Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Izrael opět tvrdě kritizoval OSN: Má příliš blízko k Íránu, pustil se ministr do tajemníka

Autor: ČTK, lig - 
14. listopadu 2023
19:02

Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen dnes v Ženevě prohlásil, že generální tajemník OSN António Guterres není způsobilý pro svou funkci, jelikož dostatečně neodsoudil Hamás a má příliš blízko k Íránu. Informuje o tom agentura Reuters. Podle ní se jedná o stupňující se kritiku OSN ze strany Izraele v době, kdy Organizace spojených národů truchlí pro více než 100 svých zaměstnanců, kteří zahynuli během konfliktu v Pásmu Gazy.

Izrael vzdušné údery a později pozemní ofenzivu namířenou proti Hamásu v Pásmu Gazy zahájil v reakci na krvavý útok této a dalších palestinských militantních skupin na Izrael 7. října. Na izraelské straně si útok vyžádal asi 1 200 obětí, zatímco podle úřadů v Pásmu Gazy, kde Hamás vládne, při izraelské odvetě dosud zahynulo 11 320 lidí, píše agentura AFP.

„Guterres si nezaslouží být šéfem OSN,“ řekl dnes podle Reuters izraelský ministr zahraničí Kohen na adresu generálního tajemníka. „Myslím, že Guterres by měl stejně jako všechny svobodné národy jasně a hlasitě říci: osvoboďte Gazu od Hamásu. Všichni říkají, že Hamás je horší než ISIS. Proč to nemůže říct on?“ dodal ministr, přičemž Hamás přirovnal k teroristické skupině Islámský stát, známé také pod zkratkou ISIS.

Mluvčí OSN v New Yorku se k výroku izraelského ministra bezprostředně nevyjádřil.

Dříve dnes Kohen jednal s předsedkyní Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Mirjanou Spoljaricovou a vyjádřil přání, aby se tato neutrální organizace dostala k asi 240 rukojmím, které Hamás v Pásmu Gazy zadržuje, aby se alespoň zjistilo, zda žijí. Spoljaricová Kohenovi řekla, že Červený kříž nemůže na místo, kde jsou rukojmí zadržováni, proniknout silou, píše Reuters.

Video  Izraelská armáda v akci: Evakuace zraněného vojáka z Gazy  - IDF
Video se připravuje ...

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

safinka59 ( 15. listopadu 2023 05:40 )

* Izrael, Anexe západního pobřeží* . Dokument, který byl natočen před několika lety a po jeho shlédnutí každý pochopí. Je nutné se zaměřit na 1947, pochopíme a hrůzné důsledky vidíme. A aktuální situace ?! Genocida on-line z obou stran !
OSN a světové mocnosti přihlíží jak v minulosti, tak teď !

Zobrazit celou diskusi