Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Francie po útoku v pohotovosti: Macron zmobilizoval tisíce vojáků. V Paříži evakuovali Louvre i Versailles

Aktualizováno -
14. října 2023
16:15
Autor: ČTK - 
14. října 2023
10:10

 Francouzský prezident Emmanuel Macron nařídil zmobilizovat 7000 vojáků pro posílení bezpečnostních hlídek. S odvoláním na prezidentský úřad o tom dnes informovala agentura Reuters. Opatření reaguje na páteční útok v Arrasu na severu Francie, při němž dvacetiletý mladík nožem zabil učitele a další tři lidi zranil. Země téhož dne vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem. Kvůli anonymní hrozbě bombou bylo dnes evakuováno pařížské muzeum Louvre. Kvůli hrozbě bombou musel být po Louvru vyklizen i zámek a park ve Versailles u Paříže. Na sociálních sítích jsou videa pokojně odcházejících turistů.

Prezidentský úřad uvedl, že vojáci posílí hlídky v ulicích nejpozději v pondělí večer a hlídkovat budou do odvolání. Budou součástí operace, při níž se pravidelně provádí hlídky v centrech velkých měst a v místech oblíbených u turistů.

Francie hostí mistrovství světa v rugby a připravuje se na sobotní večerní čtvrtfinálový zápas s Jihoafrickou republikou, připomněla agentura Reuters.

Konkrétní motiv útočníka z Arrasu je zatím neznámý, stanice BFM TV s odvoláním na nejmenovaný zdroj tvrdí, že vykřikoval „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký). Podle informací francouzských médií byl mladík patrně čečenského původu pod dlouhodobým policejním dohledem kvůli své radikalizaci, jako akutní riziko jej však policie nevyhodnotila.

Macron označil už v pátek útok za barbarský čin islamistického terorismu. Policie pachatele zadržela. Případem se zabývá Francouzská protiteroristická prokuratura (PNAT). Podle ministra vnitra Géralda Darmanina existuje spojitost mezi útokem a sílícím konfliktem na Blízkém východě.

Francie se v posledních letech stala terčem řady islamistických útoků. Nejhorší z nich byl souběžný útok ozbrojenců a sebevražedných atentátníků na zábavní podniky a kavárny v Paříži v listopadu 2015, který si vyžádal 130 mrtvých.

Louvre uzavřen kvůli hrozbě bomby

Pařížské muzeum Louvre bylo dnes evakuováno po anonymní hrozbě, že v budově je bomba. Informovala o tom televizní stanice BFMTV s odvoláním na policii. Muzeum dříve na síti X oznámilo, že bude dnes z bezpečnostních důvodů výjimečně uzavřeno. 

„Louvre obdržel písemnou zprávu, že existuje riziko pro muzeum a jeho návštěvníky“ a „rozhodli jsme se (...) pro evakuaci a uzavření na celý den“, sdělila agentuře AFP mluvčí muzea. „Provádíme nezbytné kontroly,“ dodala. Na sociálních sítích návštěvníci sdílejí záběry evakuace uvnitř komplexu i venku.

 

Uživatel_5125828 ( 15. října 2023 03:23 )

A novodobe státy, nove kolonialni spravy EU budou sklizet ovoce diky hloupym politikum zahy

Celebrity-chachacha ( 14. října 2023 23:51 )

A vždy je motiv nejasný

gabreta ( 14. října 2023 19:18 )

Řekl bych, že koloniální státy Evropy, sklízí ovoce, za drancování kolonií!!

Zobrazit celou diskusi