých a šířením strachu. Nechá se opět 70 % spoluobčanů napálit a ničit si zdraví pro výdělky farmaceut. firem? Nebo už jen 65 %? 😕

gejza22 ( 29. listopadu 2023 10:47 )

A zase šířit paniku, strach, šikanovat lidi..a to je jen chřipka

index index ( 29. listopadu 2023 10:16 )

Čím uvažuješ, ***í? Čína si to na sebe nebude vypouštět sama. Vypouští jí to tam sviňský Amík, který Číně dluží skoro bilión dolarů a nechce se mu to splácet !

index index ( 29. listopadu 2023 10:15 )

Bude legrace, až to dorazí do Czechistánu, který nemá antibiotika Hehe

dostojevskij ( 29. listopadu 2023 08:48 )

Zavřít hranice!!!!!!

Zobrazit celou diskusi