Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papeže ve Francii vítali i Macronovi. Zachraňovat migranty je naše povinnost, vzkázal František

Aktualizováno -
23. září 2023
10:43
Autor: ČTK - 
22. září 2023
17:04

Evropané by měli zachraňovat migranty připlouvající po moři, je to povinností naší civilizace. Prohlásil to papež František během prvního dne návštěvy jihofrancouzského města Marseille. Kdo se snaží bránit záchranným akcím, dopouští se gesta nenávisti, dodala hlava katolické církve. Právě současná migrační vlna ve Středozemním moři je hlavním tématem Františkovy návštěvy největšího francouzského přístavního města. Za papežem do Marseille přijeli i po návštěvě Karla III. ve Francii prezident Emmanuel Macron s manžekkou Brigitte.

Papež František v pátek zamířil k modlitbě do baziliky Notre-Dame de la Garde, která je jedním ze symbolů Marseille.

"Lidem, kterým hrozí utopení, když jsou opuštěni ve vlnách, musíme pomoci. Je to povinnost lidstva, je to povinnost naší civilizace," prohlásil papež během setkání s představiteli různých náboženství u památníku památníku námořníků a migrantů, kteří zemřeli v moři.

Františka po příletu na dvoudenní návštěvu přivítala premiérka Elisabeth Borneová. Šestaosmdesátiletý papež, který po červeném koberci na letišti projel na kolečkovém křesle, se na úvod pozdravil s řadou představitelů místní církve a úřadů.

V sobotu za Františkem do Marseille dorazili z Paříže i prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte.

František dlouhodobě vyzývá evropské země k přijímání migrantů mířících na kontinent po moři. Papež již dříve ostře kritizoval zacházení s běženci u evropských břehů a označil Středozemní moře za „největší hřbitov světa“. Odpírání vstupu migrantům je podle něj skandální, nechutné a hříšné.

Do Evropy, zejména k břehům Itálie, přitom nyní míří dvojnásobný počet migrantů než vloni. Evropské země však zatím nenašly řešení, jak ulevit přetíženým státům, a snaží se především omezit počet lidí připlouvajících zejména z Afriky.

Video  Italský ostrov Lampedusa pod náporem migrantů: Dorazilo jich rekordní množství.  - Reuters
Video se připravuje ...

evadana ( 23. září 2023 11:49 )

Kázat to by mu šlo! Kolik si jich nastěhoval do Vatikánu a stará se o ně na jejich náklady? Hádám že nikoho ,ale kvakat bude pořád co máme nebo nemáme dělat.

Uživatel_5416816 ( 23. září 2023 11:45 )

Tak si je nastěhuj a nezbude Ti nic,verbež a cirkev, vždy žili v blahobytu, tak at je nakrmi,vratili jim majetek tak maji ubytovani a mohou na ně dělat i sexualně uspokojovat,banda, kazat a *** a pit.

Uživatel_5629124 ( 23. září 2023 11:04 )

Nesnáším flanďáky, jsou odporní!🤮 Církev je zlo!😠☝️

Martin Šíma ( 22. září 2023 18:19 )

Ať jde dědek do háje i s migranty.

Zobrazit celou diskusi