Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

O co jde Hamásu? Izraelskou basou si prošel až milion Palestinců! Cílem je i výměna vězňů

Autor: mav, lig - 
10. října 2023
05:00

Teroristé Hamásu brali při vpádech do Izraele rukojmí – chtějí je prý měnit za Palestince vězněné izraelskými úřady. Nedávný report pro OSN uvedl, že za dobu okupace palestinských území Izrael vsadil za mříže přes 800 tisíc, možná víc než milion, palestinských Arabů. Mnohdy bez rozsudku či legitimního důvodu, v rozporu s mezinárodními úmluvami.

„Podařilo se nám zabít i zajmout mnoho izraelských vojáků. Máme jich dost na propuštění všech našich vězňů. Jejich svoboda je na obzoru,“ řekl pro katarskou televizi Al Džazíra Sálih Al-Arúrí, zástupce šéfa politické kanceláře Hamásu.

Od roku 1948 okupoval Pásmo Gazy Egypt a Západní břeh Jordánu Jordánsko. V červnu 1967 v tzv. šestidenní válce (neboli třetí arabsko-izraelské válce) Izrael porazil své sousedy a coby okupanty obou palestinských území je nahradil. Z Gazy se stáhl roku 2005, Západní Břeh plus východní Jeruzalém okupuje Izrael nadále.

Děti i nezákonně zadržení

V letech 1967-2006 Izraelci zadrželi a vsadili do vazby či do vězení nejméně 800 tisíc Palestinců, tvrdí Report speciální zpravodajky pro lidskoprávní situaci v Palestinských územích okupovaných od roku 1967 datovaný 9. června 2023. O měsíc později ho autorka, Francesca Albaneseová, prezentovala Radě pro lidská práva OSN. Tam padlo ještě vyšší číslo: „Francesca Albaneseová řekla, že od roku 1967 Izrael zadržel přibližně milion Palestinců na okupovaném území, včetně desetitisíců dětí,“ stojí v zápisu ze schůze rady. „V současné době se v izraelských věznicích nachází 5 000 Palestinců, včetně 160 dětí, a přibližně 1 100 z nich bylo zadržováno bez obvinění nebo soudu.“

Albaneseová uvádí, že počet 800 tisíc se uvádí už nějakou dobu, a jde prý ještě o konzervativní odhad. Týž počet vězňů uváděl například Svaz pro podporu vězňů a lidská práva (Addameer) či roku 2012 úřad tehdejšího palestinského premiéra Saláma Fajjáda. Ten číslo přirovnal k (tehdy) čtyřmilionové palestinské populaci, někteří z toho pak vypočítali, že „seděl“ každý pátý obyvatel Palestiny, respektive dva z pěti palestinských mužů. Jelikož se 800 tisíc vězňů počítá za víc než půlstoletí, není to úplně přesné srovnání, ale i tak je to ohromné číslo.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

„Pro srovnání, ve Spojených státech, které jsou proslulé největším počtem vězňů na světě, je vězněn každý 200. člověk. Míra uvěznění Afroameričanů je více než třikrát vyšší než celková míra - ale i tak je to jen zlomeček pravděpodobnosti, jakou má průměrný Palestinec, že stráví nějaký čas ve vězení,“ přirovnal anglickojazyčný server katarské televize Al-Džazíra.

Jinak řečeno, 70 procent palestinských rodin má (mělo) přinejmenším jednoho člena se zkušenostmi z izraelské věznice, citoval izraelský deník Haarec palestinské propočty.

V posledních letech bývá v daný čas za izraelskými mřížemi kolem pěti tisíc palestinských vězňů, ukázalo Izraelské informační centrum pro lidská práva na okupovaných územích (Be-Celem/B'Tselem). Nejčerstvěji má údaje ke konci června - to bylo „z bezpečnostních důvodů“ v izraelských státních věznicích 4499 Palestinců a k tomu 412 v celách vojenských. Sotva polovina – 2139 z nich – byla odsouzena.

„Nezávislí odborníci OSN a přední organizace na ochranu lidských práv identifikovali rozsáhlé a systematické používání svévolného zatýkání, administrativního zadržování, upírání práva na ochranu osobnosti a na ochranu lidských práv, spravedlivý proces, špatné zacházení a mučení za základní prvky režimu apartheidu uvaleného na Palestince,“ komentuje raport právničky Albaneseové.

