Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Křepčila s Putinem na své svatbě v Rakousku: Z ruské vesnice se exministryně stěhuje do Petrohradu

Autor: ČTK - 
12. září 2023
11:48

Bývalá rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová, známá mimo jiné tím, že v roce 2018 tančila s Vladimirem Putinem na své svatbě, oznámila, že se stěhuje do Petrohradu, kde se chce věnovat svému think-tanku. Informovala o tom dnes agentura TASS. Kneisslová v srpnu uvedla, že si pronajala dům na vesnici v Rjazaňské oblasti, a pochvalovala si tamní atmosféru.

Kneisslová v červnu představila nový think-tank při Petrohradské státní univerzitě, jehož se stala předsedkyní.

Centrum GORKI, což je zkratka pro Geopolitickou observatoř klíčových otázek Ruska, má „přiblížit univerzitu diplomatickým kruhům“ a „pomáhat definovat politiku Ruské federace“ prizmatem Blízkého a Středního východu, na který byla 58letá Kneisslová před vstupem do politiky specialistkou.

„Centrum GORKI jsem spoluzaložila a vedu ho. Protože je tam hodně práce a vyžaduje to hodně pozornosti, nemohu to dělat jen tak mimochodem, rozhodla jsem se kvůli této práci přestěhovat do Petrohradu,“ uvedla rakouská exministryně z let 2017 až 2019 na ekonomickém fóru ve Vladivostoku.

Kneisslová se v roce 2018 dostala na titulní stránky novin, když během rakouského předsednictví pozvala ruskou hlavu státu na svou svatbu. Média blízká Kremlu zveřejnila snímky, které obletěly svět, jak nevěsta tančí valčík s Putinem, kterého poctila hlubokou úklonou.

Po odchodu z vlády se Kneisslová v roce 2021 stala členkou správní rady ruského ropného gigantu Rosněfť. Funkci opustila po ruské invazi na Ukrajinu. Na svých stránkách uvádí, že „nedobrovolně“ odjela ze své rodné země, protože čelila „neustálým vyhrůžkám smrtí a měla faktický zákaz pracovat v Rakousku“.

V srpnu Kneisslová sdělila ruským médiím, že se usadila v obci Petrušovo asi 200 kilometrů východně od Moskvy. Chválila si zejména „neuvěřitelnou atmosféru“ ruského venkova.

21:59
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Video  Když Putin tančí: Ruský prezident přijel na svatbu tehdejší rakouské ministryni zahraničí  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi