Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dojemná shledání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz! Další příbuzní stále čekají

Aktualizováno -
25. listopadu 2023
13:25
Autor: ver, Mii - 
25. listopadu 2023
12:55

Prvních 13 izraelských rukojmích, které držel Hamás, se v pátek dostalo na svobodu. Lékaři je prohlédli a když vyhodnotili, že jsou v pořádku, pustili je za rodinami. Následovala řada dojemných shledaní - rodiny si padaly do náručí a plakaly štěstím. Desítky jiných rodinných příslušníků ale ještě stále čeká, až jejich nejbližší budou propuštěni. Jako Hen Avigdori, známý izraelský scenárista televizních komedií. S manželkou Sharon a jejich dvanáctiletou dcerou Noam byl Avigori naposledy v kontaktu 7. října v deset hodin dopoledne, kdy mu řekli, že jdou do bezpečnostní místnosti a že vše bude v pořádku. „Odjeli navštívit velmi poklidný kibuc na jihu Izraele. Nic nás nepřipravilo na děsivou realitu, která následovala,“ řekl Avigori. O tématu píše BBC

„Do kibucu Be'eri jsme původně měli jet všichni, abychom navštívili bratra mé ženy. Ale na poslední chvíli jsme se se synem rozhodli zůstat doma a  jely jen dívky. Další věc, o které jsme věděli, byl chaos na jihu Izrale,“ popisuje Avigdori. „Následně byly prohlášeny za nezvěstné. Po dvou týdnech jim pak přidělili status „unesených“,“ dodal. 

Pro Avigdoriho ani rodiny dalších unesených neexistuje žádná záruka toho, že jsou jejich blízcí stále naživu. S uzavřenou dohodou o výměně rukojmích Avigdorimu nezbývá než doufat, že mezi propuštěnými budou i jeho dcera a manželka. „Naděje je to jediné, co nás posledních 48 dní drží naživu. Jsem ale velmi opatrný a nedělám si příliš velké naděje,“ řekl Avigdori. „Jak jsem vysvětlil svému šestnáctiletému synovi a zbytku rodiny, dokud dívky neuvidím na vlastní oči, nebudu věřit ničemu,“ dodává. 

Avigdori se snaží nemyslet na podmínky, v nichž je jeho rodina držena. Podle Hamásu se rukojmí nachází na „bezpečných místech a v tunelech v Pásmu Gazy“. „Snažím se nepředstavovat si to. Snažím se na to nemyslet, protože mám jediné poslání a tím je dostat je ven. Čím víc o jejich možném stavu přemýšlím, tím víc jsem v depresi,“ svěřil se Avigdori. 

Od začátku konfliktu se Avigdori setkal s vysoce postavenými představiteli izraelské vlády, Červeného kříže a „velmi vysoce postaveným členem katarského vyjednávacího týmu“. Na izraelskou vládu vyvíjel tlak a požadoval, aby upřednostnila propuštění rukojmí před vojenským vítězstvím. 

Během debaty, která v pondělí proběhla mezi izraelskými politiky a rodinnými příslušníky unesených, Avigdori žádal členy parlamentu, aby „přestali mluvit o zabíjení Arabů a začali mluvit o záchraně Židů.“

Podle Avigdoriho neexistuje způsob, jak dostat všch 240 rukojmí zpět za použití vojenské síly. Dobrý pocit ale nepřijde ani po úspěšném vysvobození všech unesených, pokračuje. „Zničení Hamásu a propuštění všech rukojmí jsou vzájemně propojené,“ řekl Avigdori. 

Padali do nárůčí

Izraelská média původně informovala o seznamu 13 izraelských rukojmích, včetně osmi dětí. V pátek, který byl prvním dnem klidu zbraní, palestinští radikálové propustili 24 rukojmích, z toho 13 Izraelců, deset Thajců a jednoho Filipínce. Dnes má být propuštěno dalších minimálně 13 rukojmích.

Video  Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz  - Izraelské ministerstvo zahraničí
Video se připravuje ...

Ti, kteří byli propuštění v první vlně, se již shledali se svými blízkými. Například 9letý Ohad, který během zajetí oslavil narozeniny. Video, které zveřejnilo izraelské ministerstvo zahraničí, ukazuje, jak padá svému tatínkovi do náručí. Ukazuje také propuštěné seniorky, jak se vítají se svými příbuznými. Všichni jsou velmi nadšení, nechybí slzy štěstí. 

Záblesk naděje

Pětatřicetiletý Sagui Dekel-Chen je americko-izraelský občan, který je nezvěstný od útoku Hamásu na kibuc Nir Oz 7. října. Jeho otec Jonathan považuje dohodu o propuštění rukojmí za záblesk naděje pro dny budoucí. Stejně jako Avigdori jí ale uvěří až tehdy, až její plnění uvidí na vlastní oči. 

„Můj syn je mírumilovný civilista, který má dvě dcery a jeho žena je v osmém měsíci těhotenství. Já, můj kibuc Nir Oz i celá země samozřejmě přivítáme unesené ženy a děti zpět do naší komunity. Tedy pokud k dohodě skutečně dojde,“ řekl Dekel-Chen. „Do té chvíle budeme opatrní. Stále tu mluvíme o vyjednávání s teroristickou organizací,“ dodal. 

Nová rodina

Rodiny dalších rukojmích vyjádřily stejnou opatrnost a obávají se toho, že by k dohodě mohly na poslední chvíli přibýt další požadavky. 

„Dohoda je pouze začátkem cesty, která musí skončit propuštěním všech rukojmí,“ říká Ruby Chen. Jeho devatenáctiletý syn Itay je vojákem Izraelských obranných sil (IDF) a 7. října byl zajat během své služby u tankové jednotky.

Poté, co Ruby slyšel zprávu o chystané dohodě, řekl, že je rád, že se rukojmí, které všechny popsal jako „nové členy širší rodiny“, vrátí domů. Chen ví, že jeho syn nebude mezi 50 rukojmími, které mají být propuštěny. I přesto je za dohodu rád. Je totiž znamením naděje, že v blízké budoucnosti může dojít k dalším výměnám, říká.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Eva Komárková ( 25. listopadu 2023 16:26 )

Tam nebude nikdy klid

Zobrazit celou diskusi