Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Polský mnich (64) obviněný ze 14 sexuálních činů skončil v poutech: Měl zneužít čtyři děti

Autor: ČTK - 
31. října 2023
17:19

Polská policie zatkla františkánského mnicha, který je obviněný ze 14 sexuálních trestných činů z velké části na dětech mladších 15 let, jichž se údajně během deseti let dopustil v Polsku i v zahraničí. Na svých internetových stránkách o tom informuje televize TVN24.

Čtyřiašedesátiletý Polikarp N. je podezřelý, že zneužíval důvěry, jakou k němu lidé měli, a pod záminkou různých náboženských obřadů čtyři nezletilé svedl k pohlavnímu styku nebo dalším sexuálním činnostem. Piotr Pawlowski z tiskového oddělení gdaňské policie řekl, že tyto činy se děly v letech 2006 až 2016.

Portál onet.pl už loni v září informoval, že Polikarp N., který přes 20 let působil na vatikánském státním sekretariátu a patřil ke spolupracovníkům papeže Františka, byl na jaře roku 2021 postaven mimo službu kvůli podezření ze sexuálního zneužívání nezletilých. Policie případ začala vyšetřovat na podnět zástupce františkánského řádu pro ochranu dětí a mládeže.

Soud na žádost prokuratury poslal Polikarpa N. na tři měsíce do vazby. Duchovní se nepřiznal k činům, z nichž je obviněný, a odmítá se k nim vyjadřovat, uvedla policie.

Postavením polské katolické církve v posledních letech otřásají sexuální skandály duchovních často v souvislosti se sexuálním zneužíváním nezletilých. Nedávno papež František přijal rezignaci sosnowieckého biskupa Grzegorze Kaszaka. Jím vedená diecéze se dostala do středu pozornosti kvůli tomu, že jeden z kněží uspořádal sexuální orgie, po nichž najatý prostitut skončil v péči lékařů po předávkování léky na podporu erekce.

Video  Advokátka Hrdá o znásilnění dětí: Případy ke zvracení! Proč je hranice bezbrannosti 5 let špatně?  - Markéta Volfová/ Lukáš Červený
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 31. října 2023 19:29 )

Měli by hi odvézt do Kostnice. Tam už by řešení našli.

Celebrity-chachacha ( 31. října 2023 19:21 )

A proč je na fotce v poutech farář ?

Zobrazit celou diskusi