Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Finsko zavře kvůli migraci přechody s Ruskem, zůstane jediný v Laponsku. Uprchlíky posílá Moskva?

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2023
19:15

Finská vláda uzavře téměř všechny přechody na hranici s Ruskem, od páteční půlnoci nechá otevřený jen ten nejseverněji položený ve finském Laponsku. Oznámil to dnes finský premiér Petteri Orpo, napsala agentura Reuters. Opatření má zastavit rostoucí příchody žadatelů o azyl do severské země, podle Finska podporované ruskými úřady. Helsinky budou podle šéfa vlády situaci na ruské hranici monitorovat a přijmou další opatření, pokud bude potřeba.

Finsko v posledních týdnech zaznamenalo příchody stovek migrantů přes východní hranici s Ruskem, která je dlouhá 1340 kilometrů. Polovinu přechodů na této hranici Finsko uzavřelo už minulý týden. Týkalo se to těch nejvytíženějších na jihovýchodě země a v provozu zůstaly jen ty v severní části hranice.

Helsinky opatření zdůvodňují rostoucím počtem migrantů z Iráku, Sýrie, Jemenu, Somálska a dalších zemí bez platných dokladů. Orpo už dříve prohlásil, že Rusko těmto lidem nebrání, aby se dostali na hranici s Finskem, ale naopak jim s dopravou pomáhá. Rusko kvůli uzavření hranice předložilo Helsinkám oficiální protest.

Po uzavření jižnějších přechodů se migranti přesunuli dále na sever k hraničním přechodům Vartius a Salla, které dosud přijímaly žádosti o azyl. Tři ze čtyř zbývajících hraničních přechodů však nyní Finsko rovněž uzavře a otevřený ponechá jen přechod Raja-Jooseppi. „Raja-Jooseppi je nejvíc na severu a vyžaduje skutečné úsilí, aby se tam člověk dostal,“ řekl k tomu dnes premiér Orpo. Na tomto hraničním přechodu bude podle finské pohraniční stráže soustředěno přijímání žádostí o azyl.

Finská ministryně zahraničí Elina Valtonenová dnes Reuters řekla, že Finsko by případně mohlo uzavřít i celou hranici s Ruskem. Jenom v tomto měsíci přišlo z Ruska do Finska více než 600 lidí bez dokladů vyžadovaných pro vstup do Evropské unie, uvedl Reuters.

Finsko se nedávno stalo členskou zemí Severoatlantické aliance a jeho hranice s Ruskem slouží rovněž jako vnější hranice EU.

To platí také o estonsko-ruské hranici, na kterou podle estonské stanice ERR od minulého čtvrtka přišlo 75 migrantů převážně ze Somálska a Sýrie. Tito lidé, kteří se pokusili dostat do Estonska přes hraniční přechod Narva, podle estonského ministerstva vnitra nežádali o azyl a byli vráceni. Tallinn Moskvu obvinil z „hybridní útočné operace“, při níž údajně přiváží migranty na hranici.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi