Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hamás pohřešuje 40 rukojmích. Drží je ve spárech Islámský džihád, nebo zahynuli?

Autor: jmr, lig - 
29. listopadu 2023
14:56

Katar tvrdí, že 40 z rukojmích držených v Gaze nemá ve své moci Hamás a pohřešují se. Oficiálně to prohlásil premiér země šejk Muhammad bin Abdar Rahmán Sání, podle kterého je jejich nalezení klíčem k prodloužení současného klidu zbraní. O situaci informuje stanice Sky News. Otázkou je, kam rukojmí zmizeli. Spekuluje se o tom, že je drží jiné skupiny či zločinecké rodiny v Gaze, případně že zahynuli při izraelském ostřelování.

Katarské prohlášení přichází v době, kdy Izrael údajně vyhodnocuje seznam rukojmích, kteří mají být ještě vyměněni. Dosud bylo propuštěno 117 z domluvených 150 palestinských vězňů a 40 z 50 rukojmích.

Představitelé Hamásu již v minulosti obviňovali další militantní skupiny, že 7. října využily narušených izraelských hranic a propašovaly do Gazy vlastní rukojmí. To by měl být případ té čtyřicítky pohřešovaných. Ačkoliv Katar tvrdí, že pohřešovaní už možná nikdy nebudou nalezeni, rivalové Hamásu Palestinský islámský džihád hlásí, že jich třicet drží.

Ředitel Projektu proti extremismu Hans-Jakob Schindler říká, že je celá situace příšerně nejasná. „Je důležité vzít v potaz, že Islámský džihád a Hamás nespolupracují, naopak jsou soupeři,“ uvedl. „Pokud tedy Islámský džihád drží nějaké rukojmí, není jasné, zda je může Hamás přimět k jejich propuštění.“

„A nebyli to zjevně jen oni a Hamás, kdo se podílel na útocích ze 7. října. Již dlouho před převzetím kontroly Hamásem existovala v Gaze vyvinutá pašerácká ekonomika organizována zločineckými rodinami. Takže je možné, že rukojmí nemá pod kontrolou ani Hamás ani Islámský džihád, ale tyto zločinné organizace,“ vysvětlil.

Katarské napojení na Hamás, jehož lídři byli několikrát hosty v Dauhá, naznačuje, že Muhammadova tvrzení o pohřešovaných rukojmích pocházejí přímo od této radikální organizace. Schindler se proto vyjádřil, že by nevylučoval možnost, že Hamás Katařanům lže, aby nepřímo ošálil Izrael.

Bezpečnostní a obranný analytik profesor Michael Clarke říká, že pokud je toto strategií Hamásu, tak musí být velmi opatrní. „Pokračovat ve vyjednávání je v zájmu Hamásu ze dvou důvodů,“ uvedl. „Chtějí propuštění Palestinců z izraelských věznic, ale také tak mohou pozdržet izraelskou ofenzivu. Takže možná chtějí hrát psychologické hry, ale zároveň nechtějí pokazit dohodu.“

K tomuto sentimentu se přiklání i Schindler, podle kterého je výměna rukojmích s Izraelem důležitá také proto, aby si Hamás udržel legitimitu v očích obyvatel Gazy. „Toto je dvojí vyjednávání. Jedna strana je s Izraelem a ta druhá je vnitřní a má palestinské komunitě ukázat, že to všechno - zničená Gaza a Palestinci používaní jako lidské štíty - za to stálo. Tuto situaci s rukojmími chtějí maximálně využít, protože už před 7. říjnem se 70% Gazanů vyjádřilo, že nemají Hamás v oblibě, a to se asi moc nezlepší."

Válka Izraele s Hamásem
12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Hamás také již v minulosti prohlásil, že 50-60 rukojmích bylo zabito při izraelských náletech. Abu Ubaida, mluvčí vojenského křídla Hamásu, brigád Al Kassám, uvedl, že se v troskách již našla těla 23 pohřešovaných rukojmích. Tato tvrzení se však nesetkala s velkou mírou důvěry.

Profesor Clarke tvrdí, že vzhledem k tomu, že jsou rukojmí pravděpodobně drženi v tunelech pod Gazou, tak jsou ve větším bezpečí než většina obyvatel, a jejich zabití je tedy nepravděpodobné. Hamás navíc neoznámil žádná jména údajně zesnulých rukojmích. „Jmenovat je by Hamásu hrálo do karet, protože by to vedlo k navýšení nátlaku na Benjamina Netanjahua, aby přerušil nálety na Gazu, když by pozůstalí mohli říct ‚naše blízké zabily izraelské bomby – prosím, zastavte je,‘“ řekl závěrem.

Video  Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz  - Izraelské ministerstvo zahraničí
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi