Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obří nápor uprchlíků v dovolenkovém ráji. Na Kanáry jich dorazilo nejvíce za 17 let

Autor: ČTK - 
16. října 2023
19:14

Na španělské Kanárské ostrovy, které leží v Atlantském oceánu nedaleko afrických břehů, připlulo v první polovině října přes 8500 migrantů. To je nejvíce od roku 2006, informovala dnes agentura EFE. Vysoký je mezi nimi podíl nezletilých migrantů bez doprovodu. Španělská vláda se v reakci na současnou situaci, která podle ní už působí na ostrovech logistické problémy, rozhodla posílit kontroly námořních migračních tras ze vzduchu.

Podle španělského ministra vnitra Fernanda Grandeho-Marlasky je nárůst počtů migrantů, kteří míří na Kanárské ostrovy, výsledkem destabilizace v africkém Sahelu. Madrid v reakci na vývoj v posledních dvou týdnech vyšle do Senegalu letadlo, které bude dohlížet na pobřeží Senegalu a Mauritánie. Další pátrací letadlo vláda vyšle na samotné Kanárské ostrovy.

Od 1. do 15. října připlulo na souostroví v Atlantském oceánu 8561 lidí. Mezi nimi je 3800 lidí ve věku pod 18 let bez doprovodu. Migranti využívají pro plavbu z Afriky především malé čluny a lodě. Od začátku roku do 15. října připlulo na Kanárské ostrovy zhruba 23 500 migrantů, což je o 79 procent více než ve stejném období loňského roku. V rekordním roce 2006 jich bylo na 32 000.

Podle představitele kanárské vlády Alfonsa Cabella je nemožné, aby souostroví přijímalo migranty „v dosavadním rytmu a intenzitě“. To, v jakém množství budou migranti připlouvat na souostroví, které se nachází zhruba 100 kilometrů od Afriky, ve velké míře závisí také na počasí. To bylo v prvních dvou říjnových týdnech velmi vlídné a Kanárské ostrovy zažívaly nezvyklou vlnu veder.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno