Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruské ministerstvo obrany: Arméni v Náhorním Karabachu začali skládat zbraně

Autor: ČTK - 
22. září 2023
21:45

Arménští separatisté v Náhorním Karabachu začali skládat zbraně. Odevzdali mimo jiné šest kusů obrněné techniky, 800 kusů střelných zbraní a 5000 nábojů, uvedlo dnes podle tiskových agentur ruské ministerstvo obrany ve zprávě o činnosti ruských mírových sil v regionu.

Ázerbájdžán v úterý zahájil vojenskou operaci proti horské enklávě, ovládané po desítky let arménskými separatisty. Ti po středečním prolomení své obrany přistoupili na příměří, znamenající fakticky jejich kapitulaci. Arménie do konfliktu nezasáhla.

Ruské ministerstvo dnes uvedlo, že jeho vojáci dosud zaznamenali dva případy porušení příměří, které se obešly bez obětí a raněných. Incidenty se vyšetřují, další podrobnosti ani viníky ministerstvo podle agentury TASS neuvedlo.

Náhorní Karabach je mezinárodně uznanou součástí Ázerbájdžánu, ale žijí v něm převážně etničtí Arméni. Enklávu za podpory Jerevanu i s přilehlým územím ovládli tamní arménští separatisté v krvavé válce, která skončila v roce 1994.

Během šestitýdenních bojů svedených s Arménií v roce 2020 dobyl Ázerbájdžán zpět okresy sousedící s enklávou i část Karabachu. Válku ukončilo příměří zprostředkované Ruskem, které tam má od té doby asi 2000 vojáků v roli mírových sil.

Video  Fotograf Josef Bosák o jeho focení v nemocnici v Náhorním Karabachu  - Lukáš Havran, Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi