Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Den památky obětí politických represí v Rusku: Věznění opozičníci drží protestní hladovku

Autor: ČTK - 
30. října 2023
15:24

Někteří uvěznění ruští politici dnes - podle svého dřívějšího oznámení - drží jednodenní hladovku. Informovaly o tom Rádio Svoboda nebo list Novaja gazeta Evropa. Pod iniciativou je podepsaný například opoziční předák Alexej Navalnyj, opoziční politici Vladimir Kara-Murza a Ilja Jašin nebo Navalného bývalá spolupracovnice Lilija Čanyševová. V Rusku je dnes Den památky obětí politických represí, iniciátoři hladovky ale chtějí tomuto dni vrátit název „den politického vězně“, je podle nich opět aktuální.

Autoři výzvy připomněli, že historie tohoto dne se váže ke 30. říjnu 1974, kdy sovětští političtí vězni Kronid Ljubarskij a Alexej Murženko drželi symbolickou jednodenní hladovku, aby dosáhli uznání statutu politického vězně, zrušení omezení korespondence, zvýšení počtu návštěv s příbuznými nebo získali plnou lékařskou péči, píše Rádio Svoboda. Od roku 1991 si Rusko v tento den připomíná Den památky obětí politických represí.

Podle odhadů organizace na obranu lidských práv Memorial je v Rusku v současné době více než 600 lidí pronásledováno kvůli svým politickým názorům nebo náboženskému přesvědčení. Od začátku roku 2014 se počet politických vězňů podle organizace zvýšil ze 40, tedy patnáctkrát. Memorial zároveň připouští, že stovky lidí mohou v jeho přehledu chybět.

V současné době nejsou zprávy o tom, zda všichni, kdo se k Navalného návrhu přihlásili, dnes zvládli jídlo odmítnout, poznamenalo Rádio Svoboda. Pracovníci ruských trestaneckých kolonií se podle něj obvykle snaží podobným akcím zabránit nebo je zastavit. V dobách SSSR mohlo být odmítnutí jídla 30. října ve věznicích trestáno umístěním do izolace.

V neděli si někteří Rusové v Moskvě a dalších městech připomněli oběti sovětských represí za vlády diktátora Josifa Stalina. Podle ruských a západních historiků si represe označované i jako velký teror vyžádaly kolem 20 milionů mrtvých. Čtení jmen lidí popravených v letech 1936 až 1938 jako každoročně pořádala organizace Memorial, kterou Rusko na konci roku 2021, jen několik týdnů před invazí na Ukrajinu, nechalo rozpustit.

Video  Propaganda z KLDR: Dokument detailně líčí a opěvuje návštěvu Kima u Putina.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi