Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Problémy pro Netanjahua: Má přiznat selhání, míní v průzkumu Izraelci. A útok na sídlo jeho strany

Aktualizováno -
20. října 2023
13:17
Autor: ČTK, lig - 
20. října 2023
12:37

Osmdesát procent Izraelců si myslím, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu by měl přijmout zodpovědnost za selhání vlády, tajných služeb a bezpečnostních složek, které podle nich přispělo k překvapivému a bezprecedentnímu útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října. Vyplývá to z průzkumu deníku Maariv, o němž dnes informoval server The Times of Israel (ToI). Pro pozemní operaci izraelské armády v Pásmu Gazy ovládaném Hamásem, o které se stále více spekuluje, se v průzkumu vyslovilo 65 procent dotazovaných, 21 procent ji nepodporuje.

Díl viny za selhání v zajištění bezpečnosti obyvatel Izraele přiznali od minulého týdne mimo jiné šéf tajné služby Šin Bet Ronen Bar, šéf vojenské rozvědky Aharon Haliva, náčelník generálního štábu armády Herci Halevi, ministr školství Joav Kiš či podle ToI nepřímo i ministr obrany Joav Galant. Netanjahu se k této otázce zatím nevyjádřil.

Na dotaz, kdo by měl být izraelským premiérem, odpovědělo v tomto průzkumu 49 procent, že by to měl být opoziční politik Benny Ganc. Jen 28 procent by si přálo dál Netanjahua a zbytek odpověděl, že neví.

Rozsáhlou vojenskou operaci proti libanonskému hnutí Hizballáh, které ostřeluje sever Izraele, podpořilo v průzkum 51 procent dotazovaných. Hizballáh je spřízněný s Hamásem a podporuje ho Írán.

Průzkum, který se uskutečnil 18. a 19. října, zjišťoval i volební preference Izraelců.

Pokud by se nyní konaly volby, současná vládní koalice, kterou Netanjahu sestavil i s krajně pravicovými a ultraortodoxními stranami, by ztratila zhruba 20 křesel a ve 120členném parlamentu by měla 43 mandátů místo současných 64. Zatímco Gancova aliance by si polepšila ze současných 12 na 40.

Útok na sídlo Likudu: Červená barva i fotky unesených

Server The Times of Israel dnes informoval, že sídlo vládní strany Likud, kterou vede Netanjahu, v Tel Avivu někdo postříkal červenou barvou. Na dveřích budovy jsou rovněž vylepené fotky lidí, které Hamás při útoku 7. října unesl do Pásma Gazy, a červené otisky rukou na obrázku s Netanjahuovým obličejem.

Policie zahájila vyšetřování tohoto činu. Rukojmích unesli ozbrojenci Hamásu více než dvě stě a posléze uvedli, že požadují propuštění asi 6000 Palestinců z izraelských vězení.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Český expert o Hamásu, Putinovi i dopadu na Ukrajinu. Proč teror Rusům vyhovuje?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

 

 

Petr Kolar ( 20. října 2023 16:01 )

Jestli pak tyto zpravy prinese i CT? Nebo to bude klasika, ktera bude plna podpory vlady Izraele, nulove informace jak se protestuje ve svete proti genocide pred ambasadami Izraele. Stejne i jak se nekteri politicti leadri vyjadruji k tomu, ze svet se probudi po akci Hamasu, ale 50 let genocidy na Palestincich nevidi. Ze delame sankce proti Rusku, materialne se pomaha Ukrajine a Putin se hledany jako valecny zlocinec, zato kdyz to stejne dela Izrael umi to EU a US prehlizet.

Zobrazit celou diskusi