Deset let vězení za demonstraci

Nejde tady o běžné zlodějny, nýbrž o záležitosti, jež okupační správa klasifikuje jako bezpečnostní. Vysoké tresty stanoví vojenské dekrety. Časté házení kamenů se trestá deseti lety vězení, na jedoucí auto (se záměrem ho poškodit) už dvojnásobkem. Stejně vysoké sazby ale jsou i za nenásilné činy – „proti veřejnému pořádku“. „Výkon svobody shromažďování je trestán odnětím svobody na deset let. Tento trestný čin se týká shromáždění deseti a více osob, ‚na nichž se pronáší projev na politické téma nebo projev, který může být vykládán jako politický‘. Tento trest se týká všech osob, které organizují, nebo dokonce jen podporují konání ‚průvodu, shromáždění nebo bdění za mrtvého bez povolení‘,“ uvádí zpráva Albaneseové.

„Formy občanské a politické účasti včetně vyvěšení vlajky, vyvěšení symbolu vyjadřujícího heslo nebo jakákoli podobná explicitní akce jasně vyjadřující sympatie k některé z nesčetných ‚nepřátelských organizací‘ podléhají desetiletému trestu odnětí svobody,“ pokračuje report. Za nedbalost s důsledkem „zranění, škod či nebezpečí pro bezpečnosti oblasti“ už může být doživotí. A definice přečinů jsou podle reportu záměrně vágní, a tak si je mohou vojáci, vojenští prokurátoři a soudci vykládat, jak se jim hodí.

A v mnoha případech se vězněný ani nedozví, proč za mřížemi skončil, nesdělí mu žádné obvinění – jde o tzv. správní zadržení. „Kolem 500 Palestinců bylo ‚administrativně‘ zadrženo každoročně od roku 1989, včetně dětí, bojovníků za lidská práva, studentů a politických vůdců,“ odkazuje Albaneseové report na dřívější zprávu Svazu pro podporu vězňů a lidských práv. „Ačkoli je oprávněné rozhodovat případ od případu, porušení spojená s rozsáhlým používáním administrativního zadržování ze strany izraelských ozbrojených sil může představovat závažné porušení čtvrté Ženevské úmluvy i válečný zločin nezákonného zadržování chráněné osoby a úmyslného zbavení práva na spravedlivý proces.“

Mezinárodní dohody porušuje i převoz palestinských vězňů do věznic v samotném Izraeli, přitom se to děje ve většině případů. Jejich blízcí je tam pak jen stěží mohou navštěvovat.

Stálá mise Izraele při OSN v Ženevě Albaneseové závěry odmítla. „Izrael neočekává spravedlivé, objektivní a profesionální zacházení od této zvláštní zpravodajky, která byla vybrána kvůli svým zaujatým názorům proti Izraeli,“ uvedla mise pro agenturu Reuters. „Její mandát byl vytvořen pouze za účelem diskriminace Izraele a Izraelců.“ Zpravodajka ostatně ani nedostala od Izraele povolení palestinská území osobně navštívit.

„Jednoznačně odsuzuji útoky na civilisty. Ať už je provádí kdokoli,“ odsoudila italská právnička Albaneseová dění v Izraeli i Palestině. „Dnešní násilí je třeba zasadit do kontextu. Téměř šest desetiletí nepřátelské vojenské vlády nad celým civilním obyvatelstvem je samo o sobě agresí,“ tweetovala.

Izraelský server Times of Israel to nepovažuje za dostatečné odmítnutí násilí: „Zdržela se odsouzení palestinských teroristů poté, co zahájili ničivý překvapivý útok na izraelské civilisty a vojáky,“ komentoval server. „Albaneseová má antisemitskou historii a vinu za konflikt připisuje výhradně Izraeli, který považuje za ‚koloniální‘ entitu.“

Video  Teroristé z Hamásu se chlubí zajatou a zraněnou Izraelkou.  - Twitter
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 11. října 2023 09:42 )

Vase vety nejsou prilis srozumitelne.Ten stat Israel vytvorili po 2 sv. valce
velmoci.Co bylo pred staletimi snad neni validni...

Zobrazit celou diskusi