Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Konflikt v Náhorním Karabachu si vyžádal přes 200 mrtvých. Umírali i ruští míroví vojáci

Autor: ČTK - 
20. září 2023
21:44

Nejméně 200 mrtvých a více než 400 raněných si vyžádala ázerbájdžánská operace v Náhorním Karabachu, uvedl dnes karabašský ombudsman Gegham Stepanjan, citovaný ruskými médii. Mezi mrtvými je podle ombudsmana neuznávané karabašské republiky i deset civilistů, včetně pěti dětí. Zraněno bylo více než 40 civilistů, včetně 13 dětí, dodal.

Ázerbájdžán zahájil vojenskou akci, označovanou jako „protiteroristická operace“, v úterý. Arménští separatisté, kteří desítky let ovládali horskou enklávu, přistoupili dnes na složení zbraní. Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev v projevu k národu prohlásil, že cíle operace se podařilo splnit během 24 hodin a země obnovila suverenitu nad svým územím.

Alijev se podle agentury Interfax zmínil, že boje si vyžádaly oběti na životech i na ázerbájdžánské straně. Ruské ministerstvo obrany dnes sdělilo, že při ostřelování bylo zabito několik ruských vojáků, působících v regionu v rámci mírových sil, ale jejich počet neupřesnilo.

Boje podle Stepanjana vyhnaly z domovů více než 10 000 lidí, tisíce lidí pohřešují své příbuzné. Upozornil také, že snímek zachycující davy uprchlíků u letiště ve Stěpanakertu může budit klamný dojem, že lidé odlétají z enklávy. Ale letiště nefunguje už od 90. let minulého století a nyní slouží jako velitelství ruských sil v Karabachu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi