Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V nemocnici Šífa o baště Hamásu věděli! Doktor promluvil o zakázaných zónách

Autor: ver - 
21. listopadu 2023
05:00

Britský lékař, který dříve pracoval v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy, odhalil, že se v budově nacházely „zakázané oblasti“, ve kterých mu hrozilo „zastřelení“. Izrael dlouhodobě označuje areál nemocnice za úkryt bojovníků Hamásu, přičemž pod budovou se údajně nachází řada tunelů a velitelské i řídící středisko hnutí. IDF v neděli uvedly, že pod nemocnicí našly 55 metrů dlouhý tunel, ve kterém nalezly i těla dvou rukojmích unesená Hamásem při útoku 7. října. Informuje o tom Daily Mail

Hamás popřel, že by nemocnici Šífa využíval jako svou základnu, ale britský doktor, jenž si přál zůstat v anonymitě, tvrdí opak. „Když mě poprvé požádali, abych tam pracoval, bylo mi řečeno, že existuje část nemocnice, ke které se nesmím přiblížit. Kdybych to udělal, hrozilo by mi, že mě zastřelí,“ řekl lékař, který v roce 2021 v Šífě pracoval po dobu tří měsíců. 

Na otázku, zda mu bylo sděleno, proč do jistých částí nemocnice nesmí, doktor odvětil, že ne, ale prý mu bylo nepřímo řečeno, že tyto prostory nejsou využívány k lékařským účelům. „Držel jsem si odstup, ale viděl jsem tam přicházet a odcházet osoby, které nevypadaly jako doktoři. Bylo to u oddělení, které vede do suterénu. Ale jak říkám, sám jsem tam nešel,“ dodal. 

„Všude jinde jsem byl vítán a lékaři i sestry byli velmi vstřícní a milí. Ale tón hlasu, kterým mi říkali, abych se nepřibližoval k určitým částem nemocnice, byly podobné těm, které používali, když mluvili o Hamásu,“ řekl doktor. 

„Bylo vidět, že lidé mají opravdu strach. Slovy nemohu pořádně vyjádřit atmosféru kolektvní paranoie, která tam panovala. Pokud se nemocniční personál z deseti procent bál izraelských náletů, pak se z devadesáti procent bál pronásledování Hamásu,“ pokračoval. 

Tajemné dveře a spletité chodby

Na záběrech, které v neděli zveřejnily IDF, je vidět tunel pod nemocnicí, v němž byly objeveny zbraně a munice a který vedl k dveřím odolným proti explozi. Ty se doposud nepodařilo prolomit. 

Italský novinář, který nemocnici navštívil v roce 2009 po izraelské operaci proti Hamásu, uvedl, že viděl podobné dveře. „Šífa je obrovský areál. V jednu chvíli jsem se ztratil a ocitl se před dvěma ozbrojenými bojovníky Hamásu, kteří mě vyzvali, abych odešel. Myslím, že hlídali bezpečnostní dveře vedoucí do jejich podzemní infrastruktury,“ řekl. 

„Několik palestinských zdrojů, se kterými jsem později mluvil, mi potvrdilo, že velitelské a řídící středisko Hamásu se nachází pod nemocnicí Šífa a že se tam po celou dobu trvání operace ukrýval šéf Hamásu Ismáíl Haníja,“ dodal novinář. 

Nemocnice byla v posledních dnech vystavena intenzivním vojenským útokům IDF, které v neděli umožnily evakuaci 31 předčasně narozených dětí do Egypta. Ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem uvádí, že při izraelské vojenské operaci zemřelo více než 13 tisíc lidí a že bylo zasaženo několik škol, které byly využívány jako úkryty, a nemocnice.

Video  Hamás a jeho tunely: Takhle se teroristé skrývají v nemocnici v Gaze.  - IDF
Video se připravuje ...

Petr Kolar ( 22. listopadu 2023 14:21 )

Je to jak pisete. Jsou to fake news z obou stran a ceska media davaji prostor jen izralskym fake new. A kdyz se prokaze ze jsou to fake (utok rakety na nemocnici, hovor mezi cleny Hamasu) od nezavislych expertu z Britanie ci Australie, tak uz CT nema potrebu odvysilane fake new korigovat.

Lenka Zajicova ( 21. listopadu 2023 10:07 )

Hloupa jste vy, protoze je x lekaru, kteri tam pracuji a prohlasili, ze se tam nic takoveho nedelo. Ceska media jasne jdou proti palestine naopak svetova media to vidi zcela jinak.tunely pod nemocnici motol maji x km, neznamena to nic. Izraelske video z palestinskou sestrou, ktera varuje pred Hamesem se take prokazalo jako fejk, ktery vydala jejich vlada. Proc by nelhali dal???

Jindřich Lacina ( 21. listopadu 2023 09:05 )

proč mě jen ty "nalezené arzenály" vždy zhruba jen 8 kalašnikovů, připomínají jiné "nalezené arzenály" "kon­trare­volu­cioná­řů" v ČSSR..?!

la_ragazza ( 21. listopadu 2023 08:50 )

Jasně ty ynteligente, akorát, že pentagon je nemá plné teroristů z hamasu. Takže podle tebe je normální mít pod nemocnicí bunkr teroristů? Hned bych tě v té nemocnici ubytovala.

Zobrazit celou diskusi