Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dohoda mezi Izraelem a Hamásem se přiblížila: Klid zbraní a propuštění vězňů za 50 rukojmích?

Aktualizováno -
21. listopadu 2023
21:38
Autor: ČTK, lig - 
21. listopadu 2023
11:33

Palestinské islamistické hnutí Hamás bude v rámci rýsující se dohody o osvobození rukojmích výměnou za klid zbraní zajatce propouštět postupně, přibližně po 12 či 13 denně, řekl dnes odpoledne listu The Times of Israel (ToI) nejmenovaný izraelský vládní zdroj. Doplnil, že v rámci dohody Izrael nepropustí žádné palestinské vězně, kteří byli odsouzeni za vraždu. Americký prezident Joe Biden dnes prohlásil, že osvobození rukojmích je velmi blízko a že o to Spojené státy usilují už několik týdnů. O blížící se dohodě mezi Izraelem a Hamásem média spekulují už od víkendu. Podle Jerusalem Post Hamás propustí 40 dětí a 13 žen výměnou za pětidenní klid zbraní. Vláda podle premiéra Benjamina Netanjahua o dohodě jedná.

Dnes večer v Izraeli zasedal nejprve úzký válečný kabinet, pak širší bezpečnostní kabinet a nyní začala jednat vláda. Premiér Netanjahu v úvodním proslovu řekl, že Izrael válku po příměří nezastaví. „Jsme ve válce a budeme v ní pokračovat, dokud nedosáhneme všech svých cílů. Zničíme Hamás, osvobodíme všechny naše unesené a pohřešované a zajistíme, že v Gaze nebude žádná strana, která by představovala hrozbu pro Izrael,“ řekl. Americký prezident Biden podle Netanjahua pomohl dohodu vylepšit tak, aby počítala s propuštěním většího počtu rukojmích.

Člen válečného kabinetu a ministr bez portfeje Benny Ganc v úvodu zasedání vlády řekl, že obsah dohody je „těžký a bolestný z lidského hlediska, ale je to správná dohoda“.

Zprávy jednotlivých médií se s ohledem na jejich zdroje mírně liší, shodují se nicméně v tom, že zbývá dohodnout několik posledních technických detailů. Jerusalem Post s odkazem na vládní zdroje odpoledne uvedl, že příměří bude pětidnní a Hamás propustí 40 dětí a 13 žen.

Nejmenovaný americký představitel, na kterého se odvolává agentura Reuters, řekl, že se Izrael chystá schválit dohodu, která počítá s propuštěním 50 lidí unesených Hamásem výměnou za osvobození 150 palestinských vězňů a čtyř až pětidenním příměřím. Základní obrysy dohody jsou podle zdroje jasné, ale nic není definitivní, dokud nebude schválena. „Jsme velmi, velmi velmi blízko,“ řekl později dnešní den Biden novinářům o možném propuštění až desítek rukojmích.

„Můj dojem je takový, že obě strany jednají o propouštění rukojmích v několika fázích. Pro začátek by se například propustilo jen několik lidí, a pokud se podaří udržet dojednaný klid zbraní, propustí se další,“ napsal dnes blízkovýchodní zpravodaj BBC Tom Bateman, který hovořil s nejmenovanou osobou obeznámenou s jednáními.

Zadržených je nejméně 237

Islamistické organizace v Pásmu Gazy drží nejméně 237 lidí, které unesly během bezprecedentního útoku na jih Izrael ze 7. října, píše Al-Džazíra. Nejméně 20 z nich jsou zemědělští pracovníci z Thajska, národností je mezi rukojmími asi 40. Izraelská armáda podle BBC uvedla, že mezi drženými je 20 dětí. Dosavadní diplomatické snahy vedly k propuštění čtyř lidí, dvou Izraelek a dvou Američanek. Několik desítek rukojmích podle Hamásu padlo za oběť izraelskému bombardování, tvrzení hnutí však nelze nezávisle ověřit. Izraelská armáda oznámila, že během operací nedaleko nemocnice Šífa nalezla dvě těla žen, které byly do Pásma Gazy odvlečeny na počátku října.

V izraelských věznicích bylo podle Al-Džazíry před 7. říjnem asi 5200 Palestinců, další necelé 3000 izraelské bezpečnostní složky od té doby zatkly na okupovaném Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. Dětí je podle stanice v izraelských věznicích nejméně 200.

Případná dohoda by byla největším diplomatickým počinem téměř sedm týdnů po začátku současné války mezi Izraelem a hnutím Hamás. Rozhovory zprostředkovává Katar, v jehož hlavním městě má mimo jiné Hamás jedno ze svých sídel, a podle prohlášení jejich představitelů také Spojené státy.

Izrael pokračuje v rozsáhlé vojenské kampani v Pásmu Gazy s cílem zničit vojenskou infrastrukturu Hamásu a zajistit, aby se na budoucí vládě v oblasti islamistické hnutí nepodílelo. Operace si vyžádaly podle místních přes 13.000 palestinských civilních obětí, palestinské úřady hovoří o až 5600 mrtvých dětech. Izrael podnikl kroky proti Hamásu v reakci na útok 7. října, kdy na jihozápadě židovského státu islamisté zabili téměř 1200 lidí a dalších asi 240 unesli do Pásma Gazy.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Otakar Foltýn o válce na Ukrajině i v Gaze. Kolik civilních obětí je ještě ospravedlnitelných?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi