Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hamás propustil ze zajetí matku s dcerou: První foto, hovor Bidenovi a dojatá rodina

Aktualizováno -
21. října 2023
07:50
Autor: ČTK, Mii - 
20. října 2023
20:13

Hnutí Hamás z Pásma Gazy propustilo dvě americká rukojmí - matku s dcerou, které drželo od krvavého útoku na Izrael 7. října. Podle agentury Reuters to v pátek oznámilo ozbrojené křídlo Hamásu a informaci později potvrdila Izraelská veřejnoprávní stanice Kan i americký prezident Joe Biden. Reuters uvádí, že ženy jsou v péči Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC). Kancelář izraelského premiéra uvedla, že ženy budou přepraveny na vojenskou základnu ve středním Izraeli.

Propuštěnými jsou podle serveru Times of Israel (ToI) Judith Raananová a její 17letá dcera Natalie původem z Evanstonu nedaleko Chicaga v Illinois. Do Izraele přijely oslavit 85. narozeniny svého příbuzného a židovský svátek Simchat Tóra. Hamás je zajal v kibucu Nahal Oz asi kilometr a půl od hranice Pásma Gazy.

„Jsem přešťastný, že dvojice se brzy vrátí ke své rodině, která se ohromně strachovala. Na návratu amerických občanů vzatých jako rukojmí Hamásem jsme pracovali nepřetržitě. Děkuji vládám Kataru a Izraele za jejich spolupráci,“ stojí v prohlášení Bílého domu.

Matku a dceru, na které na základně čekají jejich rodinní příslušníci, převzal MVČK na hranicích Izraele a Gazy a jsou tedy už na izraelském území. „Nesmírně se nám ulevilo, že se po dvou týdnech agónie mohou znovu shledat se svými rodinami," uvedla organizace.

"Jejich propuštění přišlo zcela nečekaně, máme obrovskou radost. Součastně soucítíme s lidmi v Gaze i v Izraeli, kteří nyní prožívají nepředstavitelné utrpení," řekl pro stanici CNN bratr propuštěné Natalie a nevlastní syn Judith. 

Natalie je zlatíčko, řekl strýc

Ženy si do osudného dny, kdy je Hamás unesl, návštěvu v Izraeli užívaly, uvedl pro Times of Israel jejích rabín Meir Hecht. Rodina o ženách neměla informace od 7. října. „Obdrželi jsme hroznou zprávu, že Judith a její dcera Natalie jsou pohřešované a že je Hamás nejspíš unesl do Gazy (…) měl jsem pocit, jako když naše komunita byla narušena,“ popisoval rabín, jak se zprávu o únosu dozvěděl. Kibuc, kde k útoku došlo, se nachází zhruba 1,6 kilometru od Pásma Gazy.

„Je to milá osoba. Zlatíčko. Miluje zvířata,“ řekl o Natalii její strýc, který se za návrat obou žen modlil. Podle něj byly nevinné a nic neudělaly. Judith ještě před odjezdem do Izraele nechala rabínovi dárek – růžovou knihu, která byla určena pro jeho 7letou dceru.

Propuštění z „humanitárních důvodů“

Hamás do Pásma Gazy unesl kolem 200 rukojmí, z toho podle americké stanice PBS bylo nejméně 13 Američanů. Dnešní propuštění je podle Reuters výsledkem katarského vyjednávání; Katar umožňuje radikálním islamistickým skupinám jako Hamás nebo Tálibán mít ve svém hlavním městě Dauhá jedno ze sídel, což mu umožňuje udržovat s nimi dobré vztahy a v krizích fungovat jako prostředník při diplomatických jednáních, podotýká magazín The Atlantic.

Mluvčí katarského ministerstva zahraničí podle Reuters uvedl, že jeho úřad „mnoho dní jednal se všemi stranami“, a že doufá v „propuštění všech civilních rukojmí všech národností“. Jednání podle něj budou pokračovat.

Propuštění alespoň zadržených žen a dětí výměnou za palestinské ženy a děti držené v izraelských věznicích žádal Katar od Hamásu už od minulého týdne, píše stanice France 24.

Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu Abú Ubajdá podle Reuters řekl, že Američanky hnutí propustilo „z humanitárních důvodů a aby dokázalo Američanům a světu, že prohlášení (amerického prezidenta Joea) Bidena a jeho fašistické administrativy jsou nepravdivá a nepodložená“. Biden ve svých prohlášeních připodobňoval krvavé činy Hamásu k počínání Islámského státu.

Hamás tvrdí, že sám v Pásmu Gazy drží 200 rukojmí a 50 dalších je v rukách jiných ozbrojených skupin. Přes 20 rukojmí podle Hamásu zabily izraelské nálety.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Hamás se připravoval útok na Izrael několik měsíců  - Hamás
Video se připravuje ...

Eda Sztwiertnia ( 21. října 2023 04:23 )

Tááák "chytrý blesku" ještě jste nám neprozradil kolik radikálu museli propustit ti "mírumilovní" židé kteří zabírají (kradou) palestincum uzemí za dohledu OSN. CHCE SE MI ZVRACET 🤮

RASPUTIN ( 20. října 2023 22:14 )

Hezké mírové gesto od Hamásu, jako protiklad bombardování nemocnic ze strany Izraele.

Donna ( 20. října 2023 21:17 )

Američanky jako poleno

Zobrazit celou diskusi